Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca sa smetnjama u razvoju učestvuju na Medjunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Kotoru

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Mladi sa smetnjama u razvoju i volonteri na umjetničkoj radionici u Kotoru

KOTOR, 10. jul, 2012. - Medjunarodni festival pozorišta za djecu u Kotoru, uz podršku UNICEF-a, već drugu godinu organizuje umjetničke radionice za djecu sa i bez smetnji u razvoju. Film koji predstavlja umjetnički rad sa inkluzvnom grupom djece biće prikazan 10. jula u okviru zvaničnog programa završne večeri pozorišnog festivala za djecu.

Na ovaj način, u okviru festivala, ističe se da sva djeca imaju pravo na umjetnost, bez obzira na stepen mogućnosti i izazove s kojima su suočeni.

„Prošle godine smo imali predstavu. Ove godine imamo radionicu, okrugli sto i to je zapravo jedan praktični znak riješenosti da imamo u planu da ovo budu stalne aktivnosti Kotorskog festivala. Jednostavno da inkluzija bude jedna od najbitinijih tačaka i programskih aktivnosti i ciljeva naše organizacije. Nadamo se da će se i ne samo kad je u pitanju Kotor i Boka, nego i cijela Crna Gora, priključiti i intezivnije baviti ovom temom", rekao je direktor festivala Petar Pejakovic.

Roditelji djece sa smetnjama u razvoju koja su učestvovala u inkluzivnim umjetničkim  radionicama sretni su što su njihova djeca imala mogućnost da se kroz umjetnost izraze i upoznaju nove prijatelje.  

„Korist je nemjerljiva, jer su djeca zadovoljna, veoma se lijepo radi sa njima, oni su se uključili. Mi smo kao roditelji veoma zadovoljni što su naša djeca uključena", istakla je Trajanka Dujovic, majka djeteta sa smetnjama u razvoju.

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Mladi sa smetnjama u razvoju i volonteri plešu tokom radionice u Kotoru

Mladi volonteri festivala u Kotoru koji su učestvovali u inkluzivnim radionicama ukazuju na potrebu za stvaranjem više mogućnosti za druženje sa vršnjacima koji imaju smetnje u razvoju.

“Vidjela sam da se prema njima odnose vrlo grubo i agresivno ponekad, zato sam se odlučila za ovo. Zato što ja mislim da ljudi treba da nauče kako da se ophode prema takvim osobama, da se ponašaju prema njima kao da su dio nas jer oni to i jesu", kazala je volonterka Jelena Beljkaš.

Inkluzivne radionice organizuju se u Kotoru uz podršku UNICEF-a u okviru kampanje ‘’Govorimo o mogućnostima.’’

‘’Svako dijete ima pravo i zaslužuje mogućnost da se izrazi kroz umjetnost, iako većina djece neće postati profesionalni umjetnici’’, rekao je šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks.

Kroz ples i glumu djece sa smetnjama u razvoju Kotorski festival pozorišta za djecu doprinosi podizanju svijesti o sposobnostima djece sa smetnjama u razvoju i obavezi društva da svakom djetetu omogući da se razvije do punog potencijala.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children