Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Pozitivnim roditeljstvom protiv nasilja nad djecom

BIJELO POLJE, 10. APRIL 2017. - “Udarac po guzi nije nasilje, to je više šala”. Ovo su riječi jednog roditelja iz Bijelog Polja tokom istraživanja na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori.

Rezultati ovog istraživanja iz decembra 2016, pokazuju da je u crnogorskom društvu prisutan visok stepen tolerancije prema nasilju nad djecom. Između ostalog, većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke. Iz toga razloga su UNICEF i Vlada Crne Gore pokrenuli kampanju Zaustavimo nasilje sa ciljem podizanja svijesti da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva.


Javni razgovor o roditeljstvu organizovan u Bijelom Polju u okviru kampanje Zaustavimo nasilje u aprilu 2017. - UNICEF Crna Gora/Dusko Miljanic/2017

O tome kakve posljedice na odrastanje ostavlja fizičko kažnjavanje, ali i zanemarivanje djeteta, govore i priče izložene u “ Muzeju porodičnih sjećanja” u Bijelom Polju. U pitanju je putujuća izložba koja je ovog puta postavljena u bjelopoljskom tržnom centru, a koja podsjeća na lijepe, ali i one neprijatne uspomene iz djetinjstva.

Jedna od posjetiteljki izložbe bila je i psihološkinja Nejra Mekić koja je kazala da je u mnogim izloženim pričama prepoznala i svoje pedagoško iskustvo.

"Vidimo kako smo svi mi rudnik naših sjećanja iz djetinjstva. Ovo je dobar način da osvijestimo koliko i nakon odrastanja nosimo povrijeđenost koju smo doživjeli u djetinjstvu”, kazala je Nejra.

Nauka jasno govori o tome kakve posljedice mogu prouzrokovati nasilne vaspitne metode.

“Iskustva nasilja u djetinjstvu ne utiču samo na loša postignuća djece u školi, već vode ka opštim i dugoročno lošim ishodima u životu poput nezaposlenosti, lošeg zdravlja, loših rezultata i tokom kasnijeg školovanja, problematičnog ponašanja koje vodi ka većem stepenu kriminaliteta”, upozorio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks tokom javnog razgovora roditelja i stručnjaka organizovanog u Bijelom Polju uz podršku EU i Telenor fondacije u okviru kampanje Zaustavimo nasilje.

Domaćin javnog razgovora bio je predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić koji je kazao da i najmanji stepen tolerancije nasilja nad djecom predstavlja opomenu za društvo.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks govori tokom javnih razgovora o roditeljstvu u Bijelom Polju u aprilu 2017. zajedno sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem - UNICEF Crna Gora/Dusko Miljanic/2017

"Ovim problemom moramo se baviti ne samo odlučnije i energičnije sa strane zakona, već i temeljnije sa pozicija vaspitanja od predškolskog uzrasta pa tokom čitavog obrazovnog sistema ", kazao je Žurić i naveo da je po pitanju zaštite djece, Bijelo Polje lider u regionu, te da su u tom gradu organizovani mnogobrojni servisi podrške za prevenciju nasilja i zanemarivanja djece. Kao primjere pozitivne prakse naveo je osnivanje škole roditeljstva, formiranje savjetovališta za roditelje pri Centru za socijalni rad, te sprovođenje programa osnaživanja samohranih majki.

Od nedavno roditeljima širom Crne Gore je na usluzi još jedan servis podrške za primjenu praksi pozitivnog roditeljstva. U pitanju je SOS telefonska linija preko koje roditelji svoje nedoumice u vezi sa vaspitavanjem djece mogu podijeliti sa stručnjacima i zatražiti njihov savjet. Lepa Žunjić iz NVO“Roditelji” kazala je da je telefonska linija roditeljima dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati. “

Bez obzira u kom gradu živimo, pored dosta posla i obaveza koje kao roditelji imamo, ovaj broj možemo pozvati od kuće ili iz kancelarije i tako dobiti savjet”, kazala je Žugić i naglasila da je poziv na broj 080 888 888 besplatan i anoniman.

Kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children