Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

U Beranama javni razgovori o odnosima roditelja i djece

BERANE, 10. APRIL 2017. - Svaki drugi građanin u Crnoj Gori smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, a da vikanje na djecu nije nasilje, pokazuje istraživanje UNICEF-a sprovedeno krajem 2016. godine.


Javni razgovor o roditeljstvu organizovan u Beranama u okviru kampanje Zaustavimo nasilje u aprilu 2017. - UNICEF Crna Gora/Dusko Miljanic/2017


Visok stepen tolerancije građana na nasilje bio je motiv da se u okviru kampanje Zaustavimo nasilje, koju sprovodi Vlada Crne Gore i UNICEF uz podršku EU i Telenor fondacije, u svim crnogorskim opštinama organizuju javni razgovori roditelja i stručnjaka. Namjera je da se kroz razgovore predstavnika opština, stručnjaka i roditelja prepoznaju potrebni lokalni servisi koji bi pomogli u primjeni praksi pozitivnog roditeljstva.

Prvi javni razgovor na sjeveru Crne Gore bio je organizovan u Beranama. Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić poručio je tom prilikom da se o nasilju nad djecom ne smije ćutati.

"Danas smo ovdje da pošaljemo jasnu i glasnu poruku da žrtva nasilja ne smije biti žrtva našeg ćutanja i zanemarivanja. Nasilje u porodici nije sramota djeteta, već problem društva, problem o kojem treba govoriti. Kada o njemu govorimo, izmještamo ga iz sfere tabua, činimo vidljivim i otvaramo prostor za suštinske i trajne promjene”, poručio je Šćekić.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks govori tokom javnih razgovora o roditeljstvu u Beranama u aprilu 2017. zajedno sa gradonačelnikom Dragoslavom Šćekićem - UNICEF Crna Gora/Dusko Miljanic/2017

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks istakao je, tom prilikom, da i roditelji imaju pravo na podršku.

“Ovdje smo i zbog toga što tvrdimo da se pozitivno roditeljstvo može naučiti, a sva ona štetna ponašanja promjeniti uz adekvatnu podršku. Roditelji imaju pravo da uživaju u djelotvornoj podršci roditeljstvu “, istakao je Perks dodajući da primjenom pozitivnog roditeljstva stvaramo uslove za prosperitetan društveni razvoj.

Predstavnica NVO “Udruženja psiholozi” Mila Barjaktarović Jelić pozvala je roditelje, predstavnike lokalne samouprave, obrazovnih institucija i UNICEF-a da zajedno podižu svijest o negativnom uticaju nasilja na psihofizički razvoj djeteta i da rade na pružanju podrške svakom roditelju da primijeni alternativne metode. “Postoje ljudi koji žele da se mijenjaju i koji žele da odrastaju sa svojom djecom”, zaključila je ona.


Građanka Berana učestvuje u javnim razgovorima na temu roditeljstva organizovanim u okviru kampanje Zaustavimo nasilje u aprilu 2017. - UNICEF Crna Gora/Dusko Miljanic/2017


Da roditelji žele da se liše svojih loših navika prilikom vaspitavanja djece pokazuje i istraživanje UNICEF-a na kojem se zasniva kampanja UNICEF-a i Vlade Crne Gore Zaustavimo nasilje. Čak 77 posto ispitanika smatra da država treba roditeljima da obezbijedi obrazovanje o pozitivnom roditeljstvu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children