Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Ambasador dobre volje UNICEF-a Rambo Amadeus promoviše hraniteljstvo

Kotor - Tivat, 17. decembar,  2013. – U okviru kampanje “Svako dijete treba porodicu”, ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, učestvovao je u otvorenim danima centra za socijalni rad posvećenim hraniteljstvu u Kotoru i Tivtu.


Ambasador dobre volje UNICEF-a Antonije Pušić govori na danu otvorenih vrata centra za socijalni rad u Kotoru - UNICEF Crna Gora / 2013

Tom prilikom, Pušić je istakao da "kuća ne treba da se mjeri ni brojem prozora, ni brojem soba, ni koliko imate kupatila, ni koliko imate mermera u kući ili tako dalje. Ja mislim da svaka kuća treba da se praktično diči brojem dječijih glasova koji se čuju iz te kuće."

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je i sama bila u ulozi hranitelja. Jedno vrijeme podizala je djecu svog djevera. "Materijalno i bilo kako drugo stanje može se obezbijediti na drugi način. Ali djeci, posebno toj djeci koja su mala, kojima se zacrta negdje u kraju mozga što mi kažemo, kako su se podigli mnogo je bitna toplina doma, ljubav. Da ta djeca osjete da ih neko voli, da ih neko pazi i to će im nadomjestiti ono što nemaju." istakla je Ćatović.

Gradonačelnik Tivta Miodrag Dragan Kankaraš pozvao je sugrađane da se prijave za hraniteljstvo: "Ovom prilikom pozivam građane Tivta da se uključe i informišu o hraniteljstvu i uzmu učešća u plemenitoj misiji pružanja porodičnog utočišta djetetu kojem je to potrebno. Takve postupke naših građana opština će znatno cijeniti i konkretno pomoći."

U Kotoru i Tivtu, trenutno su sva djeca samo u srodničkim hraniteljskim familijama. Kampanja „Svako dijete treba porodicu” ima za cilj razvijanje nesrodničkog hraniteljstva u Crnoj Gori. U vezi sa time, Jelena Rakočević, hraniteljica iz Tivta, poručila je: "Ja znam da svi vi ovdje razmišljate kako je to kada uzmete tuđe dijete. Pa kakav ćete odnos imati sa njim, pa kakvo će ono biti, kakva mu je porodica i slično. Nikada ne treba da razmišljate o tim stvarima i šta će biti u budućnosti, već koliko vi možete u ovom trenutku da učinite za nekoga, pružite mu topli dom, porodicu i vaspitanje. Jednog dana vi ćete osjećati sreću i ispunjenost koju ja danas osjećam."


Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, govori o hraniteljstvu na danu otvorenih vrata centra za socijalni rad u Tivtu - UNICEF Crna Gora / 2013

Višegodišnja istraživanja pokazala su da su djeca mlađa od tri godine koja odrastaju u institucijama izložena riziku zaostajanja u fizičkom i psihološkom razvoju. Vizija UNICEF-a je da Crna Gora bude jedna od prvih zemalja regiona koja će sasvim obustaviti smješatanje u institucije djece mlađe od 3 godine.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, istakao je: „Pred nama je još dug put i potrebno je uložiti još dosta napora kako bi se riješio taj problem koji je ujedno i jedno od osnovnih pitanja ljudskih prava. Da li ćete nam se pridružiti na ovom putu, kako bi u bliskoj budućnosti ovdje u Crnoj Gori mogli da kažemo da kao zemlja živimo i poštujemo osnovni princip, da je svakom djetetu potrebna porodica kao jedno od osnovnih i nepovredivih ljudskih prava.”

Kampanja „Svako dijete treba porodicu“ sprovodi se u okviru projekta „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite: unapređenje socijalne inkluzije“ koji sprovodi Vlada Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children