Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Prva studija o siromaštvu djece u Crnoj Gori

Precizni i pouzdani podaci o životu siromašne djece u Crnoj Gori prvi put su dostupni

PODGORICA, 20. APRIL 2012. – Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks predstaviće prvu Studiju o siromaštvu djece u Crnoj Gori, u petak, 20. aprila 2012. u 14.00 sati u PR Press Centru, Bul. Josipa Broza Tita 23, u Podgorici.

Prva Studija o siromaštvu djece u Crnoj Gori pokazuje da djeca čine većinu ljudi koji žive siromašno. Naime, 10% djece i 6.1% odraslih živi u siromaštvu u Crnoj Gori sa mjesečnom potrošnjom manjom od 169,13 eura.

U Crnoj Gori je svako deseto dijete siromašno, a najveći broj siromašne djece je  starosti do 5 godina. Takodje, siromašna djeca najčešće dolaze iz  višegeneracijskih i porodica sa troje i više djece ili su djeca samohranih roditelja. Odrasli članovi siromašnih porodica najčešće nemaju završenu srednju školu. Najveći broj siromašne djece živi na sjeveru Crne Gore i u seoskim područjima.

Na sjeveru Crne Gore stopa dječjeg siromaštva iznosi 19%, što je četiri puta više nego u centralnom dijelu Crne Gore (5%) i gotovo dva puta više nego na jugu zemlje (10%).

Stopa siromaštva djece koja žive u ruralnim područjima u Crnoj Gori je 23% ili gotovo šest puta veća nego u urbanim područjima (3,74%).

“Siromaštvo je više od nedostatka prihoda: ono dovodi do lošijeg uspjeha u obrazovanju i lošijeg zdravstvenog stanja i pogadja porodice prenoseći se sa generacije na generaciju.” istice šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Čak 40% siromašnih porodica sa djecom živi u garsonjeri ili jednosobnom stanu. Siromašna djeca nemaju svoj prostor za učenje, kompjuter ili pristup internetu. Automobil se može pronaći tek u 24% siromašnih domaćinstava sa djecom koja se u prosjeku nalaze na 19km udaljenosti od najbližeg doma zdravlja i na 12 km udaljenosti od najbliže osnovne škole.
Prekidanje kruga siromaštva zavisi od ulaganja vlada, civilnog društva i porodica u dječja prava i dobrobit, kao i u prava žena.

“Investiranje u zdravlje, ishranu, obrazovanje i društveni, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta, kao i u ostvarivanje ravnopravnosti polova, nije samo ulaganje u demokratskije i pravednije društvo, već je i ulaganje u zdravije, obrazovanije i na kraju produktivnije stanovništvo.” zaključuje šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Podaci iz prve Studije o siromaštvu djece u Crnoj Gori doprinijeće tekućem dijalogu o tome kako da se kroz odgovarajuće politike poboljša situacija siromašne djece i njihovih porodica.

Za više informacija kontaktirati:

Slobodana Živkovića
UNICEF-ovog koordinatora za ekonomsku i socijalnu politiku
Mobilni 069 075 929
Email szivkovic@unicef.org
Tel: +382 20 224 277
Fax: +382 20 224 278
Website: www.unicef.org/montenegro 
Facebook: http://www.facebook.com/unicefmontenegro

 

 
Search:

 Email this article

unite for children