Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Konferencija “Kako komunicirati sa djecom”

BUDVA, 29. april 2014 – Kako producirati kvalitetan televizijski program i sadržaj za djecu, bilo je ključno pitanje o kom se diskutovalo na regionalnoj konferenciji “Kako komunicirati sa djecom” koja je ove sedmice održana u Crnoj Gori.


Govornici tokom konferencije “Kako komunicirati sa djecom” - UNICEF Crna Gora / 2014

Televizijski profesionalci, predstavnici regulatornih tijela i institucija za zaštitu prava djeteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije učestvovali su na konferenciji koju je organizovao UNICEF.

Konferencija je organizovana kako bi se postavile smjernice i okviri za kreiranje medijskih programa u kojima će biti ostvarena prava djeteta i koji će doprinijeti dječjem razvoju.

Što se tiče televizija i medija, mislim da je jedan od ključnih aspekata to da se zapitate, šta to radim, šta ću uraditi, kako će to uticati na dijete - na pozitivan ili negativan način. Mislim da moramo biti svjesni uticaja na dijete dok donosimo takve odluke“, rekao je Džon Bad, šef komunikacija UNICEF-a za Jugoistočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić, zabrinut je zbog medijskog sadržaja kojem su djeca svakodnevno izložena. Malo će efekta imati taj izvanredni i stručni napor UNICEF-ovih eksperata da naprave namjenske programe, koji će imati određene termine u medijima, ako mi nemamo rigorozniju politiku naročito prema komercijalnim medijima”, rekao je Pušić.


Barbara Kolucki, autor vodiča “Kako komunicirati sa djecom - UNICEF Crna Gora / 2014

Crnogorski ministar kulture, Branislav Mićunović, smatra da je važno podići svijest i interesovanje medija za proizvodnju kvalitetnih programa za djecu. Generalno u regionu je nedovoljno  interesovanje medija da se bave produkcijom medijskih sadržaja za djecu. Stoga o čemu govori ova konferencija, izuzetno je važno podizati svijest medija o ulozi koju imaju u odrastanju svakog djeteta i time ih stimulisati da daju pozitivan doprinos.“

Producentkinja i umjetnička direktorka Festivala o pravima djeteta u Hrvatskoj Tatjana Aćimović, objašnjava da najveći problem predstavlja to što je televizijama u regionu, finansiranje programa za djecu gotovo na posljednjem mjestu.

„Prvo dolazi po važnosti i novcu koji se ulaže u informativni program, onda ide sport, pa zabava, pa je dječji program na kraju. Jako malo se poizvodi. Programi koji bi trebalo da se emituju u nekim važnim terminima, emituju se u jutarnjim, ranim, poslijepodnevnim terminima koji nisu dobri“, istakla je Aćimović.

Posebna pažnja tokom konferencije bila je usmjerena na stvaranje inkluzivnih medijskih sadržaja koji promovišu potencijal mladih sa smetnjama u razvoju i koji omogućavaju njihovo jednako učešće u društvu.

„Ukazao bih posebno na djecu sa smetnjama u razvoju koja su često izložena stigmatizaciji. Mislim da bi trebalo da posmatramo tu djecu na način da ih uključujemo u društvo, a ne da ih prikazujemo na način koji govori o njima kao o odvojenom dijelu društva”, zaključio je Džon Bad, šef komunikacija UNICEF-a za Jugoistočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Konferenciju „Kako komunicirati sa djecom“ organizovale su kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children