Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Svako deseto dijete u Crnoj Gori je siromašno

© UNICEF / Montenegro / 2012 / Krivacevic
Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i UNICEF-ov koordinator za socijalnu i ekonomsku politiku Slobodan Živković tokom predstavljanja prve Studije o siromaštvu djece u Crnoj Gori.

Podgorica, 20. april, 2012. – Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks predstavili su prvu Studiju o siromaštvu djece u Crnoj Gori.

Studija pokazuje da 10% djece i 6.1% odraslih živi u siromaštvu u Crnoj Gori sa mjesečnom potrošnjom ispod linije siromaštva koja iznosi 169.98 eura po osobi po domaćinstvu.

"Siromaštvo djece je jedinstven problem i mi kao društvo treba da ga razumijemo kako bi mogli da zajedno na ublažavanju njegovog uticaja na djecu. Nadamo se da će ova studija doprinijeti boljem razumijevanju siromaštva djece, razvijanju diskusije i preduzimanju konkretnih akcija," istakao je šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks. Siromaštvo djece najviše je koncentrisano medju djecom starosti do 5 godina, u mnogobrojnim porodicima i onim gdje roditelji nemaju završenu srednju školu i naročito medju djecom sa sjevera Crne Gore i iz seoskih područja.

Siromaštvo djece je socijalni problem koji pogadja svaku državu na svijetu uključujući i najbogatije i predstavlja veliki izazov za sve vlade, društva i lokalne zajednice.

"Studija o siromaštvu djece u Crnoj Gori daje uvid u život siromšne djece i njihovih porodica i brojne teškoće kojima se suočavaju u različitim oblastima. Kvalitetne informacije iz ove studije poslužiće svakako da se nastavi sa primjenom odgovarajućih politika i aktivnosti u cilju smanjenja problema siromaštva djece u našoj zemlji čime će se dati konkretan doprinos ostvarivanju milenijumskih razvojnih ciljeva i evropskim integracijama," rekao je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

© UNICEF Montenegro / Zoran Jovanovic Maccak

Siromaštvo djece se izdvaja po tome što je njegov uticaj na razvoj djeteta nepovratan i ostavlja dugoročne posljedice na život djeteta. Manja je vjerovatnoća da će siromašna djeca imati odličan uspjeh u školi, a veća da će imati zdravstvenih problema. Siromašna djeca su ranjivija na ekonomske šokove, nesreće pa čak i na exploataciju i zlostavljanje. Siromaštvo djece nije vezano samo za prihode, ono utiče na sve aspekte djetinjstva.

UNICEF-ov koordinator za socijalnu i ekonomsku politiku Slobodan Živković predstavio je ključne rezultate i objasnio metodologiju korišćenju za izradu Studije.

"Siromašna domaćinstva sa djecom se u prosjeku nalaze na 19km od najbližeg doma zdravlja i na 12 km od najbliže osnovne škole. Tek svako četvrto siromašno domaćinstvo sa djecom ima svoje vozilo. Izvještaj ukazuje da je stopa siromaštva djece koja žive u ruralnim područjima u Crnoj Gori gotovo šest puta veća nego u urbanim područjima. Takodje, stopa siromaštva djece četiri puta je veća na sjeveru u odnosu na centralni dio Crne Gore, a dva puta je veća u odnosu na južni dio zemlje," zaključio je Živković.

Tokom prezentacije studije prikazana su dva jednominutna filma koji opisuju problem siromaštva, a koje su djeca snimila tokom video radionice u Kolašinu u martu ove godine. Podaci iz prve Studije o siromaštvu djece u Crnoj Gori doprinijeće tekućem dijalogu o poboljšanju situacije siromašne djece i njihovih porodica kroz odgovarajuće politike.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children