Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca najbolje sarađuju s onima koji im ukazuju poštovanje

PLJEVLJA, 27. APRIL 2017. - Organizovanjem javnog razgovora o odnosu roditelja i djece, kampanji "Zaustavimo nasilje" pridružila se i Opština Pljevlja.

Istraživanje koje je krajem prošle godine sproveo UNICEF, pokazuje da crnogorsko društvo ima visok stepen toleracije prema nasilju nad djecom.


Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić govori na javnom razgovoru o djeci i roditeljima koji je u Pljevljima organizovan u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje u aprilu 2017. - UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2017

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić upozorio je da su djeca u sjevernom regionu izloženija fizičkom kažnjavanju. On je kazao da će ta opština podržati svaku kampanju čiji je cilj smanjenje nasilja nad djecom.

"Ono što je naša obaveza je da pomognemo ove aktivnosti da bi se u što kraćem roku stvorio ambijent koji bi značio da niko na ovaj način ne pristupa vaspitanju djece", poručio je Đačić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks podsjetio je na posljedice fizičkog kažnjavanja i zanemarivanja djece.


Građani Pljevalja učestvuju u javnom razgovoru o roditeljstvu koji je organizovan u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje u aprilu 2017. - UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2017

"Nauka nas upozorava da negativna iskustva u djetinjstvu vode ka lošijim ishodima u životu po pitanju zdravlja, obrazovanja i zaposlenja, a često za posljedicu imaju i probleme u ponašanju koji vode u kriminal i nasilje", kazao je Perks i dodao da roditeljska ljubav prema djeci ima djelotvornost samo ukoliko je izražena kroz poštovanje i ljubav.

I iz NVO "Udurženje psihologa" poručuju da je saradnja ključ uspješnog roditeljstva.

"Suština roditeljstva jeste naučiti sarađivati. Djeca, kao i odrasli, najbolje sarađuju s onima koji se prema njima ponašaju ljubazno, s poštovanjem", poručila je Dragana Šljukić iz NVO "Udruženje psihologa", ističući dobrobiti savjetovališta i škola roditeljstva u lokalnim zajednicama.


Kristina Milailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji, govori na javnom razgovoru o roditeljstvu organizovanom u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje - UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2017

Od februara 2017. godine, roditeljima širom Crne Gore, dostupna je SOS telefonska linija koju je, u okviru kampanje Vlade Crne Gore i UNICEF-a "Zaustavimo nasilje", uspostavila NVO " Roditelji". Izvršna direktorica te NVO Kristina Mihailović podsjetila je da svakog radnog dana, pozivom na broj 080 888 888, roditelji svoje nedoumice u vezi sa odgajanjem djeteta mogu podijeliti sa psiholozima i socijalnim radnicima.

"Želimo da im pomognemo da dođu do nekih savjeta, da to pitaju anonimno i povjerljivo. Ono što je najvažnije, to će biti savjet koji će se konkretno odnositi na njihovo dijete, njihovu porodicu", poručila je Mihailović i iskazala nadu da će tokom kampanje lokalne samouprave razviti još neke servise koji će promovisati pozitivno roditeljstvo.

Javni razgovor o roditeljstvu u Pljevljima, kao i u svim drugim opštinama, organizovan je uz podršku EU i Telenor fondacije.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children