Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Javni razgovor o roditeljstvu u Tivtu

TIVAT, 17. MAJ 2017. - Svaki drugi roditelj u Crnoj Gori opravdava fizičko nasilje , pokazuje UNICEF-ovo istraživanje koje je sprovedeno prošle godine. A koji su stvarni efekti ove vaspitne metode? Ovo je bilo centralno pitanje javnog razgovora koji je održan u Tivtu, još jednoj opštini koja se pridužila kampanji "Zaustavimo nasilje".


Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević u posjeti Muzeju porodičnih sjećanja otvorenom u zgradi Opštine Tivat u maju 2017 - UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2017  

Dejana Rudović iz NVO Udruženje psihologa je kazala da se roditelji mnogo trude da odbrane pravo da udare svoje dijete, ali da često zaboravljaju na posljedice fizičkog kažnjavanja.

"Djeca uče kroz ono što proživljavaju. Činjenica je da fizičko kažnjavanje donosi trenutni rezultat i da će dijete uraditi ono što želimo u datom trenutku, ali to ne znači da je shvatilo razlog zbog kojeg se tako ponaša", poručila je Rudović.

To kroz svoje višegodišnje roditeljsko iskustvo potvrđuje i muzičar i ambasador dobre volje UNICEF-a Antonije Pušić alias Rambo Amadeus. On upozorava da svaki udarac dijete zapravo programira da postane nasilno.


Ambassador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić alias Rambo Amadeus govori na javnom razgovoru o roditeljstvu u Tivtu zajedno sa šefom predstvaništva UNICEF-a CG Bendžaminom Perksom u maju 2017. - UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2017

"Svim roditeljima koji imaju djecu savjetujem da kad ih djeca naljute zamisle da je odrastao čovjek ispred njih. Ako su u stanju da udare odraslog čovjeka, ako žele da udare to dijete, da shvate da je to ista vrsta nasilja kao da udaraju odraslog čovjeka. Onda im dajem još jedan savjet. Neka zamisle da je taj čovjek tri puta teži od njih i da je razlika u kilaži kao između roditelja i djeteta koje je biveno", poručio je Pušić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks podsjetio je na negativne posljedice odrastanja u nasilnoj sredini.

"Što je dijete više izloženo lošoj povezanosti sa roditeljima i što ima veću izloženost negativnim iskustvima, to će dijete kada odraste , imati lošije ishode u životu po pitanju zdravlja, obrazovanja, zapošljavanja i postoji rizik od zapadanja u kriminal ili da i samo postane nasilna osoba", naglasio je Perks.

Predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijević poručila je da svaki roditelj treba da odgovori na pitanje da li njegovo dijete izrasta u samostalnu i dostojanstvenu, zdravu i srećnu osobu.


Građani Tivta učestvuju u javom razgovoru o roditeljstvu organizovanom u okviru kampanje Zaustavimo nasilje u maju 2017. - UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2017

"Ukoliko postoji i najmanja sumnja u pozitivan odgovor, obratite se stručnim licima, popričajte sa nekim, poradite na sebi, jer će upravo rad na sebi biti na dobrobit i vama i djetetu", poručila je Matijević.

Stručni savjet u vezi sa vaspitavanjem djeteta, roditelji već tri mjeseca mogu zatražiti pozivom na telefonsku SOS liniju. Poziv na broj 080 888 888 je besplatan i dostupan preko svih mreža u Crnoj Gori.

"Osnovna poruka linije koju prenosimo i roditeljima jeste da roditelji i djeca rastu zajedno . Niko od nas ne očekuje da budemo savršeni, ali ukoliko bismo svi zajedno učili i rasli uz našu djecu onda zaista možemo biti dobri roditelji i dobro društvo", poručila je Lepa Žunjić iz NVO "Roditelji", koja je razvila ovaj servis u cilju šire primjene prakse pozitivnog roditeljstva.

Javni razgovor o odnosu roditelja i djece u Tivtu organizovan je u okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore “Zaustavimo nasilje” uz podršku EU i Telenor fondacije.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children