Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Novi TV spot kampanje “Govorimo o mogućnostima” za 2013.

PODGORICA, 25. APRIL, 2013. - Članica ženske crnogorske rukometne reprezentacije, dobitnica srebrne medalje na Olimpijskim igrama i evropska šampionka, Anđela Bulatović, zajedno sa predstavnicima UNICEF-a i Specijalne Olimpijade, predstavila je novi TV spot kampanje „Govorimo o mogućnostima“.

“Sva djeca imaju pravo i zaslužuju mogućnosti da se bave sportom, iako možda sjutra neće postati profesionalni sportisti. Međutim, većina djece sa smetnjama u razvoju ne bavi se sportom. Zajednicama, školama i sportskim organizacijama često nedostaje razumjevanje i svijest o tome kako da djecu sa smetnjama u razvoju uključe u sport. Osim toga, dosta sportskih centara jednostavno nema adekvatan pristup za djecu sa smetnjama u razvoju. Na ovaj način, popularnost sporta za mlade sa smetnjama u razvoju ostaje neiskorištena prilika“, rekla je Anđela Bulatović, dobitnica srebrne medalje u rukometu na Olimpijskim igrama 2012.


Anđela Bulatović predstavlja novi TV spot kampanje „Govorimo o mogućnostima“ 

Anđela je pozvala građane da pruže šansu mladima sa smetnjama u razvoju da postanu poznati po onome što mogu i znaju.
„Zbog toga je moja poruka svim građanima Crne Gore: Podržimo djecu sa smetnjama u razvoju da rastu u porodici, idu u školu i igraju se sa vršnjacima. Govorimo o mogućnostima”, zaključila je Anđela Bulatović.

Šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks zahvalio je Anđeli na čitanju ključne poruke novog TV spota i istakao da je od velikog značaja da šampioni Crne Gore kao što je Anđela promovišu stvaranje društva koje ne diskriminiše nijedno dijete i svima pruža jednake mogućnosti.

Mladi sportisti Specijalne Olimpijade Crne Gore Lazar Živković i Ivan Stojanović iz svog iskustva govorili su o dobrobitima sporta za djecu sa smetnjama u razvoju. Lazar je osvojio dvije zlatne medalje u alpskom skijanju, dok su njih dvojica zajedno osvojili tri zlatne medalje na fudbalskim takmičenjima širom svijeta."Kroz bavljenje sportom u Specijalnoj Olimpijadi sam shvatio da sport ne poznaje granice i on je postao veoma važan dio mog života", rekao je Lazar Živković, sportista Specijalne Olimpijade Crne Gore.

"Osim sportskih uspjeha, bavljenje sportom je značajno zbog toga jer mi je omogućilo da upoznam  mnogo novih ljudi iz svih krajeva svijeta i da sa njima sklopim prijateljstva, da obiđem mnogo gradova i upoznam se sa njihovim kulturama, koje da se ne bavim sportom, ne bih bio u situaciji da vidim", rekao je Ivan Stojanović, sportista Specijalne Olimpijade Crne Gore.

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamina Perksa, TV spot prikazuje izolaciju djece sa smetnjama u razvoju, ali i ukazuje da se ova djeca mogu otrgnuti iz te izolacije kroz često vrlo jednostavne promjene u lokalnoj zajednici.

„Iz ovog razloga, potrebno je da svaka škola u Crnoj Gori bude inkluzivna, potrebni su nam dnevni centri u svakoj opštini, efikasna socijalna podrška porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, kao i jačanje mehanizama otkrivanja i procjene smetnji u razvoju kod djece u najranijim fazama djetinjstva“, rekao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.


Bendžamin Perks, Anđela Bulatović, Lazar Živković i Ivan Stojanović nakon predstavljanja novog TV spota kampanje „Govorimo o mogućnostima“ 

Novi TV spot kampanje poziva na pružanje mogućnosti mladima sa smetnjama u razvoju da učestvuju u igri i sportu na jednakoj osnovi sa drugima.
"Putem ovog TV spota želimo da pozovemo sve škole, sportske klubove i lokalne zajednice da sprovedu neophodne pripreme kako bi omogućili djeci sa smetnjama u razvoju da imaju pristup igralištima i sportskim objektima i da se bave sportom sa svojim vršnjacima, jer smetnje u razvoju ne definišu dijete. Definišu ga sposobnosti i potencijal", zaključio je gospodin Bendžamin Perks.

Kampanju „Govorimo o mogućnostima“ pokrenuli su UNICEF i Vlada Crne Gore 2010. kako bi promovisali jednaka prava i mogućnosti za svu djecu sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori. Do sada, kampanja je uticala na svakog četvrtog građanina da pozitivno promijeni ponašanje prema djeci sa smetnjama u razvoju.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children