Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Implementacija strategije razvoja hraniteljstva u Crnoj Gori

© UNICEF/ Montenegro/ 2009/ Dusko Miljanic

MILOCER, 23 - 27 jul, 2012. - Da bi svako dijete u Crnoj Gori raslo u sigurnom i toplom porodičnom okruženju, neophodno je unaprijediti sistem hraniteljstva. U tom cilju, danas je više od 30 službenika centara za socijalni rad, opština, NVO i medija učilo o hraniteljstvu i ostvarivanju prava svakog djeteta na porodicu.

''Svako dijete ima pravo da živi u porodici. Za djecu koju ne mogu odgajati njihove porodice, potrebno je obezbijediti alternativno porodično okruženje poput hraniteljske porodice umjesto smještanja u instituciju. Zbrinjavanje djece u okviru institucije treba da bude krajnja mjera koja se primjenjuje na najkraći mogući period. Ključna komponenta tekuće reforme sistema dječije zaštite je širenje hraniteljstva u Crnoj Gori. Cilj nam je da hraniteljima i roditeljima koji usvoje dijete omogućimo da u kontinuitetu dobijaju podršku, obrazovanje i usluge koje će im pomoći da djeci pruže ljubav i podršku u okviru porodice'', objasnio je šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks. 

Učesnici seminara uglavnom su zaposleni u centrima za socijani rad, koji su u najbližoj vezi sa sadašnjim i budućim hraniteljima. U hercegnovskom centru kažu da o hraniteljstvu govore još od 90-ih, ali priznaju da njihova znanja i vještine treba unaprijediti.

“Današnja obuka nas profesionalaca baš dolazi u pravo vrijeme, jer centri imaju mnogo mladog kadra, koji nijesu imali priliku da u svom radu steknu nova znanja i vještine. Mi ćemo tokom ova tri dana dobiti šansu da unaprijedimo svoj znanja”, ističe Vukica Novaković iz Centra za socijalni rad u Herceg Novom. 

U dječijem domu “Mladost” u Bijeloj trenutno boravi 116 djece bez roditeljskog staranja. Kroz unapredjenje sistema hraniteljstva u Crnoj Gori, ova djeca ostvariće svoje pravo na odrastanje u porodici.

“Ono što mi u instituciji možemo da pružimo je njega, zdravstvena zaštita,  obrazovanje, sve to može da pruži hraniteljska porodica. Ono što ne možemo da pružimo jeste toplina porodičnog doma. I zato mislim da je ovo jedan dobar način da se institucije koje postoje u takvom obliku kakav je sad ugase'', kaže Slavica Ilić, pomoćnica direktora Doma “Mladost” u Bijeloj.

© UNICEF/ Montenegro/ 2009/ Dusko Miljanic

NVO “Centar za prava djeta” već godinama pruža podršku hraniteljskim porodicama, koje su u najvećem broju srodničke. Jedan od ciljeva obuke je povecanje broja profesionalnih hranitelja.

“Ja moram reći da hraniteljstvo postoji, ali je definitivno prisutno srodničko hraniteljstvo, što je dobro i na tome treba raditi, ojačati srodničko hraniteljstvo, ali i raditi na razvoju drugih oblika hraniteljstva”, ka\e Jelena Gluščević iz NVO Centar za prava djeta.

U Ministarstvu rada i socijanog staranja podsjećaju da je Strategija hraniteljstva usvojena u martu i da će se u narednom periodu raditi na promociji hraniteljstva kao najboljeg oblika zaštite djece bez roditeljskog staranja.   

“U tom pogledu je planirano i usvajanje standarda koji će preciznije definisati starateljstvo, organizovanje seminara i obuka, kao i edukacija socijalnih radnika za odabir prvih hraniteljskih porodica i rad sa njima”, tvrdi Svetlana Sovilj, savjenica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Usvajanje Strategije hraniteljstva za 2012 – 2016 dio je projekta “Reforma sistema socijalne i dječje zaštite: unapređenje socijalne inkluzije”, kojeg implementira Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo zdravlja, uz stručnu podršku UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske unije u iznosu od 3 miliona eura.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children