Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Visoki zvaničnici UNICEF-a pridružili se kampanji "Svako dijete treba porodicu“

Herceg Novi, 2. novembar, 2013. U subotu, 2. novembra, 2013. u 13.00h, u okviru kampanjeSvako dijete treba porodicu”, zamjenica Izvršnog direktora UNICEF-a Geeta Rao Gupte, regionalna direktorka UNICEF-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država Marie-Pierre Poirier, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija prisustvovaće danu otvorenih vrata hercegnovskog centra za socijalni rad posvećenom promociji hraniteljstva u Muzičkoj školi, Trg Mića Pavlovića bb, u Herceg Novom.

Herceg Novi se na ovaj način pridružio centrima za socijalni rad u ostalim opštinama koji organizuju dane otvorenih vrata kako bi promovisali hraniteljstvo i povećali broj hranitelja širom zemlje.

Preliminarna istraživanja kampanje pokazala su da većina crnogorskih građana, njih 58%, smatra da je smještanje djece bez roditeljskog staranja u institucije dobro rješenje. Naprotiv, kako je naglasio šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks „istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju“.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, svako dijete ima pravo da raste u porodici. Ako dijete ne može da raste u biološkoj porodici, potrebno je smjestiti ga u drugu porodicu. Štaviše,  imajući u vidu da je 59% djece došlo u dom u Bijeloj neposredno nakon rođenja, od suštinskog je značaja pružanje podrške roditeljima u ustanovama primarne zdravstvene zaštite i porodilištima, kako bi se spriječilo napuštanje djece.

KampanjaSvako dijete treba porodicudio je šire reforme sistema socijalne i dječje zaštite koja ima za cilj da omogući svakom djetetu da raste u porodici. Vlada Crne Gore sprovodi ovu višegodišnju reformu uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije.

Za više informacija kontaktirajte:

Jelenu Perović
šeficu komunikacija u UNICEF-u Crna Gora
Tel: +382 20 224 277, lokal 3
Mob: +382 69 225 315     
Email:
jperovic@unicef.org
Website: https://www.unicef.org/montenegro/
Facebook: https://www.facebook.com/unicefmontenegro

 

 
Search:

 Email this article

unite for children