Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Tinejdžeri stvarali kratke filmove o siromaštvu i socijalnoj inkluziji u okviru filmske radionice One Minutes Jr u Kolašinu


UNICEF / Chris Schuepp / 2012 - Maida i Binak snimaju priču o dječijem radu tokom radionice u Kolašinu.

KOLAŠIN, CRNA GORA , 30. mart 2012. god. - Dvadeset tinejdžera sa sjevera zemlje pretvorili su Kolašin u „crnogorski Holivud“ na pet dana, tokom kojih su stvarali kratke filmove o temama poput siromaštva i socijalne inkluzije.
Četvrtu godinu za redom, One Minutes Junior projekat organizovan je u Crnoj Gori kako bi mlade naučio o kinematografiji i digitalnom pripovjedanju. Ovog puta, svi učesnici radionice dolaze iz sjevernih djelova zemlje, iz Kolašina, Mojkovca, Rožaja, Berana i Plava. Iskusni filmski stvaraoci obučavali su dječake i djevojčice o razvoju priče, snimanju i montaži, a radionica je završena prezentacijom dvadeset kratkih filmova na kraju sedmodnevne obuke.

Od samog početka radionice bilo je jasno da mladi ljudi sa sjevera Crne Gore, koji su izabrani za učešće u radionici u saradnji sa NVO Forum MNE,  imaju da ispričaju mnoštvo interesantnih priča kada su u pitanju obje zadate teme – siromaštvo i socijalna inkluzija. Grupa romskih tinejdžera iz Berana podijelila je sa ostalima priču o dječjem radu, nedostatku obrazovanja i porodičnom nasilju.

Felona (15) nam je ispričala priču o djevojčici iz komšiluka koja stanuje sa svojim starijim bratom, jer su roditelji otišli u inostranstvo da nađu posao. Brat je tretira kao roba, šalje je da prosjači i takođe je udara kada je loše raspoložen ili čak pijan. U ovom slučaju, porodična situacija ove devojčice gotovo direktno predstavlja fizičko i psihološko nasilje. Binak (16), takođe iz Berana, kazao je da mora mnogo da radi kako bi zaradio novac za svoju porodicu. Njegovi roditelji su u gradu, ali suviše su stari i bolesni da bi radili, tako da 16-godišnji dječak mora da radi razne poslove kako bi omogućio da porodica preživi.

Neki od učesnika iz Mojkovca, susjednog grada sjeverno od Kolašina, pričali su nam o nedostatku sadržaja za tinejdžere i potrebi da se nakon završene srednje škole presele u glavni grad Podgoricu zbog studija. Trećeg dana radionice svi učesnici radionice otišli su u Mojkovac da bi tamo završili snimanje nekoliko filmova. „Realne“ lokacije bile su ono što nam je bilo potrebno - zatvorene prodavnice, prazne zgrade, uništene fabrike, prljave rijeke. Iako bi tinejdžeri voljeli da ostanu sa svojim porodicama i prijateljima tokom studija, oni, baš kao Tijana (16), shvataju: „Ovdje ne postoji ništa za mene.“

Radovan, 15-godišnji dječak sa smetnjama u razvoju iz Kolašina pokazao nam je svoju školu - inkluzivnu školu u kojoj uči zajedno sa ostalom djecom i gdje je integrisan i druži se sa njima. Antidiskriminacija je takođe bila tema Anđelinog filma, u kojem 15-godišnja djevojčica prikazuje svoje prijatelje - hrišćane, muslimane, dječake, devojčice, Rome, Crnogorce - bez obzira na to ko su.

Svi filmovi će krajem godine učestvovati u One Minutes Junior takmičenju za 2012. godinu. UNICEF Crne Gore izbor iz ovih filmova koristiće u narednih nekoliko mjeseci da prikaže rezultate Analize situacije o ženama i djeci u Crnoj Gori (SitAn). Izvještaj za 2012. godinu će se fokusirati na siromaštvo djece, a prvi podaci ukazuju na to da su djeca na sjeveru zemlje posebno ugrožena nedavnim ekonomskim teškoćama, kao i da su i dalje u nepovoljnom položaju kada je u pitanju njihov razvoj.

UNICEF / Chris Schuepp / 2012 - Mladi učesnici radionice One Minutes Junior nakon snimanja u Kolašinu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children