Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Crnogorska pjevačica Nina Žižić podržala kampanju "Svako dijete treba porodicu"

Nikšić, 20. decembar 2013 – Crnogorska pjevačica Nina Žižić, koja je predstavljala Crnu Goru na Evroviziji ove godine, prisustvovala je danu otvorenih vrata centra za socijalni rad u Nikšiću, u okviru kampanje „Svako dijete treba porodicu“. Ona je naglasila kako hraniteljstvo može biti najbolje rješenje za dijete koje ne može da odrasta sa biološkim roditeljima.


Crnogorska pjevačica Nina Žižić govori na danu otvorenih vrata centra za socijalni rad u Nikšiću - UNICEF Crna Gora / 2013

"Vjerujem da hraniteljstvo predstavlja najbolje rješenje za dijete koje nije u mogućnosti da raste sa svojim biološkim roditeljima, jer hranitelj djetetu pruža kao prvo ljubav, koja je, ja mislim, i najbitnija za rast i razvoj jednog djeteta. I svi mi dobro znamo da nas na neki način djetinjstvo određuje kakve ćemo da postanemo osobe kada odrastemo," rekla je pjevačica Nina Žižić.

Kampanja „Svako dijete treba porodicu” ima za cilj razvijanje nesrodničkog hraniteljstva. Trenutno je u Crnoj Gori 320 djece u hraniteljskim porodicama, uglavnom srodničkim.

"Ono što želimo da postignemo ovom kampanjom jeste veći broj nesrodničkih hraniteljskih porodica koja bi prihvatila brigu o djeci kada to ne mogu njihovi roditelji niti njihovi srodnici, a čime bi u potpunosti izbjegli smještanje djece u institucije," rekla je Radmila Marković, direktorica Centra za socijalni rad Nikšić, Plužine i Šavnik.

Istraživanja rađena u svijetu tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom i fizičkom razvoju. Istraživanja dokazuju da institucija ne može nadomjestiti porodicu.

"Želimo da Crna Gora bude jedna od prvih zemalja u regionu koja će iskorijeniti smještanje male djece u institucije. Nadamo se da ćete nam i vi pomoći u ostvarivanje ove vizije u Crnoj Gori, kako bismo mogli reći da kao nacija, kao država, poštujemo osnovni princip ljudskih prava da svako dijete ima pravo da živi u porodičnom okruženju," naglasio je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.


Hraniteljica Stana Mrvošević, govorila je o svojim iskustvima - UNICEF Crna Gora / 2013

Stana Mrvošević, hraniteljica iz Nikšića, pozvala je sugrađane da postanu hranitelji i tako obogate svoje i živote djece koja su bez roditeljskog staranja: "To niko ne može zamisliti kako je fino imati tako tu djecu. Pa pozivam i molim bilo ko ako može i ima uslova, zaista to je zahvalna stvar.“   

Stalni pozivi kampanje na hraniteljstvo već su urodili plodom. Od početka kampanje u septembru 2013, centrima za socijalni rad širom Crne Gore stiglo je 50 zahtjeva za hraniteljstvo, od kojih je 23 već u proceduri.

Kampanja „Svako dijete treba porodicu“ sprovodi se u okviru projekta „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite: unapređenje socijalne inkluzije“ koji sprovodi Vlada Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije

 

 
Search:

 Email this article

unite for children