Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Šef predstavništva UNICEF-a posjetio je opštinu koja prednjači u inkluziji

© UNICEF/ Montenegro/ 2011
Djeca sa i bez smetnji u razvoju tokom predstave u Dnevnom centru Pljevlja

PLJEVLJA, 29. novembar, 2011. – Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks posjetio je opštinu Pljevlja i čestitao gradonačelniku na izuzetnim dostignućima koje ovaj grad čine liderom inkluzije u Crnoj Gori. Zahvaljujući zajedničkom djelovanju opštinskih vlasti, socijalnih, zdravstvenih i obrazovih službi u Pljevljima se konstantno radi na obezbjedjivanju jednakih prava i mogućnosti za svu djecu.

‘’Pljevlja su posebna u Crnoj Gori kao opština jer su uspješno udružili napore opštine, udruženja roditelja „Zračak nade“ i Centra za socijalni rad da bi omogućili djeci sa smetnjama u razvoju da se kroz obrazovanje i dnevni centar integrišu u društvo.’’ istakao je Perks.

Gospodin Perks je posjetio nedavno otvoreni Dnevni centar u Pljevljima, gdje su uz podršku UNICEF-a svi zaposleni obučeni za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju.

‘’Mi djeci pružamo njegu, rehabilitaciju, obrazovanje u smislu sticanja vještina za svakodnevni život I rad. Što se tiče roditelja ovo je za njih jako važan vid podrške zato što mogu da rade. Do sada djecu sa najtežim smetnjama nijesu imali gdje da ostave već je to bila dvadesetočasovna njega, a sada 8 sati su djeca u Dnevnom centru,” rekla je Svetlana Dujovic, direktorica Dnevnog centra za smetnjama u razvoju u Pljevljima.

Da bi djeca sa smetnjama u razvoju bila istinski integrisana u lokalnu zajednicu, neophodno je da imaju mogućnosti da se druže i svakodnevno uče sa svojim vršnjacima.
Iz tog razloga, gospodin Perks posjetio je inkluzivnu školu ‘’Boško Buha’’ u Pljevljima i čestitao je direktoru na uloženim naporima da se stvori okruženje u kojem djeca sa i bez smetnji u razvoju  mogu da provode kvaliteteno vrijeme zajedno na časovima i školskim ekskurzijama.

© UNICEF/ Montenegro/ 2011
Tijana Soković, volonterka u Dnevnom centru u Pljevljima

“Sa inkluzivnim obrazovanjem ja mislim das mo svi na dobitku. Oplemenjujemo cijelu zajednicu i društvo,” rekla je Sanela Kadić, pedagog u OŠ “Boško Buha’’.

“Isto je kao I u običnom razredu, nastavnici obraćaju pažnju na našeg druga isto kao I na nas. Samo što ne uči lekcije iste koje i mi učimo, već skraćeno,” rekla je Berina Janović, OŠ "Boško Buha’’.

Činejnica da se  oko 50 učenika iz srednjih škola u Pljevljima u ulozi volontera svakodnevno   igra i druži sa djecom sa smetnjama u razvoju potvrdjuje da su Pljevlja jedinstveni lider inkluzije u Crnoj Gori.

“Uglavnom provodimo vrijeme sa njima. Pomažemo im da se osjećaju kao dio našeg društva. Širimo inkluziju. Sa njima u Udruženju igramo se, bojimo i svakom djetetu pomažemo na razne načine zavisno od njihovih potreba i mogućnosti,“ rekla je volonterka Tijana Soković.

Cilj reforme dječije i socijalne i zaštite je da sve opštine imaju kvalitetne usluge za porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju kao što je to slučaj u Pljevljima.


 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children