Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

UNICEF i Fakultet političkih nauka predstavili silabus o pravima djeteta

PODGORICA, 03. APRIL, 2013. – UNICEF i Fakultet političkih nauka u Podgorici predstavili su Silabus o pravima djeteta koji ima za cilj da razvije vještine za odgovorno medijsko izvještavanje o svim pitanjima koje se tiču djece.

Tom prilikom, dekanica Fakulteta političkih nauka Sonja Tomović Šundić i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Benjamin Perks potpisali su Memorandum o razumijevanju, koji će služiti kao osnova za dalju saradnju na promociji ljudskih i dječjih prava u Crnoj Gori.


Sonja Tomović Šundić, dekanica Fakulteta političkih nauka i Benjamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju - UNICEF Montenegro / 2013

Na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, silabus o pravima djeteta počeo se izučavati u februaru tekuće godine. Njegov je cilj da studentima novinarstva pruži znanje neophodno za razvijanje vještina za etičko i tačno izvještavanje u skladu sa pravima djeteta.

“Naši studenti će, dakle, biti u prilici da se kroz ovaj silabus zapravo informišu o ljudskim pravima, o dječijim pravima; da se, na neki način, edukuju u pravcu kulture ljudskih prava, što i jeste, na neki način, i misija Fakulteta političkih nauka”, rekla je tom prilikom Sonja Tomović Šundić, dekanica Fakulteta političkih nauka.

Šef predstavništva UNICEF-a  za Crnu Goru Benjamin Perks, istakao je da je “jedna od stvari koje će budući novinari naučiti posebna zaštita i povjerljivost koja se zahtjeva kada se izvještava o situaciji djece koja su u sukobu sa zakonom, kao i djece koja su možda bila žrtve seksualnog zlostavljanja i nasilja. Posebnu pažnju treba obratiti na očuvanje povjerenja, dostojanstva i integriteta prilikom novinarskog izvještavanja“.

Doc. dr Ivana Jelić i doc. dr Nataša Ružić radile su na uključivanju informacija u silabus o izvještavanju crnogorskih medija o djeci i relevantnom zakonodavstvu.


Nataša Ružić, profesorica Fakulteta političkih nauka (lijevo), Ivana Jelić, profesorica Pravnog fakulteta (u sredini) i Sonja Tomović Šundić, dekanica Fakulteta političkih nauka (desno) na predstavljanju silabusa o pravima djeteta - UNICEF Montenegro / 2013

“U maloj sredini kao sto je Crna Gora je naročito lako otkriti identitet djeteta ukazivanjem na podatke kao što su inicijali djeteta, prezime roditelja, detaljni podaci o školi, razredu i slično. Sigurna sam da bi se stanje u medijima popravilo ukoliko bi se mediji pridržavali zlatnog pravila Poenter instituta koje glasi: ponašaj se prema drugoj djeci onako kako bi želio da se ponašaju prema tvojoj”, zaključila je Nataša Ružić, profesorica na Fakultetu političkih nauka.

Silabus pod nazivom “Prava djeteta i novinarska praksa” razvili su regionalna kancelarija UNICEF-a u Ženevi i Univerzitet u Dablinu, Irskoj. Uz podršku UNICEF-a, Crna Gora je uvela ovaj silabus u obrazovanje novinara u februaru ove godine i time se pridružila brojnim univerzitetima u regionu koji su to već uradili.
Nakon izučavanja ovog silabusa, studenti će moći da etički izvještavaju o pravima djeteta, kao i da iz perspektive ljudskih prava kritički ocijene vijesti koje se tiču djece. 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children