Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Predsjednik Vlade Crne Gore i šef predstavništva UNICEF-a obavezali se na obezbjeđivanje pune inkluzije djece sa smetnjama u razvoju

PODGORICA, 8. MART, 2013. – Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks razgovarali su danas o situaciji djece u Crnoj Gori, kao i o nastavku saradnje između Vlade Crne Gore i UNICEF-a u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Tokom sastanka, složili su se da su dosadašnji rezultati odlična platforma za ulaganje daljih napora koji su neophodni kako bi se obezbijedila puna inkluzija djece sa smetnjama u razvoju. Štaviše, obavezali su se da zajedno rade na postizanju ovog cilja.

Predsjednik Vlade je ukazao na kontinuiranu posvećenost države na dosljednu primjenu Konvencije UN-a o pravima djeteta.

Složili su se da je uticaj nacionalne kampanje „Govorimo o mogućnostima“ bio od suštinskog značaja u prevazilaženju predrasuda, kao i ohrabrenje za punu inkluziju djece sa smetnjama u razvoju. Istovremeno, značajno se uvećao broj djece sa smetnjama u razvoju koji pohađaju školu.

Nedavno su delegati iz Crne Gore predstavili u Ujedinjenim nacijama rezultate ove kampanje, kao i progres koji je napravljen na polju ostvarenja prava djece sa smetnjama u razvoju na kvalitetno obrazovanje.

“Ponosni smo što je Crna Gora izabrana da pred Ujedinjenim nacijama podijeli svoja iskustva o pitanjima inkluzije djece sa smetnjama u razvoju”, rekao je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Uloga UNICEF-a u Crnoj Gori je da podrži napore Vlade Crne Gore u procesu reforme društva na putu evropskih integracija, kazao je gospodin Perks ističući da su dosadašnja postignuća Crnu Goru pozicionirali na mjesto potencijalnog lidera, ne samo u regionu, već i na globalnom nivou.

Sagovornici su razmjenili mišljenja o reformi sistema socijalne i dječje zaštite i pohvalili učinke Ministarstva rada i socijalnog staranja na sprovođenju takve politike. Posebno je naglašeno da proces hraniteljstva treba dalje jačati, sa naglaskom na djecu mlađu od tri godine.

UNICEF će nastaviti da podržava Vladu Crne Gore u sprovođenju aktivnosti čiji je cilj sprječavanje odvajanja djece od porodice i smještanje djece u institucije, kao i izgradnja neophodnih preduslova koji omogućavaju svoj djeci da se školuju, zaključio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children