Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Ljetnji kamp za djecu sa i bez smetnji u razvoju organizovan na Cetinju

© UNICEF/ Montenegro/ 2011/ M.Krivacevic
Djeca čitaju Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom tokom jedne od radionica

CETINJE 24. august, 2011. – U okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”, 36 djece sa i bez smetnji u razvoju iz Kolašina, Nikšića, Žabljaka, Podgorice i Cetinja učili su o svojim pravima i odgovornostima tokom petodnevne ljetnje škole koju su na Cetinju organizovali UNICEF i Centar za prava djeteta.
Radi se o drugoj ljetnjoj školi koja je ove godine organizovana u okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima” sa ciljem osnaživanja mladih sa i bez smetnji u razvoju da postanu aktivni zagovornici inkluzije.

Program koordinatorka UNICEF-a, Ana Zec
“Mladi zagovornici inkluzije su pokrenuli kampanju “Govorimo o mogućnostima” i nastavili da upravljaju njome. Kroz ove ljetnje skole i aktivno učesće djece sa smetnjama u razvoju, kampanja teži da od mladih ljudi napravi šampione inkluzivnog i pravičnog društva u Crnoj Gori.”

Glasovi djece i mladih sa smetnjama u razvoju redovno se čuju kroz kampanju “Govorimo o mogućnostima”. Ova kampanja prikazuje djecu Crne Gore koja imaju smetnje u razvoju kao aktivne članove društva – prijatelje, učenike, muzičare, sportiste, autore filmova, članove djačkih parlamenata, braću i sestre, ćerke i sinove.

Direktorica Centra za prava djeteta Cica Perovic
 “Centar za prava djeteta, uz podrsku UNICEF-a, radi sa djačkim parlamentima i djecom sa i bez smetnji u razvoju širom Crne Gore. Kroz naše radionice, pružamo djeci znanje o njihovim pravima i odgovornostima i jačamo njihove komunikacione vještine da bi kroz društvenu participaciju doprinijeli razvoju Crne Gore.”

© UNICEF/ Montenegro/ 2011/ M.Krivacevic
Učesnici ljetnjeg kampa na Cetinju

Tokom petodnevne ljetnje škole na Cetinju, djeca nijesu samo učila o svojim pravima i odgovornostima, već su stekla nove prijatelje, posjetila mjesta na kojima nikada do sada nijesu bila i naučila mnoge zanimljivosti iz istorije Crne Gore u brojnim cetinjskim muzejima koji su otvorili svoja vrata djeci i mladima sa smetnjama u razvoju.

Andrijana Jelić
“Prvi put sam u muzeju kralja Nikole, ovdje je baš lijepo i drago mi je što mogu da naučim puno toga o istoriji Crne Gore.”
Anja Mijušković
“Upoznali smo se sa dvije konvencije, to su Konvencija o pravima djeteta i Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom. Ovjde sam stekla mnoge prijatelje. Nadam se da ćemo druženje nastaviti i poslije ove ljetnje škole.”
Strahinja Martinović
“Prvi put sam na ljetnjoj školi. Upoznao sam puno djece sa smetnjama u razvoju i veoma su genijalni prijatelji. Drago mi je što sam se upoznao sa njima i nadam se da će se ovo druženje nastaviti i poslije ove ljetnje škole.”

U okviru kampanje “Govorimo o mogućnostima”, tokom jula, UNICEF i Centar za prava djeteta organizovali su prvu ljetnju školu za 25-oro djece sa i bez smetnji u razvoju iz različitih krajeva zemlje na Cetinju. Sada je novih 36 mladih imalo šansu da se igra, uči i uživa obilazeći znamenitosti stare kraljevske prijestonice Crne Gore, Cetinja.


 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children