Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Crnogorski

Ovdje se nalaze saopštenja za javnost. Poredjana su hronološki, najnovije je na vrhu.

Rani brakovi – kršenje ljudskih prava
BERANE, 6. DECEMBAR 2017. - Stanovnik beranskog naselja Riversajd Orhan Zizaku, oženio se kada je imao 17 godina. Danas, kaže, da to ne bi dozvolio nikom od svoje četvoro djece.

Jednake šanse za svu djecu
BIJELO POLJE, 5. DECEMBAR, 2017 - Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara posjetili su Bijelo Polje.

Adekvatna podrška od ranog djetinjstva za svako dijete
PODGORICA, 3. DECEMBAR 2017. - Kao i svaki drugi roditelj petogodišnjaka, Martina Čurović razmišlja o tome kako da što bolje pripremi svoju ćerku za polazak u školu.

Adolescencija – druga šansa za razvoj
PODGORICA, 17. NOVEMBAR 2017. – Optimizam i samopouzdanje su nove riječi za petnaestogodišnju Albinu Zenunaj koja pohađa O.Š. ,,Božidar Vuković Podgoričanin”.

Djeca preuzimaju biznis, politiku, medije, sport i zabavu na Svjetski Dan Djetata
PODGORICA, 18. NOVEMBAR 2017. - U susret 20. novembru koji se obilježava kao Svjetski dan djeteta predstavništvo UNICEF-a poziva djecu i mlade, građane, medije, predstavnike privatnog i civilnog sektora da doprinesu izgradnji boljeg, pravednijeg društva j

Bolja zaštita prava djece kroz uvodjenje lica za podršku u sudskim i upravnim postupcima
PODGORICA, 23.- 27. OKTOBAR 2017. - Brakorazvodne parnice, postupci za dobijanje starateljstva, imovinskopravni odnosi, smještaj djeteta u ustanovu, izbor hranitelja, kao i zasnivanje usvojenja, često mogu biti komplikovani procesi koji mogu ostaviti posl

Digitalna pismenost za svako dijete u Crnoj Gori
PODGORICA, 16. Oktobar, 2017. - Svako drugo dijete u Crnoj Gori uzrasta od 9 do 17 godina se ne osjeća bezbjedno na internetu, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje UNICEF-a koje je sprovedeno u okviru kampanje "Zaustavimo nasilje onlajn".

Međusektorskom saradnjom do osnaživanja adolescenata
PODGORICA, 25. septembar, 2017. - Kakvu podršku dobijaju adolescenti u Crnoj Gori da ostvare svoj puni potencijal?

Pedijatri u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece
PODGORICA, 5. septembar 2017. - Međunarodna istraživanja koja obuhvataju i Balkan pokazuju da seksualno nasilje trpi između 12 i 15 odsto djevojčica i 8 do 10 odsto dječaka.

Žive statue bez riječi prekidaju tišinu o nasilju nad djecom
Crna Gora, Avgust – Septembar 2017 – U okviru kampanje #ZAUSTAVIMOnasilje, širom Crne Gore, žive statue bez riječi prekidaju tišinu o nasilju nad djecom.

Osama Makavi Kogali, novi šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, donosi značajno međunarodno iskustvo u zemlju
PODGORICA, 28. jul 2017. godine – Osama Makavi Kogali danas počinje svoj mandat kao treći šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti 2006. godine. Kogali ima 25 godina međunarodnog iskustva u UNICEF-u.

Druženje i sport za svako dijete
PODGORICA, 1. JUN 2017. – Šta svako dijete želi? Šansu da šutne loptu, da je baci daleko i da taj uspjeh podijeli sa najbližima. Šta svako dijete sa intelektualnim smetnjama u razvoju želi? Upravo isto to.

Prava i potrebe roditelja djece sa smetnjama o razvoju
BERANE 25. MAJ 2017. – Roditelji djece sa smetnjama u razvoju su neopjevani heroji koji se svakodnevno suočavaju sa bezbrojnim preprekama. Kao i drugim roditeljima, značajna im je psihološka podrška.

Javni razgovor o roditeljstvu u Tivtu
TIVAT, 17. MAJ 2017. - Svaki drugi roditelj u Crnoj Gori opravdava fizičko nasilje , pokazuje UNICEF-ovo istraživanje koje je sprovedeno prošle godine.

Javni razgovor o roditeljstvu u Podgorici
PODGORICA, 10. MAJ, 2017. - Podgorica je 14. opština u Crnoj Gori koja je u okviru kampanje " Zaustavimo nasilje" bila domaćin javnog razgovora na temu odnosa roditelja i djece.

Djeca najbolje sarađuju s onima koji im ukazuju poštovanje
PLJEVLJA, 27. APRIL 2017. - Organizovanjem javnog razgovora o odnosu roditelja i djece, kampanji "Zaustavimo nasilje" pridružila se i Opština Pljevlja.

Dužni smo da djeci pružimo odrastanje bez nasilja
NIKŠIĆ, 19. APRIL 2017. - Nikšić je još jedna opština koja se pridružila kampanji Vlade Crne Gore i UNICEF-a "Zaustavimo nasilje", koja ima za cilj širenje praksi pozitivnog roditeljstva.

Pozitivnim roditeljstvom protiv nasilja nad djecom
BIJELO POLJE, 10. APRIL 2017. - “Udarac po guzi nije nasilje, to je više šala”. Ovo su riječi jednog roditelja iz Bijelog Polja tokom istraživanja na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori.

U Beranama javni razgovori o odnosima roditelja i djece
BERANE, 10. APRIL 2017. - Svaki drugi građanin u Crnoj Gori smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, a da vikanje na djecu nije nasilje, pokazuje istraživanje UNICEF-a sprovedeno krajem 2016. godine.

U Budvi otvoren “Muzej porodičnih sjećanja”
BUDVA, 21. MART, 2017. - Pohabani kaiš, zaključana brava, ženski šal... To su samo neki od eksponata koji pričaju istinite priče iz "Muzeja porodičnih sjećanja", koji je svoje putovanje započeo u Budvi.

U Kotoru organizovan javni razgovor o roditeljstvu
KOTOR, 21. MART, 2017. - Kotor je bio druga stanica "Muzeja porodičnog sjećanja" čija će postavka narednih dana posjetioce podsjećati na uspomene iz djetinjstva, ali i opominjati na to da mnoga djeca odrastaju uz nasilje.

Konferencija „Zaustavimo nasilje“ započela javnu debatu o nenaslinom vaspitavanju djece u Crnoj Gori
PODGORICA, 27. februar, 2017. – Nasilje, zanemarivanje i disfunkcionalno roditeljstvo imaju dugoročne posljedice po djecu, njihove porodice i društvo, ali se isto može spriječiti kroz jačanje intervencija u sektoru zdravstva i dječje zaštite.

Počela sa radom SOS roditeljska linija u Crnoj Gori
PODGORICA, 6. februar, 2017. - Roditeljima i starateljima u svim gradovima u Crnoj Gori na raspolaganju je telefonska SOS Roditeljska linija preko koje mogu dobiti savjete za uspješan odgoj djece.

Inicijativa "Prilike" pomogla srednjoškolcima da izaberu svoju buduću profesiju
PODGORICA, 1. februar 2017. - Kako izabrati profesiju i planirati poslovnu karijeru značajna je odluka za većinu srednjoškolaca.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children