Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Svjetska nedjelja dojenja

ČINJENICE KOJE ZIVOT ZNAČE: MAJČINO MLIJEKO – JEDINA HRANA KOJU BEBA TREBA TOKOM PRVIH ŠEST MJESECI

Svjetska nedjelja dojenja 1-7. avgust 2011.

PODGORICA, 30. JUL, 2011. –Povodom Svjetske nedjelje dojenja (1-7. avgust), Ministarstvo zdravlja i UNICEF će svim porodilištima, školama za prenatalno obrazovanje, domovima zdravlja i vrtićima u Crnoj Gori obezbijediti primjerke četvrtog izdanja knjižice “Činjenice koje život znače”, čiji su izdavači UNICEF i još sedam agencija Ujedinjenih nacija. Oko 15 miliona primjeraka prethodna tri izdanja “Činjenica koje zivot znače” kruže planetom na 215 jezika jos od 1989. godine, obezbjedjujući  porodicama i lokalnim zajednicama znanje koje spasava živote djece. 

Distribucija ove knjižice od strane Ministarstva zdravlja i UNICEF-a direktno je povezana sa temom ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja: “Pričaj sa mnom: dojenje kao 3D iskustvo”. Proslava Svjetske nedjelje dojenja fokusira se, ove godine, na značaj komunikacije tj. širenja informacija o značaju dojenja kako bi se povećao procenat majki koje isključivo doje djecu tokom prvih pola godine. Postoje tri dimenzije podrške dojenju – vrijeme, prostor i komunikacija – poručuju organizatori Svjetske nedjelje dojenja.

“Sve majke treba da pocnu da doje u porodilištu i to u toku prvog sata nakon porodjaja, a zatim da nastave da hrane bebu samo sa majčinim mlijekom tokom prvih šest mjeseci.” kaže ministar zdravlja Miodrag Radunovic i dodaje: “Distribucijom knjižice “Činjenice koje život znače” širom zemlje obezbijedićemo pouzdane i jasne odgovore na najčesća pitanja i dileme svih koji brinu o djeci, u prvom redu porodica, zdravstvenih radnika i vaspitača.”

Na osnovu ključnih poruka iz knjižice “Činjenice koje život znače”, Ministarstvo zdravlja i UNICEF su prošle godine razvili promotivni materijal u obliku četiri kratka filma i niza od 14 letaka za škole za prenatalno obrazovanje roditelja. Ova se akcija nastavlja distribucijom prevoda knjizice “Činjenice koje život znače”, sa ciljem da se svim roditeljima obezbijedi pristup lako razumljivim informacijama o ključnim pitanjima roditeljstva i ranog razvoja djece.

“Knjižica “Činjenice koje život znače” zasnovana je na najnovijim naučnim saznanjima i istraživanjima u vezi sa trudnoćom, porodjajem, dojenjem i ishranom djece, bolestima, razvoju djece i roditeljstvu. Napisana je na jednostavnom i razumljivom jeziku, kako bi je svako mogao lako koristiti,“ objašnjava savjetnica za komunikacije UNICEF-a Jelena Perović.


Svjetska nedjelja dojenja je prvi put proslavljena 1992. a sada se obilježava u preko 120 zemalja od strane UNICEF-a i partnera, uključujući i Svjetsko udruženje za podršku dojenju i Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Cilj je promocija isključivog dojenja u toku prvih šest mjeseci života, što je izvanredno korisno po zdravlje i majke i bebe. Iskljucim dojenjem bebe tokom prvih 6 mjeseci obezbjeđuju se sve hranljive materije potrebne bebi, kao i  zaštita od smrtonosnih oboljenja kao što je upala pluća. Kontinuriano dojenje poslije šest mjeseci života do dvije godine ili duže, kombinovano sa sigurnim i adekvatnim hranjenjem je optimalan pristup ishrani djeteta.

 

Svjetska nedjeleja dojenja - TV spot

Dojenje - film

 

 
Search:

 Email this article

unite for children