Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca uče znakovni jezik od vršnjaka sa oštenjima sluha i govora

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Učenici na znakovnom jeziku pokazuju Govorimo o mogućnostima

BAR i ULCINJ, 1. jun, 2012. – U okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima” Delon Sejdović i Šejla Musić iz Resursnog centra za školovanje i rehabilitaciju djece i omladine sa poremećajima sluha i govora iz Kotora predstavili su gestovni jezik đačkim parlamentima Osnovnih škola “ Blažo Jokov Orlandić” iz Bara i “Boško Strugar” iz Ulcinja.

Razgovarali su i o svim izazovima sa kojima se suočavaju djeca sa oštećenjima sluha i govora u Crnoj Gori i o značaju gestovnog jezika za njihovo učestvovanje u životu društva.

„Pokazao sam učenicima kako se kažu njihova imena, svakome pojedinačno, kao i gradovi u kojima žive u Crnoj Gori,“ rekao je na znakovnom jeziku Delon Sejdović, učenik resursnog centra iz Kotora.

 

„Ovo je mislim neka sjajna ideja, kako moja tako i škole iz Kotora da se nekako približi svima nama ova vrsta komunikacije,“ rekao je Dimitrije Mijač, član đačkog parlamenta O.Š. „Blažo Jokov Orlandić“ Bar.

„Naučio sam danas puno toga, sada znam da pokažem svoje ime. Mislim da sve škole širom Crne Gore treba da učestvuju u ovakvom radu, jer će nam sigurno svima trebati u životu da možemo da komuniciramo sa gluvonijemim licima,“ rekao je Dimitrijev dvije godine mladji brat Vladimir, takodje član đačkog parlamenta OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ Bar.

Slične diskusije o pristupu informacijama i obrazovanju djece sa oštećenjima sluha i govora, u okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”, biće organizovane u još deset osnovnih škola u Danilovgradu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Plavu, Rožajama, Beranama i Andrijevici.

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Dimitrije Mijač pokazuje azbuku na znakovnom jeziku

Kroz druženja u đačkim parlamentima, djeca će se širom Crne Gore upoznati za azbukom znakovnog jezika.

 “Imati oštećenje sluha i govora ili bilo koju drugu smetnju u razvoju nikada ne treba da bude prepreka učenju, pohađanju škole i učestvovanju u životu društva. Zato promovišemo gestovni jezik u đačkim parlamentima, kao i pravo sve djece da uče u formi u kojoj mogu razumjeti i koristiti informacije,” istakao je Bendžamin Perks, šef predstavništva Unicef-a za Crnu Goru.

Na kraju sjednice đačkog parlamenta u Baru Dimitrije Mijač ponovio je cijelu azbuku gestovnog jezika koju je znao od ranije i obećao da će podijeliti ovo znanje sa svojim vršnjacima u školi.

Crna Gora je prva zemlja na Balkanu koja je djeci sa oštećenjima sluha i govora obezbijedila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom na znakovnom jeziku. Sjednice đačkih parlamenata o pristupu informacijama nastavak su kampanje “Govorimo o mogućnostima”, a osnovni cilj je inkluzija djece sa smetnjama u razvoju.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children