Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Tinejdžeri stvarali kratke filmove o siromaštvu i socijalnoj inkluziji u okviru filmske radionice One Minutes Jr u Kolašinu


UNICEF / Chris Schuepp / 2012 - Maida i Binak snimaju priču o dječijem radu tokom radionice u Kolašinu.

KOLAŠIN, CRNA GORA , 30. mart 2012. god. - Dvadeset tinejdžera sa sjevera zemlje pretvorili su Kolašin u „crnogorski Holivud“ na pet dana, tokom kojih su stvarali kratke filmove o temama poput siromaštva i socijalne inkluzije.
Četvrtu godinu za redom, One Minutes Junior projekat organizovan je u Crnoj Gori kako bi mlade naučio o kinematografiji i digitalnom pripovjedanju. Ovog puta, svi učesnici radionice dolaze iz sjevernih djelova zemlje, iz Kolašina, Mojkovca, Rožaja, Berana i Plava. Iskusni filmski stvaraoci obučavali su dječake i djevojčice o razvoju priče, snimanju i montaži, a radionica je završena prezentacijom dvadeset kratkih filmova na kraju sedmodnevne obuke.

Od samog početka radionice bilo je jasno da mladi ljudi sa sjevera Crne Gore, koji su izabrani za učešće u radionici u saradnji sa NVO Forum MNE,  imaju da ispričaju mnoštvo interesantnih priča kada su u pitanju obje zadate teme – siromaštvo i socijalna inkluzija. Grupa romskih tinejdžera iz Berana podijelila je sa ostalima priču o dječjem radu, nedostatku obrazovanja i porodičnom nasilju.

Felona (15) nam je ispričala priču o djevojčici iz komšiluka koja stanuje sa svojim starijim bratom, jer su roditelji otišli u inostranstvo da nađu posao. Brat je tretira kao roba, šalje je da prosjači i takođe je udara kada je loše raspoložen ili čak pijan. U ovom slučaju, porodična situacija ove devojčice gotovo direktno predstavlja fizičko i psihološko nasilje. Binak (16), takođe iz Berana, kazao je da mora mnogo da radi kako bi zaradio novac za svoju porodicu. Njegovi roditelji su u gradu, ali suviše su stari i bolesni da bi radili, tako da 16-godišnji dječak mora da radi razne poslove kako bi omogućio da porodica preživi.

Neki od učesnika iz Mojkovca, susjednog grada sjeverno od Kolašina, pričali su nam o nedostatku sadržaja za tinejdžere i potrebi da se nakon završene srednje škole presele u glavni grad Podgoricu zbog studija. Trećeg dana radionice svi učesnici radionice otišli su u Mojkovac da bi tamo završili snimanje nekoliko filmova. „Realne“ lokacije bile su ono što nam je bilo potrebno - zatvorene prodavnice, prazne zgrade, uništene fabrike, prljave rijeke. Iako bi tinejdžeri voljeli da ostanu sa svojim porodicama i prijateljima tokom studija, oni, baš kao Tijana (16), shvataju: „Ovdje ne postoji ništa za mene.“

Radovan, 15-godišnji dječak sa smetnjama u razvoju iz Kolašina pokazao nam je svoju školu - inkluzivnu školu u kojoj uči zajedno sa ostalom djecom i gdje je integrisan i druži se sa njima. Antidiskriminacija je takođe bila tema Anđelinog filma, u kojem 15-godišnja djevojčica prikazuje svoje prijatelje - hrišćane, muslimane, dječake, devojčice, Rome, Crnogorce - bez obzira na to ko su.

Svi filmovi će krajem godine učestvovati u One Minutes Junior takmičenju za 2012. godinu. UNICEF Crne Gore izbor iz ovih filmova koristiće u narednih nekoliko mjeseci da prikaže rezultate Analize situacije o ženama i djeci u Crnoj Gori (SitAn). Izvještaj za 2012. godinu će se fokusirati na siromaštvo djece, a prvi podaci ukazuju na to da su djeca na sjeveru zemlje posebno ugrožena nedavnim ekonomskim teškoćama, kao i da su i dalje u nepovoljnom položaju kada je u pitanju njihov razvoj.

UNICEF / Chris Schuepp / 2012 - Mladi učesnici radionice One Minutes Junior nakon snimanja u Kolašinu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children