Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori


PODGORICA, 8 JUL 2014 - U organizaciji UNICEF-a i Ministarstva prosvjete u utorak je u Podgorici počela međunarodna konferencija "Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, učenička postignuća i budućnost".

 

Cilj trodnevne konferencije je da otvori javnu debatu o najboljim načinima da se ubrza reforma obrazovnog sistema u tri ključne oblasti: povećanje broja djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje, poboljšanje kvaliteta obrazovanja i uvođenje inovativnih pristupa nastavi i učenju.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović otvorio je konferenciju i tom prilikom podsjetio da je Crna Gora je prihvatila Milenijumsku deklaraciju koja obuhvata niz mjerljivih i vremenski definisanih ciljeva koji se odnose na ljudski razvoj.

"Jedan od tih ciljeva je stopostotna pokrivenost osnovnim školskim obrazovanjem dječaka i djevojčica do 2015. godine, sa posebnim akcentom na djecu iz marginalizovanih grupa, kao i na prevenciju ranog napuštanja obrazovnog sistema", rekao je Đukanović.


UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2014

Nedavno objavljeno istraživanje Monstata i UNICEF-a pokazalo je da manje od polovine djece uzrasta 3-5 godina pohađa predškolsko obrazovanje, iako je ono ključno za pravilan rast i razvoj djeteta.  

"Sa Ministarstvom prosvjete analizirali smo situaciju u predškolskom obrazovanju i prepoznali da postoji nejednakost – djeca rođena na sjeveru imaju deset puta manje šanse da pohađaju predškolsku nastavu nego djeca rođena na jugu. Slične pokazatelje imate ako pogledate siromašnu i bogatu djecu. Mi radimo, i Ministarstvo radi sa nama i ekspertima sa Univerziteta Jejl, kako bi na ovoj konferenciji i van nje razvili mogućnosti za diskusiju o razvoju proširenja programa predškolskog obrazovanja", kazao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. 

 

Ako želimo da i obrazovni sistemi i djeca napreduju, dodao je Perks, moramo tražiti i od Skupštine, civilnog društva, medija i intelektualaca da podignu nivo javne debate na naučno utemeljenu raspravu u toku sa posljednim saznanjima iz svijeta. 

Na konferenciji će govoriti istaknuti globalni i lokalni inovatori i stručnjaci, univerzitetski profesori iz inostranstva i Crne Gore, kao i predstavnici relevantnih medjunarodnih organizacija poput Svjetske banke i OECD.  


UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2014

Poboljšanje kvaliteta crnogorskog obrazovnog sistema kroz uvođenje inovacija u nastavu i učenje jedna je od ključnih tema ove trodnevne međunarodne konferencije. 

"Konferencija će doprinijeti definisanju efikasnih i inovativnih pristupa koji bi vodili unapređenju kvaliteta obrazovanja i postignuća naših učenika. Time ćemo podstaći razvoj znanja, vještina i stavova koji će omogućiti učenicima da odgovore na zahtjeve koje postavljaju škola, porodica, tržište rada i društvo“ ističe ministar prosvjete Slavoljub Stijepović. 

Trodnevna međunarodna konferencija otvoriće pitanje strateške vizije crnogorskog obrazovnog sistema u 21. vijeku, ali i pitanje o najboljem okviru za unapređenje mehanizama za praćenje i poboljšanje kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori.

 

 

 

 

Presentations

All the presentations from the education conference in Montenegro are online here

Sve prezentacije sa konferencije o obrazovanju u Crnoj Gori možete pronaći ovdje

Zaključci konferencije o obrazovanju

Zaključke konferencije o obrazovanju u Crnoj Gori možete pronaći ovdje 


Search:

 Email this article

unite for children