Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Prezentacija rezultata kampanje o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju “Govorimo o mogućnostima”

PODGORICA,14. decembar, 2011. godine – Premijer Crne Gore Igor Lukšić  i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks govoriće u srijedu, 14. decembra u 11.00 časova, na predstavljanju rezultata kampanje „Govorimo o mogućnostima“ u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Tom prilikom biće promovisana pjesma “Govorimo o mogućnostima” UNICEF-ovog Ambasadora dobre volje Ramba Amadeusa. Učenice Osnovne baletske škole “Vasa Pavić” zajedno sa svojim vršnjacima iz Zavoda za školovanje i rehabilitaciju invalidne djece i omladine uz pjesmu „Govorimo o mougćnostima“  izvešće koreografiju koju je osmislila baletski pedagog Viktorija Strugar. Hor Zavoda za školovanje i rehabilitaciju djece sa poremećajima sluha i govora izvešće stihove pjesme “Govorimo o mogućnostima” na znakovnom jeziku.

Pored toga, u pozorištu će biti postavljena izložba fotografija istaknutih mladih sportista sa smetnjama u razvoju Specijalne Olimpijade i Paraolimpijade Crne Gore. Autor izložbe fotografija je Duško Miljanić, a cilj je da se javnost upozna sa potencijalom i dosadašnjim uspjesima mladih crnogorskih sportista sa smetnjama u razvoju. Posjetioci izložbe će takođe imati priliku da se upoznaju sa sportistima.

“Na ovom događaju, djeca Crne Gore koja žive sa smetnjama u razvoju opet će pokazati svoje sposobnosti i potencijal. Zahvaljujući odluci Crnogorskog narodnog pozorišta da se pridruži kampanji „Govorimo o mogućnostima“, djeca sa smetnjama u razvoju će po prvi put plesati i pjevati u jednoj od najznačajnijih kulturnih institucija Crne Gore.” kaže Bendžamin Perks, šef predstavništvaUNICEF-a za Crnu Goru.

Prošlog mjeseca, uz podršku UNICEF-a, Ipsos Strategic Marketing sproveo je istraživanje o uticaju kampanje na uzorku od 1,000 građana iz svih krajeva Crne Gore. Nakon upoređivanja sa ključnim nalazima istraživanja sprovedenog neposredno prije početka kampanje u avgustu 2010. godine, rezultati prošlomjesečne ankete pokazali su da je ostvaren značajan napredak na polju stvaranja inkluzivnog sistema vrijednosti u zemlji kao rezultat kampanje „Govorimo o mogućnostima“. Na primjer:

• Svaki drugi građanin (54%) kaže da je iz kampanje naučio nešto novo o djeci sa smetnjama u razvoju
• Procenat građana koji smatraju da su djeca sa smetnjama u razvoju jednako vrijedni članovi društva povećao se za 18% (sa 74% na 92%) od avgusta 2010. godine
• 23% građana kaže da su pod uticajem kampanje promijenili svoje ponašanje prema djeci sa smetnjama u razvoju u pozitivnom pravcu.

Cilj kampanje “Govorimo o mogućnostima” je promovisanje učešća djece sa smetnjama u razvoju u životu društva kroz stimulisanje promjena u stavovima i ponašanju građana prema njima. Kampanja je počela 1. septembra 2010. godine. Vlada Crne Gore, UNICEF, Delegacija EU, Savjet Evrope, sistem UN-a, OEBS, ambasade, Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, Centar za prava djeteta i druge organizacije iz civilnog sektora koje promovišu prava djeteta, svi štampani i elektronski mediji, privatni sektor, djeca sa i bez smetnji u razvoju i roditelji iz cijele zemlje priključili su se širokoj koaliciji od preko 100 partnera koja podržava kampanju “Govorimo o mogućnostima”. “Kampanja će se nastaviti u 2012. godini kako bi se i dalje pružala podrška izgradnji pravičnog društva u Crnoj Gori, u kojem sva djeca imaju mogućnost da dostignu svoj puni potencijal.” zaključuje Bendžamin Perks, šef predstavaništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Za dodatne informacije, molimo da kontaktirate: Jelenu Perović, službenicu za komunikacije, UNICEF Crna Gora; tel: +382 20 224 277 Ext. 3; fax: +382 20 224 278; mob. tel: +382 69 225 315; email: jperovic@unicef.org; Website: www.unicef.org/montenegro; Facebook strana: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274

 

 
Search:

 Email this article

unite for children