Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Svjetska nedjelja dojenja

Podgorica, 1- 7 avgust, 2011. - Povodom Svjetske nedjelje dojenja (1-7. avgust), Ministarstvo zdravlja i UNICEF će svim porodilištima, školama za prenatalno obrazovanje, domovima zdravlja i vrtićima u Crnoj Gori obezbijediti primjerke četvrtog izdanja publikacije “Činjenice koje život znače”, čiji su izdavači UNICEF i jos sedam agencija Ujedinjenih nacija. Oko 15 miliona primjeraka prethodna tri izdanja “Činjenica koje život znače” kruže planetom na 215 jezika jos od 1989. godine, obezbjedjujući porodicama i lokalnim zajednicama znanje koje spašava živote djece. 
Proslava Svjetske nedjelje dojenja fokusira se, ove godine, na značaj komunikacije tj. širenja informacija o znacaju dojenja kako bi se povećao procenat majki koje isključivo doje djecu tokom prvih pola godine.

Prim. dr Jadranka Lakićević, pomoćnica ministra zdravlja
"Dojenje je nešto što ima ogromnu važnost ne samo za bebu nego i za majku i društvo u cjelini. Prije svega ono je važno za bebu zato što beba majčinim mlijekom dobija sve potrebne hranljive sastojke. Osim toga, ono jača imunitet jer se putem mlijeka prenose antitijela od majke. Sa druge strane, majka dojenjem biva zaštićenija od mnogih bolesti i prije svega od nekih malignih bolesti od raka dojke i raka jajnika, takodje smanjen je rizik od osteoporoze."

Na osnovu ključnih poruka iz publikacije “Činjenice koje život znače”, Ministarstvo zdravlja i UNICEF su prošle godine razvili promotivni materijal u obliku četiri kratka filma i niza od 14 letaka za škole za prenatalno obrazovanje roditelja. Ova se akcija nastavlja distribucijom prevoda publikacije “Činjenice koje život znače”, sa ciljem da se svim roditeljima obezbijedi pristup lako razumljivim informacijama o ključnim pitanjima roditeljstva i ranog razvoja djece.

JelenaPerovic, savjetnica za komunikacije UNICEF-a
“Knjižica “Činjenice koje život znače” zasnovana je na najnovijim naučnim saznanjima i istraživanjima u vezi s trudnoćom, porodjajem, dojenjem i ishranom djece, bolestima, razvojem djece i roditeljstvom. Napisana je na jednostavnom i razumljivom jeziku, kako bi je svako mogao lako koristiti.”

U školi za prenatalno obrazovanje roditelja u Podgorici ističu značaj upoznavanja roditelja sa ključnim informacijama o ranom razvoju djece od samog početka roditeljstva, tj. trudnoće. Jedna od najvažnijih stvari koje buduće majke nauče u školi za prenatalno obrazovanje je da treba da počnu da doje u porodilištu u toku prvog sata nakon porodjaja i da treba da nastave sa isključivim dojenjem bebe tokom prvih šest mjeseci.
 
Trenutno školu za prenatalno obrazovanje u Podgorici pohadja 20-ak roditelja koji su zadovoljni podrškom i informacijama koje dobijaju na ovaj način.

Marijana Rnić, polaznica škole roditeljstva
“Pohadjajuci školu za trudnice naučila sam puno korisnih informacija, jedna od tih je vezana za dojenje - gdje su nas naučili da je dojenje vrlo važno u prvim satima bebinog života i da treba isključivo dojiti bebu tokom prvih pola godine. Isto tako smatram da je uključivanje očeva u školu za trudnice od velikog značaja jer nam škola pruža adekvatne psiho-fizičke pripreme za porodjaj."

Informisani roditelji puni samopouzdanja brinuće o djeci na pravi način kako bi se ona razvila u fizički, mentalno i emotivno zdrave ljude, poručuju iz škola za prenatalno obrazovanje.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children