Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Majčino mlijeko - sve što bebi treba

PODGORICA, 5. Avgust, 2014. - Povodom Svjetske nedjelje dojenja, NVO Roditelji, uz podršku UNICEF-a, organizovali su konferenciju sa ciljem promocije isključivog dojenja.

Ovogodišnja Svjetska nedjelja dojenja, koja se obilježava od 1. do 7. avgusta u više od 120 zemalja širom svijeta, naglašava značaj dojenja u procesu ostvarivanja Milenijumskih razvojnih ciljeva.

"Ministarstvo zdravlja je proteklih godina posvetilo posebnu pažnju uređivanju ovog posebnog segmenta zdravstvene zaštite koji se odnosi na zdravlje majki i djece. Moramo motivisati majke da doje svoju djecu. Mi se trudimo da im omogućimo što bolje uslove ali motivacija majki je jednako značajna jer buduće majke moraju shvatiti da je itekako značajno na početku života svojoj bebi pružiti sve ono što joj je potrebno", kazala je pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore, Mira Jovanovski Dašić.

Majčino mlijeko je najpotpunija ishrana bebe tokom prvih šest mjeseci života.Međutim, Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori sprovedeno 2013. pokazuje da je samo 14% žena podojilo svoje dijete sat vremena nakon porođaja, dok samo 17% žena u Crnoj Gori isključivo doji svoju djecu tokom prvih šest mjeseci.

"U cilju rješavanja ovih problema, moramo da uradimo tri stvari. Kao prvo, treba da promovišemo važnost dojenja među mladim majkama. Drugo, treba da budemo sigurni da doktori, bolničarke i ljudi koji rade u zdravstvenom i drugim sektorima promovišu dojenje. I treće, potrebno je da zajedno radimo kako bi podržali posvećenost Ministarstvo zdravlja povećanju broj bolnica po mjeri beba u Crnoj Gori", izjavio je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Konferencija je bila usredsređena na razvoj i primjenu nacionalnih politika o ishrani novorođenčadi i male djece. Takodje, naglasak je stavljen na značaj obezbjeđenja obuke zdravstvenih radnika, kako bi podržali majke da iniciraju i održe adekvatne prakse dojenja svojih beba."U svakodnevnoj komunikaciji sa majkama procijenili smo da majkama nedostaje ujednačenih, provjerenih savjeta koji će ih umiriti u tom prvom periodu nakon prođaja koji je najstresniji. Od septembra ćemo početi sa dugonajavljivanom grupom za podršku dojenju koja će okupiti majke, buduće savjetnice za dojenje, koje će proći obuku koju će im držati pedijatri i različite vrste stručnjaka, psiholozi, komunikolozi. One će naučiti kako da komuniciraju sa majkama, da prevaziđu neke osnovne probleme kada je dojenje u pitanju", kazala je izvršna direktorica NVO "Roditelji", Kristina Mihailović.

Isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života ima ogromne zdravstvene benefite, kao što su zaštita od nekih smrtonosnih bolesti i podsticanje rasta i razvoja bebe. U tom smislu, UNICEF će nastaviti da promoviše isključivo dojenje u zemlji, kako bi svaka majka bila u mogućnosti da pruži svom djetetu najbolji mogući početak u životu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children