Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Mladi sa i bez smetnji u razvoju postali TV reporteri

PODGORICA, 16. JANUAR, 2013. – Na osnovu UNICEF-ove publikacije „Komuniciranje sa djecom“ (https://www.unicef.org/cwc/ ) koju su napisale Barbara Kolucki i Dafna Lemish, UNICEF Crne Gore je podržao Institut za medije Crne Gore da obuči grupu mladih ljudi sa i bez smetnji u razvoju da postanu TV reporteri.

Po prvi put, mladi sa i bez smetnji u razvoju imali su priliku da prave TV program uz tehničku podršku profesionalaca iz Institut za medije Crne Gore. Iskreno su uživali u ovoj aktivnosti.
„Ovo je bilo nezaboravno iskustvo. Uživao sam u ulozi TV reportera. Posjetili smo puno mjesta i razgovarali sa mnogim interesantnim ljudima“, rekao je Miljan Otašević, 16-godišnji dječak i prvi mladi TV reporter sa oštećenjem vida u Crnoj Gori.

 
Njegova drugarica Isidora Grgur, 15-godišnja djevojčica, je dodala: „Kako je među nama bilo mladih TV reportera sa smetnjama u razvoju, imala sam priliku da od njih dosta naučim o inkluziji. Druženje sa njima, kao i zajednički odlazak na teren kako bi napravili TV program zasnovan na našim idejama, najbolji je dio ovog iskustva“.

Bilo je ovo i novo iskustvo za crnogorski Institut za medije koji obično trenira profesionalne novinare. „Po prvi put smo podržali djecu da postanu TV reporteri i promijene sliku u medijima o smetnjama u razvoju. Bili smo impresionirani sa njihovim kreativnim idejama za TV program, radoznalim pitanjima za intervjue, timskim duhom i entuzijazmom“, naglasila je direktorica Instituta za medije Crne Gore, Ljilja Žugić.

 

Mladi TV reporteri napravili su četiri TV emisije od po 20 minuta o inkluzivnom obrazovanju i sportu, dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju, knjigama i drugom obrazovnom materijalu u audio formatu i na Brajevom pismu. Emisije su prikazane na javnom servisu TVCG u okviru kampanje „Govorimo o mogućnostima“, kroz koju Vlada Crne Gore i UNICEF promovišu inkluziju od septembra 2010.

UNICEF je podržao stvaranje inkluzivnog dječjeg TV programa u Crnoj Gori kao odgovor na zahtjeve koje su mladi sa smetnjama u razvoju iznijeli tokom kampanje „Govorimo o mogućnostima“. Djeca sa smetnjama u razvoju tražila su da budu vidljiva u lokalnim medijima, kao i da ih mediji ne predstavljaju pogrešno kao „žrtve“.„Djeca kao mladi agenti promjena u središtu su kampanje „Govorimo o mogućnostima“. Stvaranje mogućnosti za mlade sa smetnjama u razvoju da pokažu i ostvare svoj potencijal, da postanu drugovi sa svojim vršnjacima i da izraze svoja prava i zahtjeve za građenje inkluzivnijeg društva centralni je dio kampanje“, istakao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. „Njihove sugestije shvatamo ozbiljno i do sada se slušanje mladih pokazalo kao najuspješnija strategija“.Prema istraživanju o uticaju kampanje sprovedenom na nacionalno raprezentativnom uzorku u decembru 2012, svaki treći građanin (32%) primijetio je ove TV emisije, a 71%  imalo je veoma pozitivan utisak o njima. Istraživanje je takođe pokazalo da se ljudima najviše svidjelo što su kroz ovaj TV program upoznali mlade TV reportere sa smetnjama u razvoju, kao i to što su mogli da vide njihovo druženje sa vršnjacima i borbu za jednaka prava i tretman sve djece u društvu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children