Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Govorimo o mogućnostima u Skupštini opštine Ulcinj

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu tokom specijalne sjednice lokalnog parlamenta

ULCINJ, 4. jun, 2012. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, lokalni parlament održao je specijalnu sjednicu o transformaciji njihove Opštine kako bi postala inkluzivna i zadovoljila potrebe sve djece.

Specijalna sjednica ima za cilj podizanje svijesti odbornika o neophodnosti stvaranja uslova za život djece sa smetnjama u razvoju u svojim porodicama i njihovo aktivno učešće u životu lokalne zajednice.

Gradonačelnik Ulcinja, Nazif Cungu kaže da je Opština Ulcinj posvetila posebnu pažnju djeci sa smetnjama u razvoju prema kojima se trude da pruže poseban tretman, obrazovanje i potrebnu pažnju za njihovu dobrobit.

‘’Zbog toga smo formirali dnevni centar posvećen djeci u kojem se posebna pažnja posvećuje sveukupnom mentalnom, fizičkom i duhovnom, naravno i socijalnom razvoju u kojem rade i gdje će i ubuduće biti angažovani profesionalci i razni stručnjaci iz ove oblasti," rekao je Cungu.

Predjsednik Skupštine opštine Ulcinj, Milazim Mustafa naglasio je posvećenost parlamenta pravilnom funkcionisanju dnevnog centra u toj opštini.

 

"Dame i gospodo djeca ne mogu čekati, a još manje manje mladi i djeca sa smetnjama u razvoju. Vjerujem da je u tom duhu i zalaganje Skupštine opštine Ulcinj da se u funkciju stavi dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju," rekao je Mustafa.

Predsjednik udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju Rizaja Dervišaga očekuje da će dnevni centar pomoći u uklanjanju predrasuda prema djeci sa smetnjama u razvoju.
 
Edona Karamanaga i Strahinja Kaludjerovic, dvoje djece koji su članovi djačkog parlamenta iz OŠ ‘Boško Strugar’ u Ulcinju obratili su se parlamentu i govorili o problemima sa kojim su suočena djeca u Ulcinju.


© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Edona Karamanaga i Strahinja Kaludjerovic, članovi djačkog parlamenta iz OŠ ‘Boško Strugar’ u Ulcinju

‘’Često idemo do Bara i primjetio sam da imaju zvučne semafore. Bilo bi dobro da takvi semafori postoje i u našem gradu. Bilo bi dobro da obogatite fond biblioteka mnogim naslovima kao i knjigama na Brajevom pismu i zvučnim podrškama. Šetajući gradom našao sam se u prilici da pomognem roditelju da prenese invalidska kolica preko stepeništa jer nije posotajo prilaz za ulaz u gradsku biblioteku. Malo ustanova u našem gradu ima prilaze za invalidska kolica. Bilo bi dobro da se ti prelazi obezbijede tamo gdje su djeci najpotrebniji,’’ rekao je Strahinja Kaludjerović.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks, govorio je odbornicima Ulcinja o dobrobitima inkluzije djece sa smetnjama u razvoju i najboljim načinima da se u njihovim opštinama ona promoviše. Perks je rekao da kroz kampanju „Govorimo o mogućnostima“ i pružanje podrške reformi dječije i socijalne zaštite UNICEF podržava Crnu Goru da obezbijedi poštovanje ljudskih prava i u potpunosti ispuni međunarodne standarde za svu djecu.

‘’Baš kao što ni u vremenu finansijske krize ne smijemo dovoditi u pitanje kvalitet demokratije, takođe kvalitet naše posvećenosti poštovanju ljudskih prava, naročito prava djece sa smetnjama u razvoju nije nešto o čemu bi trebalo da pregovaramo i raspravljamo i nadam se da ćemo nastaviti sa poboljšanjem situacije djece sa smetnjama u razvoju u Ulcinju i da možemo postati odličan primjer za Crnu Goru ali i za Jugoistočnu Evropu," zaključio je šef predstvništva UNICEF-a za Crnu goru Bendžamin Perks.

Do sada su, u okviru kampanje „Govorimo o mogućnostima“, sjednice o stvaranju inkluzivnih lokalnih zajednica održane u skupštinama opština Bijelog Polja, Andrijevice, Berana, Rozaja, Pljevalja, Podgorice, Bara, Kotora i Tivta. Tokom nastavka kampanje ove godine, planira se održavanje sjednica skupština opština o inkluzivnim lokalnim zajednicama u još 7 gradova koji ih do sada nijesu imali.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children