Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Predstavljena mreža podrške inkluzivnom obrazovanju u Crnoj Gori

PODGORICA, 11. APRIL, 2013. - U okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”, formirana je mreža nastavnika i roditelja koji podržavaju inkluzivno obrazovanje djece sa oštećenjem vida. Više od stotinu nastavnika iz Bijelog Polja, Danilovgrada, Podgorice, Tivta i Herceg Novog pridružilo se ovoj mreži, čiji je cilj da se poveća broj djece sa smetnjama u razvoju koji dobijaju kvalitetno obrazovanje u redovnim školama.

"Obrazovanje se usavršava, pa danas osim Brajevog pisma, imamo kompjutere sa govornom podrškom i audio biblioteku koja nam olakšava čitanje knjiga, a u budućnosti će zamijeniti i udžbenike pisane Brajevim pismom, koji su glomazni i teški za nošenje i rukovanje", rekla je Anđela Dragović, učenica Resursnog centra za djecu i mlade "Podgorica".

Resursni centar, uz podršku UNICEF-a, formirao je online zajednicu gdje nastavnici, roditelji i svi zainteresovani mogu da učitaju video i audio materijale za obrazovanje djece sa oštećenjima vida, postavljaju pitanja, razmjenjuju znanja i učestvuju u diskusijama o inkluzivnom obrazovanju.


Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Benjamin Perks obraća se prisutnima u Resursnom centru ''Podgorica''

"Na ovaj način, stvaramo mogućnosti za nastavnike da uče kroz saradnju i koristimo interaktivnu metodologiju da stvorimo kulturu njihovog aktivnog učešća u obrazovnim debatama i konsultacijama", objasnio je Benjamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnim školama u Crnoj Gori značajno se povećao u posljednje četiri godine, ali je i dalje veliki broj ove djece isključen. Iz tog razloga, planirano je da se mreža podrške inkluzivnom obrazovanju proširi na sve škole u zemlji."Ovo je veoma dobar put kako nastaviti razvoj inkluzivnog obrazovanja. Da svako dijete kojem je potrebna podrška da je dobije, a na drugoj strani da edukujemo nastavnike i osposobljavamo ih za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju", rekla je Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete.

Resursni centar je najavio obogaćivanje sadržaja mreže za inkluzivno obrazovanje djece sa oštećenjima vida kroz objavljivanje audio snimaka kompletnih udžbenika za osnovnu i srednju školu u budućnosti.


Predstavljanje mreže podrške nastavnika i roditelja koji podržavaju inkluzivno obrazovanje djece sa oštećenjem vida u Resursnom centru ''Podgorica''

"U okviru sajta Resursnog centra formirali smo video i audio biblioteku, koja je namijenjena svim školama u Crnoj Gori. U okviru audio biblioteke u perspektivi je snimanje udžbenika u audio tehnici za osnovnu i srednju školu, kako bi znanje bilo dostupno učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima", zaključio je Zoran Bošković,  direktor Resursnog centra za djecu i mlade "Podgorica".

Uz upotrebu novih tehnologija, na ovaj način, sva djeca sa oštećenjima vida u Crnoj Gori u budućnosti će moći da brzo i besplatno učitaju audio snimke svih školskih udžbenika, dok nastavnici već sada na sajtu mogu naći korisne informacije o obrazovanju učenika sa oštećenjima vida.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children