Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

UNICEF, UNDP i Vlada Crne Gore potpisali Akcione planove Programa saradnje za period 2012. – 2016.

© UNICEF/ 2012
Stalni koordinator UN/stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Milan Roćen i šef Predstavništva UNICEF za Crnu Goru Bendžamin Perks potpisuju CPAP za period 2012 - 2016

PODGORICA, 16. januar, 2012. – Predstavnici Vlade Crne Gore, UNICEF-a UNDP-ija potpisali su Akcione planove Programa saradnje za period od 2012. – 2016. godine.
Akcenat Akcionog plana Programa saradnje UNICEF sa Crnom Gorom je na ispunjenju dječjih prava, kao što je istaknuto u Konvenciji o pravima djeteta, i u skladu je sa standardima Evropske unije. Prioriteti uključuju unapređenje jednakosti i inkluzije djece i žena kojima je potrebna posebna zaštita, koji žive u siromaštvu ili su marginalizovani. Program će uključiti pružanje kontinuirane podrške Vladi Crne Gore u sprovođenju reforme sistema dječje zaštite u skladu sa standardima UN i EU, kao i u sprovođenju politike i strategije s ciljem poboljšanja svih aspekata odrastanja. Predloženi program se sastoji od dvije međusobno povezane komponente: zaštite djece i socijalne inkluzije, kao i dječjih prava, politika i planiranja.

''Djeca su najvrijedniji resurs koji svaka zemlja ima. Osiguravajući da ona ostvare svoj puni potencijal najbolja su investicija koju zemlja može da napravi za svoju budućnost. Akcioni plan Programa saradnje doprinijeće ostvarivanju težnje Vlade i naroda Crne Gore kako bi se obezbijedilo da sva djeca uživaju svoja prava u skladu sa svjetskim i evropskim standardima,'' naglasio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

© UNICEF/ 2012
Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Milan Roćen obraća se medijima nakon ceremonije potpisivanja dokumenta

Programi UNICEF i UNDP će Vladi Crne Gore pružiti podršku u prioritetnim oblastima na njenom putu ka članstvu u EU, kao što su smanjenje siromaštva, ekonomski razvoj, osnaživanje mladih, razvoj djece, efikasno upravljanje i zaštita životne sredine. 
‘’Zajedničko potpisivanje akcionih planova programa saradnje važna je prekretnica u duhu veće harmonizacije i koherentnosti izmedju agencija UN-a u okviru programa UN Djelujući kao jedan u Crnoj Gori,’’ rekao je stalni koordinator UN/stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski.
Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Milan Roćen rekao je da su akcioni planovi izraz odlične saradnje sa sistemom UN-a i razvojnih potreba Crne Gore.
''Petogodišnja implementacija ovih dokumenata ima kao jedan od glavnih ciljeva podršku pregovaračkom procesu Crne Gore za članstvo u Evropsku uniju,'' kazao je Roćen.
Akcioni plan programa saradnje je jedinstven sporazum između Vlade i UNICEF-a čiji je cilj da pomogne primjenu Konvencije o pravima djeteta i poboljšanje položaja žena i djece u Crnoj Gori.
Akcioni plan usklađen je sa Intergisanim programom Ujedinjenih nacija za Crnu Goru za period od 2012. – 2016. god., a razvijen je kroz konsultativni proces u saradnji sa Vladom Crne Gore, nacionalnim partnerima i medjunarodnom zajednicom, za dobrobit Crne Gore i njenog stanovništva.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children