Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca uče Brajevo pismo od vršnjaka sa oštećenjima vida

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Miljan Otašević pokazuje članovima djačkog parlamenta kako čita knjigu na Brajevom pismu

KOLAŠIN I MOJKOVAC, 23, maj, 2012. – U okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”, članovi đačkih parlamenata u Kolašinu i Mojkovcu učili su o Brajevom pismu od svojih vršnjaka sa oštećenjima vida.
Miljan Otašević i Anđela Dragović, učenici "Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica", pokazali su djeci udžbenike na Brajevom pismu i govorili im o značaju ovog pisma za učestvovanje djece sa oštećenjima vida u životu društva.
Miljan smatra da je Brajevo pismo od izuzetnog značaja za osobe sa oštenjem vida “jer nam omogućava da se školujemo, da dobijamo sve informacije koje druga djeca dobijaju uz pomoć olovke i papira i da budemo isti kao oni što se toga tiče .”
Djeca u Osnovnim školama “Risto Manojlović” u Kolašinu i “Aleksa Bećo Đilas” u Mojkovcu kucala su na Brajevoj mašini i postavljala razna pitanja o životu djece sa oštenjenjima vida.
 “Zanimalo me kako djeca sa oštećenjem vida koriste mobilne telefone i dobila sam odgovor da ih koriste uz zvučnu podršku,” kazala je Ksenija Bukilić, član đačkog parlamenta OŠ “Risto Manojlović” iz Kolašina.
Njen drug Mitar Luka Ćetković želio je da zna kako se djeca sa oštećenjima vida bave sportom. "Oni su mi odgovorili da se bave skijanjem i plivanjem uz pomoć trenera i instrukcija. Čuo sam za Marijanu Goranović koja je najbolja u bacanju kugle."
Radovan Perić, takođe član đačkog parlamenta u Kolašinu, pitao je “kako rade kontrolni. Oni su mi rekli pomoću Brajevog pisma."
Janu Rakočević je zanimalo "da li uče neki strani jezik i kako. Oni su mi odgovorili da uče italijanski i engleski pomoću Brajeve azbuke i pomoću različitih diskova."
Tamara Ivanović  je htjela da postane prijatelj na fejsbuku sa Miljanom i Andjelom, ali nije znala da li i kako koriste fejsbuk. “Oni su mi odgovorili da su im profile otvorili prijatelji i da ih koriste pomoću zvučne pošte."

© UNICEF/ Montenegro/ 2012/ Momir Krivacevic
Andjela Dragović objašnjava učenici OŠ 'Risto Manojlović' kako se koristi Brajeva mašina

Slične diskusije o pristupu informacijama i obrazovanju djece sa oštećenjima vida održaće se u još deset osnovnih škola širom zemlje u okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”.
 “Uz podršku UNICEF-a i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sporta, Centar za prava djeteta organizovaće predstavljanje Brajevog pisma i znakovnog jezika na sjednicama đačkih parlamenata u 12 škola i 12 gradova i to u: Ulcinju, Baru, Danilovgradu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Kolašinu, Plavu, Rožajama, Beranama i Andrijevici,” najavila je Cica Perović, direktorica NVO “Centar za prava djeteta”.
U okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”, Crna Gora postala je prva zemlja na Balkanu koja je djeci obezbijedila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom na Brajevom pismu, zvučnom zapisu i znakovnom jeziku. Sjednice đačkih parlamenata o pristupu informacijama nastavak su aktivnosti kampanje koje imaju za cilj inkluziju djece sa smetnjama u razvoju.
“Izuzetno je značajno da svako dijete sa oštećenjem vida ima šansu da se obrazuje u školi. Kroz diskusije u djačkim parlamentima, počinjemo da smanjujemo marginalizaciju mladih sa oštećenjima vida u školama." istakao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.
Prema Konvenciji o pravima djeteta, kao i Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, ljudi imaju pravo da dobiju informacije u formi u kojoj ih mogu razumjeti i koristiti.

 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children