Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Nastavnici formirali mrežu podrške inkluzivnom obrazovanju u Crnoj Gori

PODGORICA, 23. DECEMBAR, 2012. – U okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”, Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica” zajedno sa osnovnim školama u Bijelom Polju, Danilovgradu, Podgorici, Tivtu i Herceg Novom formirao je mrežu podrške inkluzivnom obrazovanju. 


Profesori Resursnog centra tokom obuke / UNICEF Montenegro 2012

Više od stotinu nastavnika do sada se pridružilo ovoj mreži. Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Podgorici osma je škola po redu čiji su nastavnici bili u prilici da od iskusnijih kolega i tifologa, eksperta za djecu sa oštećenjem vida iz Resursnog centra, nauče kako da na najbolji način rade sa učenicima sa oštećenjem vida u inkluzivnom odjeljenju.

"Meni lično je vrlo bitno iskustvo koje ljudi interaktivno, znači jedni drugima prenose. Iskustva iz učionica iz drugih škola, a onda voditelji seminara, treneri uvežu nekako to iskustvo, ukazuju na rješenja vezano za probleme sa učenicima sa posebnim potrebama. Na taj način svi zajednički doprinesemo rješenju problema i kako najbolje raditi sa tom djecom koja imaju te probleme", rekla je Zorica Radović, učiteljica u OŠ "Vuk Karadžić": Zahvaljujući ubrzanom procesu reforme sistema obrazovanja i dječije i socijalne zaštite, kao i kampanji “Govorimo o mogućnostima”, broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnim školama skoro se udvostručio u zadnje dvije godine.

Povezivanje nastavnika sa ekspertima za djecu sa smetnjama u razvoju iz resursnih centara širom zemlje pomoćiće im da svoj djeci obezbijede kvalitetno inkluzivno obrazovanje.

„Kako je krenula inkluzijia i veliki broj djece sa smetnjom u razvoju, odnosno bez ostatka vida su već u redovnom obrazovanju, stekla se potreba i izražena je potreba da se i nastavnici u redovnom obrazovanju, u redovnim školama, edukuju, odnosno da Brajevo pismo bude jedno univerzalno pismo kako u našem Resursnom centru tako i u redovnim školama“, rekao je Zoran Boskovic, direktor Resursnog centra za djecu i mlade “Podgorica”.


Profesori Osnovne škole ''Vuk Karadžić'' obučavaju se kako da rade sa djecom sa ostecenjem vida uz upotrebu Brajevog pisma / UNICEF Montenegro 2012

Resursni centar će na svojoj internet stranici formirati online zajednicu gdje će nastavnici i roditelji iz cijele Crne Gore, kao i svi drugi zainteresovani, moći da pristupe video i drugom materijalu o obrazovanju djece sa oštećenjem vida, kao i da postavljaju pitanja, potraže savjete, učitaju audio snimke određene literature i učestvuju u diskusiji o inkluzivnom obrazovanju.

"Broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnim skolama u Crnoj Gori znacajno se povecao u posljednje tri ili cetiri godine i to je nesto cime cijela zemlja treba da se ponosi. Da bi se nastavnici snasli u ovoj tranziciji, neophodna im je jaka mreza podrske, kao i nove vjestine, i UNICEF im u tome pomaze. Iako mozemo biti ponosni zbog cinjenice da je mnogo vise djece sa smetnjama u razvoju u skolama danas, puno njih jos uvijek to nije i treba da ulozimo jos mnogo napora da bi obezbijedili da svako dijete sa smetnjama u razvoju nadje svoje mjesto u obrazovnom sistemu", zakljucio je Benjamin Perks, šef predstavništva Unicef-a za Crnu Goru

Formiranje mreže nastavnika i roditelja koji podžavaju inkluzivno obrazovanje širom zemlje omogućiče crnogorskim školama da postanu još inkluzivnije okruženje i povećaju broj učenika sa smetnjama u razvoju koji u njima dobijaju kvalitetno obrazovanje.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children