Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

UNICEF, vlada i parlament ujedinjeni u zaustavljanju nasilja nad djecom u Crnoj Gori

PODGORICA, Septembar 26, 2013. – U okviru kampanje Jedno od petoro koju je pokrenuo Savjet Evrope, zajedno sa postojećom globalnom kampanjom koju je otpočeo UNICEF pod sloganom „Zaustavimo nasilje nad djecom“, UNICEF je sproveo istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi sa nasiljem nad djecom u Crnoj Gori.

Šef predstavništva UNICEF-a Crne Gore, Bendžamin Perks, predstavio je ovo istraživanje u Skupštini Crne Gore zajedno sa ministrom ljudskih i manjinskih prava Suadom Numanovićem, poslanikom i koordinatorom kampanje Jedno od petoro za Crnu Goru ispred Savjeta Evrope Zoranom Vukčevićem, kao i predsjednikom parlamentarnog odbora za ljudska prava i slobode Halilom Dukovićem.

Istraživanje je pokazalo da više od pola crnogorskog stanovništva (55%) smatra da postoji nasilje nad djecom u zemlji. Međutim, kada govorimo o seksualnom nasilju nad djecom, skoro svaki drugi građanin (46%) vjeruje da ono uglavnom nije prisutno u Crnoj Gori. Istovremeno, skoro 1 od 10 odraslih građana Crne Gore kaže da poznaje dijete ili odraslu osobu koja je bila žrtva seksualnog nasilja u djetinjstvu.

„Želimo da osporimo mišljenje da se nasilje dešava negdje drugo, nekim drugim ljudima, a ne u našim domovima, porodicama, školama, zajednicama i društvu“, istakao je ovom prilikom šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks. „Samo zato što ne možete da vidite nasilje nad djecom, ne znači da ono ne postoji. Moramo se potruditi da nevidljivo učinimo vidljivim. Ovo je osnovna poruka UNICEF-ove inicijative Zaustavimo nasilje nad djecom koja poziva ljude iz cijelog svijeta da prepoznaju nasilje nad djecom, da se pridruže globalnim, nacionalnim i lokalnim pokretima u cilju zaustavljanja nasilja nad djecom i da razmijene i dogovore nove ideje čije će sprovođenje biti kolektivna akcija protiv nasilja.“ 

Zoran Vukčević, poslanik Skupštine Crne Gore i koordinator kampanje Jedno od petoro za Crnu Goru ispred Savjeta Evrope, istakao je da podaci ukazuju na to da je svako peto dijete u Evropi bilo žrtva nekog oblika seksualnog nasilja, a da je samo 10% tih slučajeva procesuirano čak i u najrazvijenijim državama. “Ako tome dodamo i podatak da je otprilike u 70-85% slučajeva, počinilac nasilja bilo lice koje dijete poznaje i kojem dijete vjeruje, ti podaci trebaju da nas ozbiljno upozore. Iz tog razloga, Savjet Evrope je pokrenuo novu kampanju Jedno od petoro”, rekao je Vukčević. 

Crnoj Gori i dalje nedostaje pouzdana baza podataka o nasilju nad djecom i pravljenje iste će biti jedan od prioriteta budućeg rada kampanje. „Na osnovu ovog istraživanja, pripremiće se razni projekti kojima će se odrediti dodatni zadaci svih institucija kako bi prije svega preventivno djelovali u borbi protiv nasilja nad djecom”, naglasio je Vukčević.

Prema mišljenju ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, istraživanje je pokazalo da postoji potreba za podizanjem svijesti građana o različitim oblicima nasilja, kao i o mehanizmima za spriječavanje i rješavanje ovog problema. Prije 2002. godine nije postojao nikakav oblik ogranizovanog mutidisciplinarnog rada koji se bavio zaštitom djece od nasilja u Crnoj Gori. U 2002. godini, uz podršku UNICEF-a i UNHCR-a, osnovani su multidisciplinarni timovi koje čine profesionalci iz socijalne zaštite, zdravstva, sudstva, tužilaštva, policije i nevladinog sektora. Njihov zajednički rad predstavlja veliki napredak u sistemu zaštite djeteta u Crnoj Gori. „Uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporom svih relevantnih institucija, naročito radom već pomenutih multidisciplinarnih timova za zaštitu od nasilja u porodici postići onaj osnovni cilj, a to je život bez nasilja“, istakao je Numanović. 

Halil Duković, predsjednik parlamentarnog odbora za ljudska prava i slobode, istakao je da Crna Gora, kao tradicionalno društvo, teži razmišljanju da je imuna na neke probleme koji se dešavaju u razvijenijim zemljama. „Međutim, ako malo zagrebemo ispod te površine tradicionalnosti, vidjećemo da se mi suočavamo sa svim onim problemima sa kojima se suočavaju i zemlje Zapadne Evrope. Mi ni od čega nijesmo pošteđeni, jedino ti problemi kod nas nijesu do sada bili vidljivi. Ovakva istraživanja taj problem čine vidljivim“, zaključio je Duković.

Podaci iz istraživanja i TV reklama sa UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Lijamom Nisonom koji poziva sve ljude da postanu više svjesni ovog problema i da se uključe u univerzalnu borbu protiv nasilja emitovani su na svim medijima u zemlji. 

Istraživanje koje je ovom prilikom predstavljeno poslužiće kao osnova za definisanje budućih aktivnosti Vlade, Parlamenta i UNICEF-a u cilju zaustavljanja nasilja nad djecom u Crnoj Gori.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children