Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Govorimo o mogućnostima u Skupštini opštine Ulcinj

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu tokom specijalne sjednice lokalnog parlamenta

ULCINJ, 4. jun, 2012. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, lokalni parlament održao je specijalnu sjednicu o transformaciji njihove Opštine kako bi postala inkluzivna i zadovoljila potrebe sve djece.

Specijalna sjednica ima za cilj podizanje svijesti odbornika o neophodnosti stvaranja uslova za život djece sa smetnjama u razvoju u svojim porodicama i njihovo aktivno učešće u životu lokalne zajednice.

Gradonačelnik Ulcinja, Nazif Cungu kaže da je Opština Ulcinj posvetila posebnu pažnju djeci sa smetnjama u razvoju prema kojima se trude da pruže poseban tretman, obrazovanje i potrebnu pažnju za njihovu dobrobit.

‘’Zbog toga smo formirali dnevni centar posvećen djeci u kojem se posebna pažnja posvećuje sveukupnom mentalnom, fizičkom i duhovnom, naravno i socijalnom razvoju u kojem rade i gdje će i ubuduće biti angažovani profesionalci i razni stručnjaci iz ove oblasti," rekao je Cungu.

Predjsednik Skupštine opštine Ulcinj, Milazim Mustafa naglasio je posvećenost parlamenta pravilnom funkcionisanju dnevnog centra u toj opštini.

 

"Dame i gospodo djeca ne mogu čekati, a još manje manje mladi i djeca sa smetnjama u razvoju. Vjerujem da je u tom duhu i zalaganje Skupštine opštine Ulcinj da se u funkciju stavi dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju," rekao je Mustafa.

Predsjednik udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju Rizaja Dervišaga očekuje da će dnevni centar pomoći u uklanjanju predrasuda prema djeci sa smetnjama u razvoju.
 
Edona Karamanaga i Strahinja Kaludjerovic, dvoje djece koji su članovi djačkog parlamenta iz OŠ ‘Boško Strugar’ u Ulcinju obratili su se parlamentu i govorili o problemima sa kojim su suočena djeca u Ulcinju.


© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Edona Karamanaga i Strahinja Kaludjerovic, članovi djačkog parlamenta iz OŠ ‘Boško Strugar’ u Ulcinju

‘’Često idemo do Bara i primjetio sam da imaju zvučne semafore. Bilo bi dobro da takvi semafori postoje i u našem gradu. Bilo bi dobro da obogatite fond biblioteka mnogim naslovima kao i knjigama na Brajevom pismu i zvučnim podrškama. Šetajući gradom našao sam se u prilici da pomognem roditelju da prenese invalidska kolica preko stepeništa jer nije posotajo prilaz za ulaz u gradsku biblioteku. Malo ustanova u našem gradu ima prilaze za invalidska kolica. Bilo bi dobro da se ti prelazi obezbijede tamo gdje su djeci najpotrebniji,’’ rekao je Strahinja Kaludjerović.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks, govorio je odbornicima Ulcinja o dobrobitima inkluzije djece sa smetnjama u razvoju i najboljim načinima da se u njihovim opštinama ona promoviše. Perks je rekao da kroz kampanju „Govorimo o mogućnostima“ i pružanje podrške reformi dječije i socijalne zaštite UNICEF podržava Crnu Goru da obezbijedi poštovanje ljudskih prava i u potpunosti ispuni međunarodne standarde za svu djecu.

‘’Baš kao što ni u vremenu finansijske krize ne smijemo dovoditi u pitanje kvalitet demokratije, takođe kvalitet naše posvećenosti poštovanju ljudskih prava, naročito prava djece sa smetnjama u razvoju nije nešto o čemu bi trebalo da pregovaramo i raspravljamo i nadam se da ćemo nastaviti sa poboljšanjem situacije djece sa smetnjama u razvoju u Ulcinju i da možemo postati odličan primjer za Crnu Goru ali i za Jugoistočnu Evropu," zaključio je šef predstvništva UNICEF-a za Crnu goru Bendžamin Perks.

Do sada su, u okviru kampanje „Govorimo o mogućnostima“, sjednice o stvaranju inkluzivnih lokalnih zajednica održane u skupštinama opština Bijelog Polja, Andrijevice, Berana, Rozaja, Pljevalja, Podgorice, Bara, Kotora i Tivta. Tokom nastavka kampanje ove godine, planira se održavanje sjednica skupština opština o inkluzivnim lokalnim zajednicama u još 7 gradova koji ih do sada nijesu imali.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children