Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Crna Gora predstavila modele dobre prakse u inkluzivnom obrazovanju na regionalnoj ministarskoj konferenciji

ISTANBUL, Turska, 13 decembar 2013. — Slavoljub Stijepović, ministar prosvjete, i  Vesna Vučurović, zamjenica ministra prosvjete, na regionalnoj ministarskoj konferenciji o obrazovanju, koju je zajedno sa UNICEF-om ogranizovala Vlada Turske, predstavili su iskustvo Crne Gore u primjeni politika i reformi inkluzivnog obrazovanja, kao i uspjeh koji je postignut kroz kampanju “Govorimo o mogućnostima”.U znak prepoznavanja napora i rezultata koje je Crna Gora postigla na promociji prava djece sa smetnjama u razvoju, kratki dokumentarni film o kampanji “Govorimo o mogućnostima” predstavljen je učesnicima na zatvaranju regionalne ministarske konferencije. Pod uticajem ove kampanje, svaki peti građanin (19%) promijenio je stavove, a svaki četvrti (25%) pozitivno je promijenio ponašanje prema djeci sa smetnjama u razvoju.

Tom prilikom, Crna Gora se pridružila vladama iz 19 zemalja iz Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije u pružanju političke podrške pozivu da se ostvare prava miliona djece na kvalitetno inkluzivno obrazovanje. U tom smislu, značajna je nova crnogorska Strategija inkluzivnog obrazovanja koja za period do 2018. predviđa niz akcija kroz koje će se osigurati da se održe dobri rezultati koji su do sada postignuti, kao i da se ostvari pravo na obrazovanje svakog djeteta sa smetnjama u razvoju. 

“Dogovorili smo se da odmah preduzimamo akcije i da razmišljamo ambiciozno” kazala je zamjenica izvršnog direktora UNICEF-a Yoka Brandt. “Takođe smo se dogovorili da se fokusiramo na djecu i adolescente do kojih je najteže doći. Za postizanje tog cilja trebaće nam održiva partnerstva i učešće velikog broja partnera među kojima su i roditelji, mladi i nastavnici.”

UNICEF procjenjuje da oko 2.5 milliona djece u regionu ne pohađa osnovne škole, a među njima su djeca koja su najugroženija i na marginama društva. Štaviše, čak i kada su djeca u školi, mnoga ne uče dobro i nemaju vještine koje su im neophodne da bi napredovala u svojim zajednicama i na tržištu rada. Oko polovina petnaestogodišnjaka u regionu ne zadovoljava osnovne standarde znanja u čitanju, nauci i matematici, dok milioni adolescenata napuste srednju školu prije mature.

Lideri su se ujedinili iza slogana ‘Obrazovanje, jednakost sada!’ koji je tokom ove regionalne ministarske konferencije pozvao na akciju kroz koju će se osigurati da svako dijete ide u školu, dobro uči, počinje da uči od malena i na vrijeme, kao i da dobija neophodnu podršku od strane dobro organizovanog obrazovnog sistema.    

Učesnici su na konferenciji razgovarali i o strategijama da postignu ciljeve ovog poziva na akciju. Ključne preporuke uključile su poziv na investiranje u jednogodišnje predškolsko obrazovanje za svako dijete; na uključivanje mladih i roditelja kao partnera; na investiranje radi poboljšanja kvaliteta nastavnog kadra; na bolje prikupljanje podataka o djeci koja nijesu u obrazovnom sistemu; kao i na ulaganje više sredstava u one škole koje imaju više potreba za time i na pružanje podrške svim školama da usvoje inkluzivne prakse.

Za vise informacija kontaktirati:

Jelenu Perović
Savjetnicu za komunikacije UNICEF-a u Crnoj Gori
Telefon: +382 20 224 277, ext.3
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: http://www.unicef.org/montenegro/
Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/unicefmontenegro

 

 
Search:

 Email this article

unite for children