Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

UNICEF predstavio priručnik i brošuru u okviru programa “Škola bez nasilja”

PODGORICA, 24. MAJ, 2013. – UNICEF i Ministarstvo prosvjete predstavili su priručnike koji su razvijeni u okviru programa "Škola bez nasilja – stvaranje sigurnog školskog okruženja".

“Mi napokon imamo nešto konkrento da damo djeci i roditeljima, praktično uputstvo za ponašanje, za prepoznavanje međuvršnjačkog nasilja”, istakao je Rambo Amadeus, Ambasador dobre volje UNICEF-a.


Predstavljanje priručnika u Ministarstvu prosvjete

O efektivnosti ovog programa koji je već uspješno sproveden u nekoliko crnogorskih škola govorila je Sanja Crvenica, učenica Osnovne škole „Pavle Rovinski“: “Sada znamo da procjenjujemo svoje postupke i da tražimo rješenja za greške u ponašanju. Tako da ja kao član vršnjačke edukacije apelujem na sve škole u Crnoj Gori da imaju ovakve vrste aktivnosti i da projekat “Škola bez nasilja” zaživi u našoj zemlji”.

Cilj ovih priručnika je sprječavanje i iskorijenjivanje vršnjačkog nasilja, kao i stvaranje sigurnog školskog okruženja.“Podiže se svijest i nivo znanja o vršnjačkom nasilju, utemeljuju se vrijednosti i pravila i uspostavlja saradnja da bi škola postala sigurno okruženje za djecu. Na taj način podstičemo škole da unaprijede školski etos i stvore optimalne uslove za boravak i razvoj sve djece”, rekla je Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete.

Dvije predstavljene publikacije – priručnik za nastavnike i brošura za roditelje – bave se svim pitanjima nasilja među djecom. Cilj je formiranje zaštitne mreže u školi u kojoj đaci, nastavnici i roditelji zajedno rade na prepoznavanju i sprječavanju nasilja u školama.


Priručnik za nastavnike i brošura za roditelje

“Program nije usmjeren na kažnjavanje djece, već na izgradnju njihovog samopouzdanja i usmjeravanje da na nasilje reaguju na pravi način. Program ima i snažnu preventivnu komponentu, budući da je usmjeren na sprječavanje nasilja prije nego se ono dogodi”, objasnio je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Kao važan instrument jačanja prava djece u Crnoj Gori, program “Škola bez nasilja” nudi mehanizme za pozitivnu promjenu stavova i ponašanja ne samo djece, već i nastavnika, institucija i zajednice u cjelini.

Program prevencije nasilja među djecom u školi pokrenut je 2005. godine, a sprovode ga Ministarstvo prosvjete i Zavod za školstvo uz podršku UNICEF-a.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children