Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

“Aktivni razgovori“ u Crnoj Gori: Inovativni pristupi nastavi za bolje učenje

PODGORICA, 10. jul, 2014. - Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori organizovalo je u četvrtak u Podgorici „Aktivne razgovore“ o inovativnim pristupima nastavi za bolje učenje. Ovim događajem, Crna Gora se pridružuje obilježavanju 25-og rođendana Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.  

"U Crnoj Gori pokušavamo da otvorimo raspravu, što znači borbu da se obezbijedi da svako dijete u našem društvu ide u školu i ima mogućnost da, u okviru svojih sposobnosti, uči punim potencijalom. To je početak rasprave o jednom od načina na koji smo iskoristili saradnju sa glumcima i dramskom zajednicom, ljudima koji rade na zaštiti prava osoba sa smetnjama u razvoju i ljudima iz obrazovnog sektora, te angažovali tehnologiju kako bi se obezbijedilo da djeca sa oštećenjima vida i drugim smetnjama u razvoju mogu pohađati školu unutar njihove lokalne zajednice”, kazao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Prema istraživanju osnivača Matematike zasnovane na kompjuterima Konrada Volframa, na časovima matematike, učenici samo petinu vremena provode u matematičkom promišljanju, dok ostatak vremena posvećuju ručnim proračunima. Ovakva situacija nije u skladu sa matematikom koja se koristi u svakodnevnom životu, a koju je značajno transformisala upotreba kompjutera. 


Konrad Volfram, osnivač Matematike zasnovane na kompjuterima govori o tome zašto je potebna suštinska promjena širom svijeta kako bi predmet matematika bio zasnovan na kompjuterima - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2014

"Ključna stvar koju treba shvatiti je – što je više praktično, to je više apstraktno. Da biste u matematici bili praktični, morate biti veoma apstraktni. Dakle, to dvoje nisu u suprotnosti, ne treba vam jedno ili drugo, treba vam oboje. A mi sada imamo zlatnu priliku u istoriji matematike da možemo učiniti obje stvari istovremeno", poručio je Volfram.  

Crnogorski profesor Srđan Kadić govorio je o platformi koja omogućava izradu online obrazovnih igara.

"Mi nudimo u suštini još jednu formu igre. Hajde na isti način to oružje koje je protiv nas i to vrijeme provedeno u igrama, da okrenemo u našu korist. Na koji način? Ako prilagodimo zadatke iz matematike onom uzrastu kada se dijete sreće sa novim pojmovima, sa prvim znacima apstrakcije, a to je period od trećeg do petog osnovne, ako prilagodimo taj sadržaj matematike tako da ono bude  interaktivno i vizuelno prihvatljivo, onda će djeca i koja imaju odgovarajuće probleme u čitanju moći da sarađuju sa nastavnikom. Takva vrsta, da kažem platforme, edukativne igre, može da pruži fleksibilnost i korist za svakoga", kazao je Kadić.  

Džejms Artur, britanski profesor, govorio je o osnaživanju karaktera učenika kroz obrazovanje."Istraživanje nam takođe govori da učestvovanje roditelja u obrazovanju djece ima značajan uticaj na njihova obrazovna dostignuća, ali i na razvoj njihove ličnosti. Znamo da očevi imaju ključnu ulogu, kao i to da što roditelji više razgovaraju sa djecom o stvarima koje djecu brinu, vjerovatnije je da će ta djeca razviti dobru ličnost", objasnio je Artur.  

Direktor “Blue Coach”, Srdjan Vukčević, predstavio je program “Pametni koraci”, koji ima za cilj da izgradi odnos između porodica, zaposlenih u obrazovanju i zajednica kako bi se istovremeno podržao socijalni i emotivni razvoj djece i njihov dobar uspjeh u školi.

"Sve što je uopšte vrijedno imati u životu, vrijedno je raditi marljivo za to. Tako da naša poruka je bila i osnova svega je - dva stuba, dva bloka tako da kažem koja su formirala sve navike, "Pametnih koraka" su marljivost prije svega i entuzijazam sa druge strane”, dodao je Vukčević.  

Mladi inovator Nikola Rašović predstavio je svoj niskobužetni prototip sistema koji omogućava ljudima koji ne mogu da pomjeraju ruke i noge da kontrolišu očima bilo koji uređaj poput pametnog telefona, tableta i lap top računara.

"U ovom sistemu sam integrisao mikrofon tako da ljudi kojima čulo vida nije zdravo mogu preko glasovne komande da upravljaju uređajima. Bilo da su to pametni telefoni, tablet, laptop, pa i računari. Na kraju da vam kažem, uspjeh ne zavisi od toga šta nam je Bog dao već zavisi od toga šta radite sa tim", kazao je Rašović.

Poznata crnogorska glumica Dubravka Drakić govorila je o izradi prvih osnovnoškolskih udžbenika u Daisy formatu u Crnoj Gori za inkluzivno obrazovanje učenika sa oštećenjima vida.

"Dejzi format je vrlo specifičan po tome što će djeca moći da prate i materijal iz čitanki, ne samo u audio, nego i u formatu na specijalnim računarima koji su nabavljeni i koji se nalaze u Resursnom centru. Ja moram reći da to jeste inovacija, ne smo zbog djece u Resursnom centru, nego i zbog saradnje nas sa Fakulteta dramskih umjetnosti. Ovo je zaista po prvi put da imamo jedan udžbenik koji se nalazi u ovom formatu", kazala je Drakić. 


Nikolina Arapović, učenica sa oštećenjem vida opisuje promjene koje knjige u Daisy formatu uvode u životima djece sa oštećenjem vida - UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2014

Nikolina Arapović, učenica sa oštećenjem vida objasnila je kakve promjene knjige u Daisy formatu uvode u živote djece sa oštećenjem vida.

"Pogledajte moju čitanku...Glomazna je i teška, kao uostalom i sve Brajeve knjige. A onda sam saznala da je Resursni centar za djecu i mlade Podgorica, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, Ministarstvom prosvjete i UNICEF-om, počeo snimati udžbenik u Dejzi formatu. Pošto nije odštampana čitanka za šesti i sedmi razred, preslušala sam priču Sergeja Jesenjina "Bobilj i druškan" iz čitanke za peti razred. Pomislila sam kako je to lijepo kad nakon napornih časova ne moram da sjedim za stolom i učim, jer se Brajeve knjige samo tako mogu čitati", kazala je Arapović.

Tokom 2014, koju je UNICEF proglasio godinom inovacija za jednakost, "Aktivni razgovori” održavaju se širom svijeta i UNICEF tako okuplja ljude iz svih sfera društva da razmijene mišljenja i predlažu promjene kroz koje će se na djelotvorniji način pružiti podrška najugroženijoj grupi djece.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children