Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Mladi sa i bez smetnji u razvoju postali TV reporteri

PODGORICA, 16. JANUAR, 2013. – Na osnovu UNICEF-ove publikacije „Komuniciranje sa djecom“ (https://www.unicef.org/cwc/ ) koju su napisale Barbara Kolucki i Dafna Lemish, UNICEF Crne Gore je podržao Institut za medije Crne Gore da obuči grupu mladih ljudi sa i bez smetnji u razvoju da postanu TV reporteri.

Po prvi put, mladi sa i bez smetnji u razvoju imali su priliku da prave TV program uz tehničku podršku profesionalaca iz Institut za medije Crne Gore. Iskreno su uživali u ovoj aktivnosti.
„Ovo je bilo nezaboravno iskustvo. Uživao sam u ulozi TV reportera. Posjetili smo puno mjesta i razgovarali sa mnogim interesantnim ljudima“, rekao je Miljan Otašević, 16-godišnji dječak i prvi mladi TV reporter sa oštećenjem vida u Crnoj Gori.

 
Njegova drugarica Isidora Grgur, 15-godišnja djevojčica, je dodala: „Kako je među nama bilo mladih TV reportera sa smetnjama u razvoju, imala sam priliku da od njih dosta naučim o inkluziji. Druženje sa njima, kao i zajednički odlazak na teren kako bi napravili TV program zasnovan na našim idejama, najbolji je dio ovog iskustva“.

Bilo je ovo i novo iskustvo za crnogorski Institut za medije koji obično trenira profesionalne novinare. „Po prvi put smo podržali djecu da postanu TV reporteri i promijene sliku u medijima o smetnjama u razvoju. Bili smo impresionirani sa njihovim kreativnim idejama za TV program, radoznalim pitanjima za intervjue, timskim duhom i entuzijazmom“, naglasila je direktorica Instituta za medije Crne Gore, Ljilja Žugić.

 

Mladi TV reporteri napravili su četiri TV emisije od po 20 minuta o inkluzivnom obrazovanju i sportu, dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju, knjigama i drugom obrazovnom materijalu u audio formatu i na Brajevom pismu. Emisije su prikazane na javnom servisu TVCG u okviru kampanje „Govorimo o mogućnostima“, kroz koju Vlada Crne Gore i UNICEF promovišu inkluziju od septembra 2010.

UNICEF je podržao stvaranje inkluzivnog dječjeg TV programa u Crnoj Gori kao odgovor na zahtjeve koje su mladi sa smetnjama u razvoju iznijeli tokom kampanje „Govorimo o mogućnostima“. Djeca sa smetnjama u razvoju tražila su da budu vidljiva u lokalnim medijima, kao i da ih mediji ne predstavljaju pogrešno kao „žrtve“.„Djeca kao mladi agenti promjena u središtu su kampanje „Govorimo o mogućnostima“. Stvaranje mogućnosti za mlade sa smetnjama u razvoju da pokažu i ostvare svoj potencijal, da postanu drugovi sa svojim vršnjacima i da izraze svoja prava i zahtjeve za građenje inkluzivnijeg društva centralni je dio kampanje“, istakao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. „Njihove sugestije shvatamo ozbiljno i do sada se slušanje mladih pokazalo kao najuspješnija strategija“.Prema istraživanju o uticaju kampanje sprovedenom na nacionalno raprezentativnom uzorku u decembru 2012, svaki treći građanin (32%) primijetio je ove TV emisije, a 71%  imalo je veoma pozitivan utisak o njima. Istraživanje je takođe pokazalo da se ljudima najviše svidjelo što su kroz ovaj TV program upoznali mlade TV reportere sa smetnjama u razvoju, kao i to što su mogli da vide njihovo druženje sa vršnjacima i borbu za jednaka prava i tretman sve djece u društvu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children