Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca Crne Gore napravila audio snimak omiljene poezije Dragana Radulovića za vršnjake sa oštećenjem vida

PODGORICA, 4. DECEMBAR 2012. - Poezija za djecu čuvenog crnogorskog pjesnika Dragana Radulovića doživjela je novo, audio izdanje. U okviru kampanje „Govorimo o mogućnostima“, predstavnici UNICEF-a, Biblioteke za osobe sa oštećenjem vida, Resursnog centra za djecu i mlade, osnovci iz 12 đačkih parlamenata, te Ognjen Radulović, sin pjesnika, predstavili su CD namijenjen prvenstveno djeci sa ostecenjem vida.

"Naš cilj danas je da podsjetimo da sva djeca moraju imati pristup dječijim knjigama i poeziji i mogućnosti da ostvare pravo na čitanje. Ne smije biti diskriminacije u pružanju informacija i mogućnosti djeci da uživaju u kulturnim i obrazovnim aktivnostima", rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Ono što ovaj audio zapis čini jedinstvenim je činjenica da je nastao tako što su djeca iz 12 opština čitala svoje omiljene pjesme vršnjacima sa oštećenjem vida. Naime, Centar za prava djeteta je, uz podršku UNICEF-a, organizovao članove đačkog parlamenta iz Podgorice, Rožaja, Berana, Andrijevice, Plava, Mojkovca, Kolašina, Žabljaka, Plužina, Danilovgrada, Bara i Ulcinja da recituju i snime svoje omiljene pjesme koje je napisao Dragan Radulović.


Učenici Resursnog cetra za djecu i mlade recituju stihove Dragan Radulovića 

"Veliko mi je zadovoljstvo što će kroz ovaj dragocjen i divan projekat koji su sjajno realizovali predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori i crnogorski Centar za prava djeteta, dio stvaralaštva čovjeka koji je pored ostalih priznanja dobitnik i UNICEF-ove nagrade, naći svoj put do nekih novih mališana i uljepšati im djetinjstva", rekao je Ognjen Radulović, sin crnogorskog pisca za djecu Dragana Radulovića.

Djeca su uživala u pravljenju ovog audio snimka.

"Ovo je za mene bio izazov i ujedno posebno zadovoljstvo. Radili smo na zanimljiv način. Odabrali smo pjesme, iščitavali ih u malim grupama, a onda pojedinačno", objasnila je Mia Golubović iz Danilovgrada.

"Čini mi se da je svako od nas ostavio neki lični pečat stihovima koje je govorio“, smatra  njen drug iz Bara, Vladimir Mijač.Direktor Biblioteke za osobe sa oštećenjem vida u Crnoj Gori, Božidar Denda, srećan je što će biblioteka sada biti u mogućnosti da ponudi poeziju Dragana Radulovića. "Radujemo se ovoj prilici kada nas okuplja neka dobra i lijepa knjiga. Posebno se radujemo kada takvu knjigu u pristupačnom formatu mogu da čitaju djeca i odrasli oštećenog vida. Trudimo se da takvih knjiga u našoj biblioteci, jedinoj te vrste u Crnoj Gori, bude što više", istakao je gospodin Denda.

Resursni centar, koji podržava obrazovanje djece sa oštećenjem vida, objaviće ovaj audio snimak u online biblioteci na svojoj internet stranici, kako bi pomogao svim zainteresovanim da lako pristupe i uživaju ​​u poeziji Dragana Radulovića. Takođe, Biblioteka za osobe sa oštećenjem vida dostavljaće kopije audio snimka svim zainteresovanima širom zemlje.


Šef predstavništva UNICEF-a, direktor Biblioteke za osobe sa oštećenjem vida, učenici Resursnog centra za djecu i mlade, osnovci iz 12 đačkih parlamenata i Ognjen Radulović, sin pjesnika, predstavili su CD

"Nadamo se da će djeca Crne Gore podstaći svoje vršnjake, roditelje, nastavnike i komšije da volontiraju u izradi audio snimaka svojih omiljenih knjiga i poezije za Biblioteku za osobe sa oštećenjem vida. Jer obezbjeđivanje punog poštovanja prava djece i odraslih sa smetnjama u razvoju na ravnopravnoj osnovi sa drugima odgovornost je ne samo Vlade, već svakog člana društva", zaključio je  Bendžamin Perks.

Predstavljanje audio snimka poezije Dragana Radulovića organizuje se povodom pete godišnjice od usvajanja Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. To je prva konvencija o ljudskim pravima u 21. vijeku i prvi pravno obavezujući instrument sa cjelokupnom zaštitom prava osoba s invaliditetom, uključujući i djecu. Prema članu 21 ove Konvencije, ljudi imaju pravo da dobiju informacije u obliku u kojem ih mogu razumjeti i koristiti.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children