Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Crna Gora objavila ključne nalaze istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u zemlji

PODGORICA, 16. JUN, 2014. - Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja je objavila petu generaciju Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u zemlji.

UNICEF, Vlada Crne Gore i Zavod za statistiku Crne Gore objavili su u ponedjeljak ključne nalaze ovog istraživanja sprovedenog 2013, koje predstavlja najveći izvor međunarodno uporedivih podataka o obrazovanju, životnim uslovima, socijalnoj zaštiti i zdravlju djece i žena.


Sa lijeva na desno: direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević, ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks na predstavljanju ključnih rezultata Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori u Podgorici u junu 2014.
- UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic


Ključni podaci pokazuju da je postignut napredak u odnosno na prethodno takvo istraživanje sprovedeno 2005.

"Ohrabrujuće je da su 94 odsto djece uzrasta od 3 do 6 godina razvojno na pravom putu i da se skoro sve žene u Crnoj Gori, njih 99 odsto, porađaju u zdravstvenim ustanovama. Značajno je povećanje procenta djece uzrasta od 36 do 59 meseci, koja pohađaju organizovani predškolski obrazovni program – sa 28 odsto u 2005. godini na 40 odsto u 2013. ", kazao je Bendžanim Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Međutim, još postoje oblasti u kojima je potrebno poboljšanje, a odnose se najprije na zdravstvo, obrazovanje i zaštitu djece od nasilja.

"Zabrinuti smo zbog malog procenta žena koje počinju da doje u prvom satu nakon porođaja (14%) i nastavljaju da isključivo doje bebe tokom prvih 6 mjeseci (17%). Ovo istraživanje, takođe, pokazuje da je 69 odsto djece uzrasta od 1 do 14 godina bilo izloženo najmanje jednom obliku psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane roditelja ili drugih odraslih članova domaćinstva tokom mjeseca koje je prethodilo istraživanju", rekao je Perks.

Podaci o rasprostranjenosti nasilnog disciplinovanja djece su zabrinjavajući, jer ta praksa minira samopouzdanje djeteta i ugrožava poverenje djeteta u roditelja koji ga tako kažnjava.


Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks govori o ključnim nalazima Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena I djece sprovedenog 2013. I predstavljenog u Podgorici u junu 2014. - UNICEF Montenegro/Dusko Miljanic

"Naš zajednički cilj je da imamo zdrave i obrazovane generacije, koje odrastaju u stabilnom okruženju, svjesne vrijednosti demokratskog, otvorenog i inkluzivnog društva, u kojem svi imaju jednaka prava i jednake mogućnosti," naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić.

Istraživanje visestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece omogućava državi da kreira politike i reforme i da prati i ocjenjuje napredak na osnovu pouzdanih podataka."Planirano je da se održi pet tematskih radionica i kao završna aktivnost - okrugli sto na kome bi se donosiocima odluka prezentovale poruke stručne javnosti definisane tematskim radionicama. U cilju promocije rezultata, ovo istraživanje biće predstavljeno i po regionima," kazala je Gordana Radojević, direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore.

U saradnji sa Vladom Crne Gore i Zavodom za statistiku, UNICEF-a će podržati dalju analizu kljucnih nalaza u cilju unapređenja života djece Crne Gore.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children