Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori


PODGORICA, 8 JUL 2014 - U organizaciji UNICEF-a i Ministarstva prosvjete u utorak je u Podgorici počela međunarodna konferencija "Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, učenička postignuća i budućnost".

 

Cilj trodnevne konferencije je da otvori javnu debatu o najboljim načinima da se ubrza reforma obrazovnog sistema u tri ključne oblasti: povećanje broja djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje, poboljšanje kvaliteta obrazovanja i uvođenje inovativnih pristupa nastavi i učenju.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović otvorio je konferenciju i tom prilikom podsjetio da je Crna Gora je prihvatila Milenijumsku deklaraciju koja obuhvata niz mjerljivih i vremenski definisanih ciljeva koji se odnose na ljudski razvoj.

"Jedan od tih ciljeva je stopostotna pokrivenost osnovnim školskim obrazovanjem dječaka i djevojčica do 2015. godine, sa posebnim akcentom na djecu iz marginalizovanih grupa, kao i na prevenciju ranog napuštanja obrazovnog sistema", rekao je Đukanović.


UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2014

Nedavno objavljeno istraživanje Monstata i UNICEF-a pokazalo je da manje od polovine djece uzrasta 3-5 godina pohađa predškolsko obrazovanje, iako je ono ključno za pravilan rast i razvoj djeteta.  

"Sa Ministarstvom prosvjete analizirali smo situaciju u predškolskom obrazovanju i prepoznali da postoji nejednakost – djeca rođena na sjeveru imaju deset puta manje šanse da pohađaju predškolsku nastavu nego djeca rođena na jugu. Slične pokazatelje imate ako pogledate siromašnu i bogatu djecu. Mi radimo, i Ministarstvo radi sa nama i ekspertima sa Univerziteta Jejl, kako bi na ovoj konferenciji i van nje razvili mogućnosti za diskusiju o razvoju proširenja programa predškolskog obrazovanja", kazao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. 

 

Ako želimo da i obrazovni sistemi i djeca napreduju, dodao je Perks, moramo tražiti i od Skupštine, civilnog društva, medija i intelektualaca da podignu nivo javne debate na naučno utemeljenu raspravu u toku sa posljednim saznanjima iz svijeta. 

Na konferenciji će govoriti istaknuti globalni i lokalni inovatori i stručnjaci, univerzitetski profesori iz inostranstva i Crne Gore, kao i predstavnici relevantnih medjunarodnih organizacija poput Svjetske banke i OECD.  


UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic/2014

Poboljšanje kvaliteta crnogorskog obrazovnog sistema kroz uvođenje inovacija u nastavu i učenje jedna je od ključnih tema ove trodnevne međunarodne konferencije. 

"Konferencija će doprinijeti definisanju efikasnih i inovativnih pristupa koji bi vodili unapređenju kvaliteta obrazovanja i postignuća naših učenika. Time ćemo podstaći razvoj znanja, vještina i stavova koji će omogućiti učenicima da odgovore na zahtjeve koje postavljaju škola, porodica, tržište rada i društvo“ ističe ministar prosvjete Slavoljub Stijepović. 

Trodnevna međunarodna konferencija otvoriće pitanje strateške vizije crnogorskog obrazovnog sistema u 21. vijeku, ali i pitanje o najboljem okviru za unapređenje mehanizama za praćenje i poboljšanje kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori.

 

 

 

 

Presentations

All the presentations from the education conference in Montenegro are online here

Sve prezentacije sa konferencije o obrazovanju u Crnoj Gori možete pronaći ovdje

Zaključci konferencije o obrazovanju

Zaključke konferencije o obrazovanju u Crnoj Gori možete pronaći ovdje 


Search:

 Email this article

unite for children