Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Govorimo o mogućnostima na najvećem sportskom dogadjaju u novijoj istoriji Crne Gore

© UNICEF/ Montenegro/ 2011
Lazar Dragojevic sa sestrom u majicama UNICEF-a prije početka utakmice

PODGORICA, 7. Oktobar, 2011 – Kampanja Govorimo o mogućnostima čiji je cilj promocija inkluzije djece sa smetnjana u razvoju u crnogorsko društvo ponovo je bila u centru pažnje javnosti u okviru kvalifikacionog meča za EURO 2012 između fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Engleske.
Lazar Dragojević, petnaestogodišnji zastupnik dječjih prava sa bilborda kampanje Govorimo o mogućnostima dodao je fudbal sudiji prije početka utakmice. Više od 10 000 gledalaca na stadionu pozdravilo ga je aplauzom, dok je taj dogadjaj na malim ekranima pratilo gotovo 40 miliona ljudi širom svijeta.
Lazar je rođen sa cerebralnom paralizom. Ljubav prema fudbalu dala mu je snagu i pomogla da se oporavi od nekoliko operacija kojima je morao da se podvrgne kako bi poboljšao hodanje.
‘‘Za mene je ovo veliki uspjeh što sam izašao na teren. Sudiji sam dao loptu. Ja vam ne mogu opisati kako se osjećam. Sigurno da bi to svaki dječak htio da uradi, ali eto baš meni se ta prilika stvorila, naravno ja sam je iskoristio,’’ rekao je Lazar.
Fudbal koristi univerzalni jezik koji povezuje sve ljude. Kroz fudbal djeca uče vrijedne lekcije o prijateljstvu, solidarnosti, fer pleju i o poštovanju drugih.

© UNICEF/ Montenegro/ 2011/ Z.Bajzek
Lazar se rukuje sa kapitenom crnogorske reprezentacije Mirkom Vučinićem

‘’Želimo da kroz sport podržimo inkluziju i da pozovemo sportske klubove u Crnoj Gori da uključe djecu sa smetnjama u razvoju u svoje redovne sportske aktivnosti. Kada je cilj dati go, važan je potencijal svakog djeteta,’’ rekao je Ivan Radović, portparol Fudbalskog saveza Crne Gore. 
Šef kancelarije UNICEF-a U Crnoj Gori Benžamin Perks, istakao je da sport može da bude moćno sredstvo za podizanje svesti o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju.
‘’Izvanredno je kada se nacionalni i međunarodni sportski heroji okupe i zajedno podstaknu zajednice i društva da stanu iza ideje o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju. Fudbal i generalno sport, imaju veliku snagu da ukažu na mogućnosti da djeca mogu da ostvare  svoj potencijal i snove bez obzira na smetnje u razvoju,’’ rekao je šef kancelarije UNICEF-a Benžamin Perks.
Ono što je počelo kao kampanja, razvilo se u pokret koji podržava potpunu inkluziju djece sa smetnjama u razvoju u sve aspekte života u Crnoj Gori – u porodice, škole i zajednice.
Vlada Crna Gore, UNICEF, Delegacije Evropske unije, Savjet Evrope, sistem UN, OEBS, ambasade, udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, Centar za prava djeteta i druge organizacije iz civilnog sektora koje promovišu prava djece, svi štampani i elektronski mediji, privatni sektor, djeca sa i bez smetnji u razvoju i njihovi roditelja iz svih krajeva zemlje, čine široku koaliciju od preko 100 partnera koji podržavaju kampanju Govorimo o mogućnostima.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children