Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

UNICEF predstavio priručnik i brošuru u okviru programa “Škola bez nasilja”

PODGORICA, 24. MAJ, 2013. – UNICEF i Ministarstvo prosvjete predstavili su priručnike koji su razvijeni u okviru programa "Škola bez nasilja – stvaranje sigurnog školskog okruženja".

“Mi napokon imamo nešto konkrento da damo djeci i roditeljima, praktično uputstvo za ponašanje, za prepoznavanje međuvršnjačkog nasilja”, istakao je Rambo Amadeus, Ambasador dobre volje UNICEF-a.


Predstavljanje priručnika u Ministarstvu prosvjete

O efektivnosti ovog programa koji je već uspješno sproveden u nekoliko crnogorskih škola govorila je Sanja Crvenica, učenica Osnovne škole „Pavle Rovinski“: “Sada znamo da procjenjujemo svoje postupke i da tražimo rješenja za greške u ponašanju. Tako da ja kao član vršnjačke edukacije apelujem na sve škole u Crnoj Gori da imaju ovakve vrste aktivnosti i da projekat “Škola bez nasilja” zaživi u našoj zemlji”.

Cilj ovih priručnika je sprječavanje i iskorijenjivanje vršnjačkog nasilja, kao i stvaranje sigurnog školskog okruženja.“Podiže se svijest i nivo znanja o vršnjačkom nasilju, utemeljuju se vrijednosti i pravila i uspostavlja saradnja da bi škola postala sigurno okruženje za djecu. Na taj način podstičemo škole da unaprijede školski etos i stvore optimalne uslove za boravak i razvoj sve djece”, rekla je Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete.

Dvije predstavljene publikacije – priručnik za nastavnike i brošura za roditelje – bave se svim pitanjima nasilja među djecom. Cilj je formiranje zaštitne mreže u školi u kojoj đaci, nastavnici i roditelji zajedno rade na prepoznavanju i sprječavanju nasilja u školama.


Priručnik za nastavnike i brošura za roditelje

“Program nije usmjeren na kažnjavanje djece, već na izgradnju njihovog samopouzdanja i usmjeravanje da na nasilje reaguju na pravi način. Program ima i snažnu preventivnu komponentu, budući da je usmjeren na sprječavanje nasilja prije nego se ono dogodi”, objasnio je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Kao važan instrument jačanja prava djece u Crnoj Gori, program “Škola bez nasilja” nudi mehanizme za pozitivnu promjenu stavova i ponašanja ne samo djece, već i nastavnika, institucija i zajednice u cjelini.

Program prevencije nasilja među djecom u školi pokrenut je 2005. godine, a sprovode ga Ministarstvo prosvjete i Zavod za školstvo uz podršku UNICEF-a.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children