Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Crnogorski

Ovdje se nalaze saopštenja za javnost. Poredjana su hronološki, najnovije je na vrhu.  

UNICEF i Ministartsvo prosvjete obavezali se na širenje predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori
PODGORICA, 11. decembar 2014 - Dugoročno ulaganje u rano obrazovanje od suštinske je važnosti za individualni i društveni razvoj, zaključeno je na međunarodnoj konferenciji „Kvalitet obrazovanja - važnost ulaganja u predškolsko vaspitanje i obrazovanje”.

Crna Gora proslavila 25. godišnjicu od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta
CETINJE, 25 novembar 2014 - Prihvatajući UN Konvenciju o pravima djeteta, Crna Gora i jos 192 države članice Ujedinjenih nacija, obavezale su se da će unapređenje prava djeteta biti u vrhu prioriteta.

Inovacije mogu voditi ka promjenama za dobrobit djece u najnepovoljnijem položaju
NJUJORK, 20. novembar 2014. – Potrebno je hitno djelovati kako bi se spriječilo da inovacije ne dovedu do promjena od kojih će korist imati milioni djece, konstatovao je UNICEF u novom godišnjem izvještaju o stanju prava djece u svijetu objavljenom na 25.

UNICEF poziva na hitno poboljšanje bolničke njege majki i beba u Crnoj Gori
PODGORICA, 18. NOVEMBAR 2014. – UNICEF žali zbog nedavne smrti jedne bebe iz bjelopoljskog porodilišta. Duboko zabrinuti, nadamo se da će ostale bebe biti dobro i da se ovakvi slučajevi neće ponoviti u budućnosti.

Vlade zemalja centralne i istočne Evrope i centralne Azije obavezali se na sprječavanje nasilja nad djecom
MINSK, 12. novembar 2014. – Za hiljade djece širom Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije, nasilje je svakodnevna stvarnost. Više od dvije trećine djece u regionu doživjelo je nasilje u nekom trenutku svog života.

UNICEF pozvao na zaštitu prava na privatnost djece na državnom staranju
PODGORICA, 29. oktobar, 2014 - Izvještavanje o djeci i mladima ima svoje specifične izazove i svi medijski izvještaji trebali bi biti procijenjeni da ne doprinose ranjivosti djece i da su u njihovom najboljem interesu.

Podrška ugroženim porodicama kako bi se smanjilo oslanjanje na sistem institucionalne zaštite
NJUJORK/ŽENEVA – 10. septembar 2014. – Približno 1,4 miliona djece u 26 zemalja centralne i istočne Evrope i centralne Azije odrastaju odvojeni od svojih bioloških roditelja, često u institucionalnom okruženju koje može da utiče na njihov razvoj.

Nasilje nad djecom skriveno pred očima
PODGORICA, 8. septembar, 2014. - Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks i predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, razgovarali su u ponedjeljak o klj

UNICEF zabrinut zbog stereotipnog medijskog predstavljanja djece koja su na državnom staranju
PODGORICA, 4. septembar, 2014. – Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, pozvao je sve medije, privatne organizacije, fondacije, kompanije, ambasade i građane da se uzdrže od prekomjernog i stereotipnog medijskog predstavljanja djece koj

Majčino mlijeko - sve što bebi treba
PODGORICA, 5. Avgust, 2014. - Povodom Svjetske nedjelje dojenja, NVO Roditelji, uz podršku UNICEF-a, organizovali su konferenciju sa ciljem promocije isključivog dojenja.

“Aktivni razgovori“ u Crnoj Gori: Inovativni pristupi nastavi za bolje učenje
PODGORICA, 10. jul, 2014. - Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori organizovalo je u četvrtak u Podgorici „Aktivne razgovore“ o inovativnim pristupima nastavi za bolje učenje. Ovim događajem, Crna Gora se pridružuje obilježavanju 25-og rođendana Konvencije

Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori
PODGORICA, 8 JUL 2014 - U organizaciji UNICEF-a i Ministarstva prosvjete u utorak je u Podgorici počela međunarodna konferencija "Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, učenička postignuća i budućnost".

Crna Gora postigla bolju integraciju maloljetnika u sukobu sa zakonom
PODGORICA, 3. JUL 2014. - Dosadašnji rezultati i preporuke za buduće aktivnosti u okviru reforme maloljetničkog pravosudja u Crnoj Gori predstavljeni su u četvrtak na konferenciji “Pravda za djecu” u Podgorici.

Međunarodna konferencija “Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, bolja učenička postignuća i budućnost”, Podgorica, jul 2014.
PODGORICA, 20. jun 2014. - Na zajedničku inicijativu Ministarstva prosvjete i predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, konferencija pod nazivom “Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, bolja učenička postignuća i budućnost” održaće se u Podgorici.

UNICEF i Ministarstvo Zdravlja Crne Gore predstavljaju smjernice za postnatalnu njegu majki i novorođenčadi
PODGORICA, 18. jun 2014. - UNICEF i Ministarstvo zdravlja Crne Gore predstavili su u srijedu tri smjernice za redovnu postnatalnu njegu majki i novorođenčadi.

Crna Gora objavila ključne nalaze istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u zemlji
PODGORICA, 16. JUN, 2014. - Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja je objavila petu generaciju Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u zemlji.

Poplave u regionu ukazuju na važnost pripremljenosti u slučaju prirodnih nepogoda
PODGORICA, 30. maj, 2014. - Poplave u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj podsjećaju da je od velikog značaja pripremiti se za takve situacije.

Konferencija “Kako komunicirati sa djecom”
BUDVA, 29. april 2014 – Kako producirati kvalitetan televizijski program i sadržaj za djecu, bilo je ključno pitanje o kom se diskutovalo na regionalnoj konferenciji “Kako komunicirati sa djecom” koja je ove sedmice održana u Crnoj Gori.

Protokol o međusektorskoj saradnji u prevenciji napuštanja djece
PODGORICA, 14. april, 2014 - Ministarstva rada i socijalnog staranja, obrazovanja i zdravstva obavezala su se danas Protokolom o međusektorskoj saradnji na zajednički rad čiji je cilj prevencija napuštanja djece, a prioritet njihovo smještanje u porodicu,

Kampanja “Svako dijete treba porodicu” dovela do pozitivnih promjena za djecu bez roditeljskog staranja u Crnoj Gori
PODGORICA, 31. Mart 2014 - 2014-ta je već donijela novine porodici Asović u vidu troipomjesečne djevojčice koju su, kao hranitelji, primili u svoj dom u Nikšiću.

Crnogorski glumci omogućili djeci sa oštećenjem vida pristup osnovnim udžbenicima u Dejzi formatu
PODGORICA, 5. februar, 2014. – U Crnoj Gori je snimljen prvi udžbenik u Dejzi formatu, namijenjen prvenstveno djeci sa oštećenjem vida.

Prema najnovijim podacima UNICEF-a, inovacije su potrebne za unapređenje prava djeteta
NJUJORK, 30. JANUAR 2014. – Pod sloganom “Svako dijete se broji”, UNICEF danas poziva na ulaganje većih napora i korišćenje inovacija kako bi se prepoznali i riješili problemi koji sprječavaju najugroženiju djecu svijeta da ostvare svoja prava.

80% građana podržava inkluzivno obrazovanje zahvaljujući kampanji “Govorimo o mogućnostima”
PODGORICA, 23. Januar 2014. – Prema posljednjem istraživanju o znanju, stavovima i ponašanju građana Crne Gore prema djeci sa smetnjama u razvoju, koje je sprovedeno u okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima” u decembru 2013, Crna Gora vidno napreduje na

 

 
Search:

 Email this article

unite for children