Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca razgovaraju o inkluzivnim sportovima u školskim parlamentima širom Crne Gore

PLAV, 8. NOVEMBAR, 2012. – U okviru kampanje "Govorimo o mogućnostima", Marijana Goranović, paraolimpijka koja je osvojila 7. mjesto u disciplini bacanja kugle na Paraolimpijskim igrama održanim ranije ove godine u Londonu, razgovarala je o inkluzivnom sportu sa članovima djačkog parlamenta Osnovne škole "Hajro Šahmanović" u Plavu.

UNICEF MNE / 2012
Paraolimpijka Marijana Goranović i članovi djačkog parlamenta Osnovne škole ''Hajro Šahmanović'' razgovaraju o inkluzivnom sportu - UNICEF Montenegro / 2012/ Dusko Miljanic

"Moja poruka osobama sa smetnjama u razvoju je da izađu iz svojih domova, da se ne stide svog izgleda nego da počnu da se bave sportom. Uvijek sam bila okružena s djecom, s mojim vršnjacima i ta moja pozitivna energija i moje brzo uklapanje u društvo nikada mi nije stvaralo problem i nisam bila diskriminisana od djece koja nemaju smetnje u razvoju“, rekla je Marijana Goranović.

Djeca su prepoznala Marijanu kao jednog od glavnih likova ovogodišnje TV reklame za kampanju ‘‘Govorimo o mogućnostima’’ i bila su zadovoljna što su je srela uživo.

“Danas sam saznala interesantan detalj da osobe sa semtanjama u razvoju mogu da postignu toliki uspjeh na olimpijskim igrama”, rekla je Anđela Petrović iz đačkog parlamenta OŠ “Hajro Šahmanović” u Plavu.

“Saznao sam da osobe koje imaju smetnje u razvoju mogu da postignu stvari koje ne mogu osobe bez smetnji u razvoj”, rekao je Niković Damir, takodje član đačkog parlamenta iz škole u Plavu.

 Školski parlamenti širom zemlje biće u prilici da od Marijane i drugih poznatih crnogorskih mladih sportista sa smetnjama u razvoju dobiju više informacija o Paraolimpijadi i inkluzivnim sportovima.

Izložba koja prikazuje fotografije mladih crnogorskih sportista sa smetnjama u razvoju i opisuje njihova životna dostignuća biće organizovana u školama kako bi se djeca saznala više o njima.

“Ovo je jedan od naših prvih projekata ove vrste I naravno da znači mnogo, pogotovo za djecu sa smetnjama u razvoju. Mi u Paraolimpijskom komitetu koristimo ovakve susrete da razbijemo te barijere I da klince približimo jedne drugima,” rekao je generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Dušan Dragović.

Inkluzivni sportovi su zabavan način da se promoviše prijateljstvo od kojeg imaju koristi sva djeca bez obzira na njihove sposobnosti. To je upravo i poenta ove kampanje – odbraniti  prijateljstvo izmedju djece sa i bez smetnji u razvoju od predrasuda odraslih, rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.


Članovi djačkog parlamenta prate izlaganje paraolimpijke Marijane Goranović - UNICEF Montenegro / 2012/ Dusko Miljanic

"Svako društvo treba da pokuša da prevaziđe barijere koje lišavaju djecu njihovog prava da se igraju, uče i učestvuju u sportovima koji ih ispunjavaju, pogotovo djeca sa smetnjama u razvoju. Marijana je odličan uzor za djecu sa sa smetnjama u razvoju i njihove porodce. Nadamo se da kroz njen primjer možemo da unaprijedimo ideju da svako dijete ili mlada osoba sa smetnjama u razvoju treba da ima mogućnosti da se da se bavi sportom", istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.

Prezentacije o inkluzivnom sportu dio su tekuće kampanje "Govorimo o mogućnostima" koju su 2010. iniciriali UNICEF i Vlada Crne Gore kako bi promovisali jednaka prava i mogućnosti za svu djecu sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori. 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children