Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Crna Gora objavila ključne nalaze istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u zemlji

PODGORICA, 16. JUN, 2014. - Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja je objavila petu generaciju Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u zemlji.

UNICEF, Vlada Crne Gore i Zavod za statistiku Crne Gore objavili su u ponedjeljak ključne nalaze ovog istraživanja sprovedenog 2013, koje predstavlja najveći izvor međunarodno uporedivih podataka o obrazovanju, životnim uslovima, socijalnoj zaštiti i zdravlju djece i žena.


Sa lijeva na desno: direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević, ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks na predstavljanju ključnih rezultata Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori u Podgorici u junu 2014.
- UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic


Ključni podaci pokazuju da je postignut napredak u odnosno na prethodno takvo istraživanje sprovedeno 2005.

"Ohrabrujuće je da su 94 odsto djece uzrasta od 3 do 6 godina razvojno na pravom putu i da se skoro sve žene u Crnoj Gori, njih 99 odsto, porađaju u zdravstvenim ustanovama. Značajno je povećanje procenta djece uzrasta od 36 do 59 meseci, koja pohađaju organizovani predškolski obrazovni program – sa 28 odsto u 2005. godini na 40 odsto u 2013. ", kazao je Bendžanim Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Međutim, još postoje oblasti u kojima je potrebno poboljšanje, a odnose se najprije na zdravstvo, obrazovanje i zaštitu djece od nasilja.

"Zabrinuti smo zbog malog procenta žena koje počinju da doje u prvom satu nakon porođaja (14%) i nastavljaju da isključivo doje bebe tokom prvih 6 mjeseci (17%). Ovo istraživanje, takođe, pokazuje da je 69 odsto djece uzrasta od 1 do 14 godina bilo izloženo najmanje jednom obliku psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane roditelja ili drugih odraslih članova domaćinstva tokom mjeseca koje je prethodilo istraživanju", rekao je Perks.

Podaci o rasprostranjenosti nasilnog disciplinovanja djece su zabrinjavajući, jer ta praksa minira samopouzdanje djeteta i ugrožava poverenje djeteta u roditelja koji ga tako kažnjava.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks govori o ključnim nalazima Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena I djece sprovedenog 2013. I predstavljenog u Podgorici u junu 2014. - UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic

"Naš zajednički cilj je da imamo zdrave i obrazovane generacije, koje odrastaju u stabilnom okruženju, svjesne vrijednosti demokratskog, otvorenog i inkluzivnog društva, u kojem svi imaju jednaka prava i jednake mogućnosti," naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić.

Istraživanje visestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece omogućava državi da kreira politike i reforme i da prati i ocjenjuje napredak na osnovu pouzdanih podataka."Planirano je da se održi pet tematskih radionica i kao završna aktivnost - okrugli sto na kome bi se donosiocima odluka prezentovale poruke stručne javnosti definisane tematskim radionicama. U cilju promocije rezultata, ovo istraživanje biće predstavljeno i po regionima," kazala je Gordana Radojević, direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore.

U saradnji sa Vladom Crne Gore i Zavodom za statistiku, UNICEF-a će podržati dalju analizu kljucnih nalaza u cilju unapređenja života djece Crne Gore.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children