Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

U Kotoru organizovane umjetničke radionice za djecu sa i bez smetnji u razvoju

© UNICEF/ Montenegro/ 2011
Nikola Zekic oblikuje glinu

Kotorski festival pozorišta za djecu  pridružio se kampanji Govorimo o mogućnostima i po prvi put u zvanični dio programna uključio inkluzivnu predstavu

KOTOR, 2 - 10 Jul, 2011. – Dvadesetoro djece sa i bez smetnji u razvoju iz svih krajeva Crne Gore učestvovalo je u Kotoru na 19. festivalu pozorišta za djecu.
Tokom 10 dana koliko je trajao festival, za djecu su organizovane različite umjetničke radionice. Djeca su mogla da nauče puno toga o slikanju, fotografiji, cirkuskim vještinama i tehnikama i filmu. To je bila izvanredna prilika za djecu sa i bez smetnji u razvoju da pokažu svoju talente i otkriju nova interesovanja, ali i da steknu nove prijatelje i razmijene iskustva.
‘Naučila sam da se snimanje ne svodi samo na pritiskanje ‘record’ dugmeta. Tu se radi o ideji i detaljnom planiranju prije nego sto se pocne sa snimanjem. ZA to je potrebno strpljenje. Jako sam uživala u ovoj radionici,’’ rekla je bojana tokom filmske radionice.
‘Mislio sam da će mi biti dosadno na slikarskoj radionici, obzirom da ne mogu da slikam. Medjutim, profesor i njegovi asistenti dali su mi glinu i pokazali mi nekoliko vajarskih tehnika. Bilo je jako zabavno,’’ rekao je Nikola, dječak sa oštećenim vidom.

© UNICEF/ Montenegro/ 2011/ M.Krivacevic
Inkluzivna predstava ‘Kao da život ima početak i kraj’

Prvi put za 19 godina koliko postoji festival pozorišta za djecu u Kotoru u sklopu zvaničnog programa odigrana je inkluzivna predstava. Uz podršku kancelarije UNICEF-a, grupa ‘Per.Art’ iz Srbije izvela je predstavu ‘Kao da život ima početak i kraj’
Predstava je jedinstven primjer inkluzivne prakse u oblasti kulture i performansa savremene umjetnosti u regionu. Scenario predstave, scenografija i kostimi dizajnirale su osobe sa Daunovim sindromom koje su bile i glavni protagonisti predstave.
‘Pored visokog nivoa estetskih i umjetničkih standarda koji ova predstava pokazuje, najjači utisak na gledaoca ostavlja snažan osjećaj nježnosti nakon završetka predstave,’’ rekao je Petar Pejaković, predsjednik fondacije ‘Kotorski festival pozorišta za djecu’’ i direktor festivala.
Sledećeg dana, nastavljajući priču o inkluziji, u kotorskom Starom gradu održan je okrugli sto na temu ‘Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju i umjetnost’ na kojem su učestvovala djeca, predstavnici institucija kulture kao i umjetnici iz cijelog regiona.
Učesnici su razgovarali o važnosti inkluzije i ulozi koju imaju institucije kulture. Svim umjetnicima u Crnoj Gori poslata je poruka da treba da počnu da prave projekte u koje će uključiti djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.
Vršilac dužnosti šefa kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Ana Zec rekla je da je učešće u kulturnim aktivnostima od velikog značaja za djecu. Takve aktivnosti odlična su prilika za mnoštvo socijalnih interakcija, upoznavanje druge djece i razvijanje prijateljstava. Osim toga, učestvovanje u raznim umjetničkim projektima podstiče razvoj djece. Mnogobrojna istraživanja pokazala su da pravovremeno upoznavanje djece sa glumom i muzikom može da ubrza razvoj govora, pospješi talenat za matematiku i prirodne nauke, unaprijedi koordinaciju, poboljša vještine pamćenja i čitanja, a naročito kod djece sa smetnjama u razvoju.
‘’Želimo da u budućnosti redovno srijećemo djecu sa smetnjama u razvoju koja zajedno sa svojim vršnjacima učestvuju u pozorišnim predstavama, na raznim umjetničkim koncertima, izložbama slika i sličnim prilikama. Na taj način, kultura Crne Gore će se obogatiti, mijenjaće se percepcije djece sa smetnjama u razvoju, pa samim tim i ponašanja ljudi prema njima.‘’ rekla je Ana Zec.
Organizatori festivala u Kotoru rekli su da će uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi nastavili sa promocijom inkluzije djece sa smetnjama u razvoju u kulturnom životu Crne Gore. Festival je bio odlična prilika da se počne razmišljati projektima koji se mogu realizovati u narednom periodu.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children