Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

U okviru 22. godišnjice UN Konvencije o pravima djeteta, djeca sa ministrima i poslanicima razgovarala o inkluziji

Miljan Lončar obraća se Parlamentu

PODGORICA, 21. novembar, 2011. - Povodom 22. godišnjice UN Konvencije o pravima djeteta, više od 60 djece i mladih iz svih krajeva Crne Gore postavljali su pitanja i razgovarali o dječjim pravima u Skupštini Crne Gore sa visokim državnim zvaničnicima, predstavnicima skupštinskih odbora, šefovima političkih partija, Ombudsmanom i predstavinicima medjunarodnih organizacija. Ovo je treće dječije zasijedanje koje na godišnjicu Konvencije o pravima djeteta Ujedinjenih Nacija organizuje Skupština u saradnji sa Centrom za prava djeteta i UNICEF-om.

"Danas je dan radosti za Skupštinu Crne Gore, za Vladu Crne Gore, za Crnu Goru kad ima priliku da otvara svoje institucije svom najboljem i najradosnijem dijelu - djeci," rekao je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić. 

Na početku sjednice djeca su predstavila ključne probleme sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori. Djeca su posebno istakla značaj stvaranja uslova za uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u život društva.

"Zahvaljujući kampanji "Govorimo o mogućnostima", koju je pokrenula kancelarija UNICEF-a zajedno sa Vladom Crne Gore i mnogobrojnim partnerima, djeca sa smetanjam u razovju su postala vidljivija i prihvaćenija. Ali i dalje ne znamo tačno koliko ima u Crnoj Gori djece sa smetanjama u razvoju. Na žalost još uvijek ima onih koji ne dozvoljavaju svojoj djeci da se sa nama druže. Još uvijek ima porodica koje svoje dijete sa smetnjama u razvoju ne žele da uključe u školu i društvo već ga sakrivaju. Djetetu sa smetnjama u razvoju je kao i svakom drugom djetetu potrebno da raste u podsticajnom okruženju sa puno podrške i ljubavi. Zato - apel na porodice i društvo uopšte, da djecu sa smetanjama u razvoju ne smještaju u institucije, već da porodicama pruže podršku u svakom pogledu," rekao je Miljan Lončar u uvodnom obraćanju.

Predjednik parlamenta sa djecom na specijalnoj sjednici Parlamenta

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović govorio je o postignutom napretku u stvaranju mreže dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u svim opštinama.

"Spomenuta kampanja "Govorimo o mogućnostima", koja je dala zaista dosta dobre rezultate, natjerala nas je ili obavezala da ono što smo ranije prepoznavali kao obavezu u narednom periodu intenzivnije radimo. Ovih dana ćemo otvoriti dnevni centar u Plavu, a sve druge zainteresovane pozivam da otvorimo dnevni centar u Beranama," rekao je Suad Numanović, ministar rada i socijalnog staranja.

Veliki dio diskusije odnosio se na preporuke Komiteta Ujedinjenih Nacija za prava djeteta koje je Vlada dobila prošle godine.

"Jedna od preporuka sa prethodne sjednice komiteta u 2010. godini bila je da u Crnoj Gori treba da se smanji broj djece u dječjim domovima i da se poveća broj djece koja borave u porodicama, uključujući i hraniteljske porodice i druge aranžmane koji su alternativni u odnosnu na smještaj u institucijama," istakao je Benžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Dječija sjednica Skupštine Crne Gore trajala je dva i po sata, a uživo je prenosila TVCG.


 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children