Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Socijalni radnici uče da se efektno bore protiv nasilja nad djecom

Podgorica, 25 - 29 novembar, 2013. – Više od 20 stručnjaka iz centara za socijalni rad širom Crne Gore završilo je obuku za razvijanje vještina i adekvatno reagovanje na situacije nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Ovogodišnje istraživanje UNICEF-a pokazalo je da svaki deseti crnogorski građanin poznaje dijete ili odraslu osobu koja je u djetinjstvu bila žrtva seksualnog zlostavljanja, dok svaki treći zna neko dijete koje je bilo žrtva nasilja u školi. Stoga, cilj treninga jeste podizanje kapaciteta profesionalaca zaposlenih u centrima za socijalni rad da adekvatno reaguju u situacijama zlostavljanja i zanemarivanja djece, kao i da se efikasno uključe u dalje unapređenje i jačanje intersetorske saradnje u ovoj oblasti.


Predavač Nevenka Žegarac govorila je o adekvatnom reagovanju na situacije nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece. - UNICEF Crna Gora / 2013

“Mi svakako imamo već u opštinama formirane multidisciplinarne timove kojima koordinaraju uglavnom Centri za socijalni rad. Ovaj trening svakako će dati doprinos da se obogati sadržaj rada stručnih multidisciplinarnih timova i sigurno je nešto što će umrežiti čitavu poziciju u svim zakonskim i podzakonskim aktima koje je Crna Gora donijela u tom pravcu, u riješavanju ovog problema”, izjavio je Esad Plunac, pedagog rožajskog centra za socijalni rad.

Glavne teme obuke bile su vezane za intervencije centara za socijalni rad u oblasti zaštite djece od zlostavljanja i zanemarivanja, postupak zaštite djece pred sudom, kao i neophodnost jače intersektorske saradnje.


U
česnici na treningu o adekvatnom reagovanju na situacije nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece. - UNICEF Crna Gora / 2013

”Sam trening potpuno prati sve što donosi Zakon o nasilju u porodici, porodični zakoni, kao i Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Veoma je važno osnažiti ljude i kadrovski i znanjima i opremom da bi te teške zadatke obavljali što bolje”, izjavila je predavač Nevenka Žegarac.

Obuku socijalnih radnika organizovalo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja uz stručnu i finansijsku podršku UNICEF-a. Ova je obuka jedna od niza edukativnih aktivnosti koje je UNICEF pokrenuo sa ciljem razvijanja vještina i poboljšanja standarda službi za zaštitu djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children