Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Stopa siromaštva djece četiri puta je veća na sjeveru Crne Gore u odnosu na centralni dio zemlje

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić i šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks

ROŽAJE, 5. jun i BIJELO POLJE 12. jun, 2012. – Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks i gradonačelnici Rožaja i Bijelog Polja, Nusret Kalač i Aleksandar Žurić predstavili su prvu Studiju o siromaštvu djece u Crnoj Gori.

Siromaštvo djece najviše je koncentrisano medju djecom starosti do 5 godina, u mnogobrojnim porodicima i onim gdje roditelji nemaju završenu srednju školu i naročito medju djecom sa sjevera Crne Gore i iz seoskih područja.

Studija pokazuje da 10% djece i 6.1% odraslih živi u siromaštvu u Crnoj Gori sa mjesečnom potrošnjom ispod linije siromaštva koja iznosi 169.98 eura po osobi po domaćinstvu.‘’Smatram da nije dovoljno realno i ostvarljivo da se prevaziđe realno stanje samo angažovanjem lokalnih vlasti. Daleko mi je bliža činjenica da ukupan ambijent u široj društvenoj zajednici treba da se promjeni i da shvatimo da mijenjanjem trenutnog stanja i položaja omladine i djece u kojem se nalaze stvaramo bolje pretpostavke za razvoj šire društvene zajednice,’’ rekao je gradonačelnik Rožaja, Nusret Kalač.

Siromaštvo djece se izdvaja po tome što je njegov uticaj na razvoj djeteta nepovratan i ostavlja dugoročne posljedice na život djeteta. Manja je vjerovatnoća da će siromašna djeca imati odličan uspjeh u školi, a veća da će imati zdravstvenih problema. Siromašna djeca su ranjivija na ekonomske šokove, nesreće pa čak i na eksploataciju i zlostavljanje. Siromaštvo djece nije vezano samo za prihode, ono utiče na sve aspekte djetinjstva.

U okviru oba dogadjaja u Rožajama i Bijelom Polju, UNICEF-ov koordinator za socijalnu politiku, Slobodan Živković predstavio je glavne podatke Studije o siromaštvu djece.

‘’Studija o siromaštvu djece je potvrdila očekivanja i pokazala da je koncentracija siromaštva među djecom najizraženija na sjeveru Crne Gore. Podaci pokazuju da više od polovine sve siromašne djece živi na sjeveru Crne Gore i da je siromaštvo izuzetno prisutno na selu. Od sve siromašne djece čak tri četvrtine živi na selu. Uzroci su brojni, ali nezaposlenost porodice je jedan od glavnih uzroka,’’ zaključio je Živković.

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Učesnici skupa u Bijelom Polju prate prezentaciju UNICEF-ovog koordinatora za socijalnu politiku Slobodana Živkovića

Tokom prezentacije Živković je pročitao nekoliko izjava djece i roditelja koji opisuju siromaštvo a koje su objavljene u Studiji o siromaštvu djece.

‘’Imamo samo jednu sobu. Susjedi sun am stalno u gostima. Ne mogu da učim dok oni ne odu,’’ Živković je citirao izjavu dječaka koja je objavljena u okviru Studije.

‘’Kada pogledam ovu studiju i pogledam komentare neke od ove djece, koju ste vi ovdje izdvojili, onda svi ti naši napori izgledaju mali bez obzira koliki su oni. Mi znamo koliko tih napora preduzimamo i podnosimo da bi smo riješili svaki od tih slučajeva koji dođe do nas. Izgleda da to ne radimo dovoljno, da to ne rade ni druge službe dovoljno, da uvijek treba više, kažem, ovakve izjave ove djece su možda najbolji primjer za to i sigurno svi taj rad možemo unaprijediti.’’ rekao je gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić.

Siromaštvo djece je socijalni problem koji pogadja svaku državu na svijetu uključujući i najbogatije i predstavlja veliki izazov za sve vlade, društva i lokalne zajednice.

‘’Siromaštvo se ne odnosi samo na nedostatak novca ili smanjenu potrošnju, već se odnosi na sve ono što su neki negativni, odnosno loši ishodi za tu djecu u okviru svih aspekata djetinjstva. Siromaštvo spriječava djecu da ostvare svoj potencijal u obrazovanju i eventualno da uđu u svijet radno zaposlenih. To je na neki način gubitak za ekonomski rast i razvoj cijelog društva.  Uz slabije zdravstvene, obrazovne i socijalne ishode, djeca koja žive u siromaštvu su u većem riziku da budu zlostavljana i iskorištavana i naprosto da napuste školu ranije i da ranije uđu u svijet zaposlenih,“ zaključio je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Podaci iz prve Studije o siromaštvu djece u Crnoj Gori doprinijeće tekućem dijalogu o poboljšanju situacije siromašne djece i njihovih porodica kroz odgovarajuće politike.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children