Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Crnogorske dnevne novine i pošta podržali kampanju “Svako dijete treba porodicu”

PODGORICA, 6. DECEMBAR 2013. – Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks sastao se nedavno sa direktorom Pošte CG Milanom Martinovićem, kao i direktorima dnevnih listova - “Vijesti” Željkom Ivanovićem, “Dan” Mladenom Milutinovićem, “Dnevne novine” Borisom Darmanovićem i “Pobjeda” Lavom Lajovićem – i dobio njihovu podršku tekućoj kampanji “Svako dijete treba porodicu”.

“Razgovarao sam sa direktorima svih crnogorskih dnevnih listova i Poštom Crne Gore da nam pomognu da dizajniramo i podijelimo prvu crnogorsku samoljepljivu adresiranu kovertu sa ciljem olakšavanja građanima da iskažu interesovanje za hraniteljstvo. Svi zainteresovani jednostavno će popuniti formular i poslati ga poštom. Koverte će biti podijeljene sa dnevnim listovima, a Pošta je obezbijedila besplatnu poštarinu.” objašnjava šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Kao rezultat, u ponedjeljak, 9. decembra, svi čitaoci Vijesti, Dana i Pobjede dobiće letak o hraniteljstvu, dok će čitaoci Dnevnih novina isti letak dobiti u ponedjeljak 16. decembra. Letak ima oblik samoljepljive koverte adresirane na Ministarstvo rada i socijalnog staranja unutar koje građani mogu napisati svoje kontakt informacije. Nakon što ga popune, građani mogu letak besplatno poslati Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Socijalni radnik će ih ubrzo kontaktirati i dati im vise informacija o hraniteljstvu.

Ova je inovativna ideja sprovedena zahvaljujući podršci Pošte Crne Gore koja je pristala da obezbijedi plaćenu poštarinu za sve letke, kao i zahvaljujući doprinosima svih crnogorskih dnevnih listova – Vijesti, Dana, Dnevnih novina i Pobjede, koji su pristali da letke besplatno podijele sa novinama.

“Želim da zahvalim svim crnogorskim dnevnim listovima i Pošti CG na podršci kampanji “Svako dijete treba porodicu”. Da bi povećali broj hranitelja u zemlji, moramo informisati ljude i ova će nam inovacija značajno pomoći da postignemo taj cilj.” ističe Perks.

Kampanja Svako dijete treba porodicu, koju su u septembru 2013. započeli Vlada Crne Gore, UNICEF i EU, ima za cilj da poveća broj hranitelja i smanji broj djece koja rastu u institucijama. 

Istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca izlažu riziku zaostajanja u psihičkom, emotivnom i fizičkom razvoju. Stoga, u najboljem je interesu svakog djeteta da odrasta u toplom porodičnom okruženju. 

Glavna poruka kampanje je da kada biološka porodica ne može da brine o djetetu određeno vrijeme, to treba da radi hraniteljska porodica. 

Kampanja “Svako dijete treba porodicu” sprovodi se u okviru projekta  „Reforma sistema socijalne i dječje zaštite – socijalna inkluzija”, kojeg sprovodi Vlada Crne Gore, uz tehničku podršku UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku EU. 

Za vise informacija kontaktirati:


Jelenu Perović, savjetnicu za komunikacije UNICEF-a u Crnoj Gori
Telefon: +382 20 224 277, ext.3
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt https://www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica https://www.facebook.com/unicefmontenegro

 

 
Search:

 Email this article

unite for children