Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Nastavnici formirali mrežu podrške inkluzivnom obrazovanju u Crnoj Gori

PODGORICA, 23. DECEMBAR, 2012. – U okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”, Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” zajedno sa osnovnim školama u Bijelom Polju, Danilovgradu, Podgorici, Tivtu i Herceg Novom formirao je mrežu podrške inkluzivnom obrazovanju. 


Profesori Resursnog centra tokom obuke / UNICEF Montenegro 2012

Više od stotinu nastavnika do sada se pridružilo ovoj mreži. Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Podgorici osma je škola po redu čiji su nastavnici bili u prilici da od iskusnijih kolega i tifologa, eksperta za djecu sa oštećenjem vida iz Resursnog centra, nauče kako da na najbolji način rade sa učenicima sa oštećenjem vida u inkluzivnom odjeljenju.

"Meni lično je vrlo bitno iskustvo koje ljudi interaktivno, znači jedni drugima prenose. Iskustva iz učionica iz drugih škola, a onda voditelji seminara, treneri uvežu nekako to iskustvo, ukazuju na rješenja vezano za probleme sa učenicima sa posebnim potrebama. Na taj način svi zajednički doprinesemo rješenju problema i kako najbolje raditi sa tom djecom koja imaju te probleme", rekla je Zorica Radović, učiteljica u OŠ "Vuk Karadžić": Zahvaljujući ubrzanom procesu reforme sistema obrazovanja i dječije i socijalne zaštite, kao i kampanji “Govorimo o mogućnostima”, broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnim školama skoro se udvostručio u zadnje dvije godine.

Povezivanje nastavnika sa ekspertima za djecu sa smetnjama u razvoju iz resursnih centara širom zemlje pomoćiće im da svoj djeci obezbijede kvalitetno inkluzivno obrazovanje.

„Kako je krenula inkluzijia i veliki broj djece sa smetnjom u razvoju, odnosno bez ostatka vida su već u redovnom obrazovanju, stekla se potreba i izražena je potreba da se i nastavnici u redovnom obrazovanju, u redovnim školama, edukuju, odnosno da Brajevo pismo bude jedno univerzalno pismo kako u našem Resursnom centru tako i u redovnim školama“, rekao je Zoran Boskovic, direktor Resursnog centra za djecu i mlade “Podgorica”.


Profesori Osnovne škole ''Vuk Karadžić'' obučavaju se kako da rade sa djecom sa ostecenjem vida uz upotrebu Brajevog pisma / UNICEF Montenegro 2012

Resursni centar će na svojoj internet stranici formirati online zajednicu gdje će nastavnici i roditelji iz cijele Crne Gore, kao i svi drugi zainteresovani, moći da pristupe video i drugom materijalu o obrazovanju djece sa oštećenjem vida, kao i da postavljaju pitanja, potraže savjete, učitaju audio snimke određene literature i učestvuju u diskusiji o inkluzivnom obrazovanju.

"Broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnim skolama u Crnoj Gori znacajno se povecao u posljednje tri ili cetiri godine i to je nesto cime cijela zemlja treba da se ponosi. Da bi se nastavnici snasli u ovoj tranziciji, neophodna im je jaka mreza podrske, kao i nove vjestine, i UNICEF im u tome pomaze. Iako mozemo biti ponosni zbog cinjenice da je mnogo vise djece sa smetnjama u razvoju u skolama danas, puno njih jos uvijek to nije i treba da ulozimo jos mnogo napora da bi obezbijedili da svako dijete sa smetnjama u razvoju nadje svoje mjesto u obrazovnom sistemu", zakljucio je Benjamin Perks, šef predstavništva Unicef-a za Crnu Goru

Formiranje mreže nastavnika i roditelja koji podžavaju inkluzivno obrazovanje širom zemlje omogućiče crnogorskim školama da postanu još inkluzivnije okruženje i povećaju broj učenika sa smetnjama u razvoju koji u njima dobijaju kvalitetno obrazovanje.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children