Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

U okviru 22. godišnjice UN Konvencije o pravima djeteta, djeca sa ministrima i poslanicima razgovarala o inkluziji

Miljan Lončar obraća se Parlamentu

PODGORICA, 21. novembar, 2011. - Povodom 22. godišnjice UN Konvencije o pravima djeteta, više od 60 djece i mladih iz svih krajeva Crne Gore postavljali su pitanja i razgovarali o dječjim pravima u Skupštini Crne Gore sa visokim državnim zvaničnicima, predstavnicima skupštinskih odbora, šefovima političkih partija, Ombudsmanom i predstavinicima medjunarodnih organizacija. Ovo je treće dječije zasijedanje koje na godišnjicu Konvencije o pravima djeteta Ujedinjenih Nacija organizuje Skupština u saradnji sa Centrom za prava djeteta i UNICEF-om.

"Danas je dan radosti za Skupštinu Crne Gore, za Vladu Crne Gore, za Crnu Goru kad ima priliku da otvara svoje institucije svom najboljem i najradosnijem dijelu - djeci," rekao je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić. 

Na početku sjednice djeca su predstavila ključne probleme sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori. Djeca su posebno istakla značaj stvaranja uslova za uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u život društva.

"Zahvaljujući kampanji "Govorimo o mogućnostima", koju je pokrenula kancelarija UNICEF-a zajedno sa Vladom Crne Gore i mnogobrojnim partnerima, djeca sa smetanjam u razovju su postala vidljivija i prihvaćenija. Ali i dalje ne znamo tačno koliko ima u Crnoj Gori djece sa smetanjama u razvoju. Na žalost još uvijek ima onih koji ne dozvoljavaju svojoj djeci da se sa nama druže. Još uvijek ima porodica koje svoje dijete sa smetnjama u razvoju ne žele da uključe u školu i društvo već ga sakrivaju. Djetetu sa smetnjama u razvoju je kao i svakom drugom djetetu potrebno da raste u podsticajnom okruženju sa puno podrške i ljubavi. Zato - apel na porodice i društvo uopšte, da djecu sa smetanjama u razvoju ne smještaju u institucije, već da porodicama pruže podršku u svakom pogledu," rekao je Miljan Lončar u uvodnom obraćanju.

Predjednik parlamenta sa djecom na specijalnoj sjednici Parlamenta

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović govorio je o postignutom napretku u stvaranju mreže dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u svim opštinama.

"Spomenuta kampanja "Govorimo o mogućnostima", koja je dala zaista dosta dobre rezultate, natjerala nas je ili obavezala da ono što smo ranije prepoznavali kao obavezu u narednom periodu intenzivnije radimo. Ovih dana ćemo otvoriti dnevni centar u Plavu, a sve druge zainteresovane pozivam da otvorimo dnevni centar u Beranama," rekao je Suad Numanović, ministar rada i socijalnog staranja.

Veliki dio diskusije odnosio se na preporuke Komiteta Ujedinjenih Nacija za prava djeteta koje je Vlada dobila prošle godine.

"Jedna od preporuka sa prethodne sjednice komiteta u 2010. godini bila je da u Crnoj Gori treba da se smanji broj djece u dječjim domovima i da se poveća broj djece koja borave u porodicama, uključujući i hraniteljske porodice i druge aranžmane koji su alternativni u odnosnu na smještaj u institucijama," istakao je Benžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Dječija sjednica Skupštine Crne Gore trajala je dva i po sata, a uživo je prenosila TVCG.


 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children