Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

UNICEF upozorava da su gradovi iznevjerili djecu

Neke od najvecih razlika postoje u gradskim naseljima

Njujork, 28. februar, 2012. – Urbinazacija je ostavila na stotine miliona djece u gradovima sirom svijeta bez vitalnih servisa,  upozorio je UNICEF u poslednjem izvjestaju "Stanje djece u svijetu 2012: djeca u urbanom svijetu."

Veca urbanizacija je neizbjezna. U izvjestaju se navodi da ce za nekoliko godina broj djece koja odrastaju u gradovima biti veci od broja one koja zive u seoskim podrucjima. Djeca rodjena u gradovima vec cine 60 % povecanja gradskog stanovnistva.

"Kada govorimo o siromastvu, slika koju tradicionalno imamo u glavi je prizor djeteta koje zivi u seoskom podrucju,'' rekao je izvrsni direktor UNICEF-a Entoni Lejk. ''Medjutim, sve veci broj djece koja zive u siromasnim i trosnim gradskim naseljima danas su medju najugrozenijim i najranjivijim u svijetu, lisena najosnovnijih usluga i uskracena za pravo na pravilan rast i razvoj.''

"Marginalizacija djece u sirotinjskim četvrtima uskracuje im šansu da dosegnu svoj ​​puni potencijal. Takodje, ona uskracuje drustva u kojima ta djeca zive za ekonomske benefite koje bi imali od dobro obrazovane i zdrave gradske populacije,'' dodao je Lejk.

Gradovi velikom broju djece nude prednosti kao sto su gradske škole, bolnice i igrališta. Ipak, isti ti gradovi sirom svijeta su mjesta gdje su prisutne neke od najvecih razlika kada je u pitanju djecje zdravlje, obrazovanje i mogućnosti.

Infrastruktura i usluge ne idu u korak sa urbanim rastom u mnogim regionima i osnovne potrebe djece nisu ispunjene. Porodice koje zive u siromastvu cesto izdvajaju vise sredstava za usluge ciji je kvalitet ispod prosjeka. Voda moze kostati i do 50 puta vise u siromasnim dijelovima grada gdje je stanovnici moraju kupovati od privatnih kompanija, nego sto kosta u bogatijim cetvrtima prikljucenim na gradski vodovod.

Nedostaci kojima su izlozena djeca u siromašnim urbanim sredinama često su nepozeni jer su dio mnogo širih statističkih prosjeka koji opisuju svo gradsko stanovnistvo - i siromašne i bogate. Kad se u kreiranju gradskih politika i budzeta koriste prosjecni podaci, potrebe najsiromasnijih se cesto mogu previdjeti.

Stvaranje gradova po mjeri djeteta

Usmjeravanje paznje na pruzanje jednakih sansi najugrozenijoj djeci gdje god da zive od sustinskog je znacaja.

UNICEF poziva vlade da djecu stave u centar paznje kada je u pitanju urbano planiranje i da  prošire i poboljšaju usluge za sve. Za početak, treba obezbijediti precizne podatke da bi se identifikovale razlike među djecom u urbanim sredinama i nacin za njihovo premoscivanje. Nedostatak takvih podataka ukazuje na zanemarivanje ovih pitanja.

Iako vlade mogu učiniti više na svim nivoima, aktivnosti zasnovane na lokalnoj zajednici su  takodje ključ uspjeha.

Izvjestaj "Stanje djece u svijetu 2012: djeca u urbanom svijetu." poziva na vece prepoznavanje napora lokalne zajednice da se rijese problemi urbanog siromaštva. U izvjestaju se navode primjeri djelotvornih partnerstava sa siromasnim gradskim slojevima, uključujući djecu i adolescente.

Ovakva partnerstva dala su opipljive rezultate poput bolje javne infrastrukture u Rio de Zaneiru i Sao Paolu u Brazilu; vece stope pismenosti u Kotakaciju u Ekvadoru; bolje spremnosti u slucaju katastrofa u Manili na Filipinima. U Najrobiju u Keniji, adolescenti su napravili mapu svoje siromasne cetvrti kako bi urbanistima pružili potrebne informacije.

Inicijativa pokrenuta u Meksiku pod imenom ''Oportunidades'' pomogla je da se pokrene akcija sa novčanim transferima koji su povećali sposobnost najsiromašnijih porodica da skoluju svoju djecu i placaju im zdravstvenu zastitu. Ova se inicijativa prosirila i na seoske i gradske oblasti i predstavlja dragocjeno iskustvo za zemlje koje su slijedile primjer Meksika.

Na globalnom nivou, UNICEF i Program Ujedinjenih nacija za naselja (UN Habitat) zajedno rade već 15 godina na Inicijativi gradova po mjeri djeteta. Uspostavljena su partnerstva kako bi djeca dosla u centar urbanog planiranja da bi ima se pružile odgovarajuce usluge i stvorila zaštićena područja koja im omogucavaju sigurnije i zdravije djetinjstvo koje sva djeca zaslužuju.

''Urbanizacija je neminovna. Zbog toga moramo vise ulagati u gradove, sa ciljem pruzanja usluga koja su najugrozenija,'' zakljucio je Lejk.

O UNICEF-u
Unicef je prisutan u više od 150 zemalja i teritorija kako bi pomogao djeci da žive, pravilno rastu i razvijaju se od ranog djetinjstva do adolescencije. Kao najveći svjetski snadbjevač vakcinama za zemlje u razvoju, UNICEF podržava zdravlje djece i pravilnu ishranu, obezbjedjivanje ciste vode i sanitacije, kvalitetnog osnovnog obrazovanja za sve dječake i djevojčice i zaštitu djece od nasilja, eksploatacije i AIDS-a. UNICEF se u cjelosti finansira od privatnih donacija pojedinaca, preduzeća, fondacija i vlada. Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu posjetite: www.unicef.org

Posjetite nas i na Twitter-u i Facebook-u

O UN-Habitatu
Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja UN Habitat, je agencija Ujedinjenih nacija koja ima mandat Generalne skupstine UN-a da promovise drustveno i ekolosko odrzive gradove sa ciljem obezbjedjivanja adekvatnog utocista za sve. Za vise informacija o UN Habitatu: http://www.unhabitat.org/

Za dodatne informacije:

Sarah Crowe, visa savjetnica za medije
UNICEF Njujork, Mob: +1 646 209 1590
Email: scrowe@unicef.org

Maurizio Giuliano, sef komunikacija
UNICEF Meksiko, Mob: 52 155 385 82559
Email: mgiuliano@unicef.org

Peter Smerdon, UNICEF Njujork
Mob: +1 917 213 5188
Email: psmerdon@unicef.org

 

 
Search:

 Email this article

unite for children