Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca sa i bez smetnji u razvoju zajedno uživala u džez muzici u Bijelom Polju

© UNICEF/ Montenegro/ 2011
Džez muzičari za djecu sa i bez smetnji u razvoju izvode Diznijevu džez muziku u Bijelom Polju

Whitefield Jazz Festival u Bijelom Polju pridružio se kampanji Govorimo o mogućnostima i za djecu sa i bez smetnji u razvoju organizovao Džez radionicu.

BIJELO POLJE, 2. Jul, 2011. – Više od 50 djece sa i bez smetnji u razvoju uz prisustvo UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Ramba Amadeusa, plesalo je i pjevalo uz poznate Diznijeve džez kompozicije u Bijelom Polju.
Radionica nazvana Džez za djecu organizovana je u sklopu petog Whitefield Jazz Festivala koji se ove godine pridružio kampanji Govorimo o mogućnostima.
‘’Obožavam muziku i super se zabavljamo, muzika se izvodi u živo, svi plešemo i pjevamo,’’ reklo je jedno dijete tokom radionice.
‘’Voljela bih da ovakve radionice imamo svake subote,’’ dodala je njena prijateljica.
Na početku radionice džezeri su djeci na jednostavan način objasnili istorijat džez muzike i dali kratak pregled instrumenata na kojima sviraju. Nakon toga su počeli da sviraju što je na djecu ostavilo snažan utisak. Ubrzo su svi bili na nogama, djeca, roditelji, muzičari, novinari – svi su plesali i pjevali uz džez.
‘’Veliki broj istraživanja pokazao je da terapija muzikom ima pozitivno dejstvo. Ona pomaže da djeca razviju sveukupne ali i precizne motoričke pokrete, pomaže u naučnim dostignućima, poboljšava vještine socijalizacije i pomaže u komunikaciji. Ova radionica to i potvrdjuje,’’ rekao je roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju.

© UNICEF/ Montenegro/ 2011
Jedanaestogodišnja Ida izvodi Romski ples

Nakon gotovo dva sata uživanja u džezu, djeca su željela da sa muzičarima podijele neke svoje pjesme i plesove.
Jedanaestogodišnja Ida izvela je Romski ples koji je ushićena publika pozdravila velikim aplauzom.
Džez muzičari smatraju da je upravo džez pravi muzički izraz za kampanju Govorimo o mogućnostima. ‘’Na osnovu posmatranja džez benda može se puno naučiti jer svaki muzičar improvizuje ali istovremeno perfektno funkcioniše kao tim što čini nevjerovatnu muzičku konverzaciju.To je slično inkluzivnom društvu kojim se bavi kampanja Govorimo o mogućnostima – društvu gdje se svaki pojedinac može slobodno izražavati i gdje ima priliku da bude aktivan učesnik društva u skladu sa sopstvenim potencijalima’, objasnio je jedan od muzičara.
UNICEF-ov Ambasador dobre volje Rambo Amadeus koji je ujedno i osnivač i umjetnički director Whitefield Jazz Festivala, nada se da će i drugi umjetnici biti inspirisani da organizuju slične manifestacije. ‘’Nastavićemo sa sličnim aktivnostima i u budućim izdanjima Whitefield Jazz Festivala. Nadam se da ćemo na taj način inspirisati umjetnike u Crnoj Gori da na najbolji način doprinesu izgradnji inkluzivnog društva u Crnoj Gori tako što će osnivati horove, orkestre, plesne ansamble, pozorišne predstave i tome slično, za djecu sa i bez smetnji u razvoju,’’ zaključio je UNICEF-ov Ambasdador dobre volje Rambo Amadeus.


 

 

 
Search:

 Email this article

unite for children