Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju otvoren u Plavu

Šef predstavništva Unicefa Bendžamin Perks rukuje se sa mladim zagovornikom inkluzije Filipom Boškovićem

Plav, 25. november, 2011. – Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanovic, gradonačelnik Plava Skender Šarkinović i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks otvorili su danas Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Plavu.

Otvaranje je upriličeno samo četiri dana nakon što je tokom dječije sjednice Skupštine Crne Gore mladi zagovornik inkluzije, Filip Bošković, pitao ministra Numanovića o napretku u uspostavljanju mreže dnevnih centara kroz Crnu Goru. Ministar je obećao skoro otvaranje dnevnog centra u Plavu i pozvao Filipa da mu se pridruzi tom prilikom.

“I da kažem da mi je ispoštovao obećanje za dnevni centar i hoću da ga pozovem u školu da mi vidi drugare, školu i moju opštinu,” rekao je Filip Bošković.

Planirano je da  dvadesetak djece sa smetnjama u razvoju pohadja Dnevni centar u Plavu. Sa djecom će tokom dana raditi profesionalci na obrazovnim i kreativnim aktivnostima, a predveče će se ona vraćati svojim domovima i porodicama.

Na taj način, roditelji djece sa smetnjama u razvoju moći će da rade, a da pri tom njihova djeca žive sa njima kod kuće i budu uključena u život lokalne zajednice.

“Pa biće lakše, moći će djeca malo da se druže, da malo nešto nauuče, da znaju nešto za svoj samostalan život,’’ rekla je Razija Markašić, roditelj djeteta koje će pohadjati dnevni centar.

‘’Nadamo se da ce ovoj djeci biti malo lakse, da se se upoznati sa drustvom,’’ rekla je Gutic Rabla.

“U ovom centru biće pružene usluge djeci I omladini sa posebnim potrebama. Medicinske, fizioterapeutske, logopedske I sve ostale koje su potrebne za tu djecu,” izjavila je Branka Đukić, director Centra za socijalni rad iz Plava.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanovic, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks i gradonačelnik Plava Skender Šarkinović

Stvaranje mreže dnevnih centara u svim opštinama u Crnoj Gori od suštinskog je značaja za reform sistema dječije I socijalne zaštite.

‘’Ovo je 6. po redu Dnevni centar koji otvaramo u Crnoj Gori a 3. koji otvaramo na sjeveru Crne Gore. Svakako će dnevnih centara u Crnoj Gori biti još više, jer ćemo uskoro otvoriti dnevni centar u Beranama, na Cetinju i u Mojkovcu su već započeti građevinski radovi na izgradnji Dnevnih centara, očekujemo da u Baru otvorimo Dnevni centar do kraja sledeće godine. Krajnji cilj je otvaranje dnevnih centara u svim opštinama u Crnoj Gori,’’ rekao je Suad Numanović, ministar rada i socijalnog staranja.

Član 23 Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta garantuje djeci sa smetnjama u razvoju pravo na njegu i obrazovanje kako bi im se omogućio pristojan i dostojanstven život i najveći stepen samostalnosti i integracije u društvo.

“Mijenjamo svijest o tome da djeca treba da budu uključena u društvo i to smo radili kroz kampanju “Govorimo o mogućnostima” i kroz cijeli process reformi tako da djeca budu u porodicama, u jednom bezbjednom i sigurnom okruženju, punom ljubavi. Povećavanje broja dnevnih centara u Crnoj Gori čini dio toga, naročito na sjeveru gdje smo ponosni na činjenicu što su tamo otvorena 4 dnevna centra,” istakao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović najavio je da će do kraja godine otvoriti još jedan dnevni centar i to u Beranama.


 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children