Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom prvi put na Brajevom pismu, audio zapisu i znakovnom jeziku u Crnoj Gori i na Balkanu

U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, Predsjednik Crne Gore urucuje djeci sa ostecenjima sluha i vida djeciju verziju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom na znakovnom jeziku, Brajevom pismu i audio zapisu

CETINJE, 8. JUN 2011. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, Predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic, u prisustvu ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovica, ministra prosvjete i sporta Slavoljuba Stijepovica  i sefice predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nole Skiner, u srijedu 8. juna u 12.00 sati, urucice djeci prve primjerke Konvencije o pravima osoba s invaliditetom na Brajevom pismu, audio zapisu i gestovnom jeziku u zgradi Vladinog doma na Cetinju.

Gradonacelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanovic, otvorice ceremoniju, dok ce sef Delegacije Evropske unije za Crnu Goru Ambasador Leopold Maurer govoriti o znacaju izgradnje inkluzivnog drustva za pridruzivanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Djeca sa ostecenjima sluha i vida objasnice zasto je znacajno da se, po prvi put, djecija verzija Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom dostavlja djeci Crne Gore na Brajevom pismu, audio zapisu i znakovnom jeziku.

Generalna skupstina UN-a usvojila je Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 13. decembra 2006. Radi se o prvoj konvenciji iz oblasti ljudskih prava u 21. vijeku, kao i o prvom pravno obavezujucem instrumentu koji obezbjedjuje sveobuhvatnu zastitu prava osoba sa invaliditetom, ukljucujuci i djecu. 

Kljucni principi Konvencije obuhvataju nediskriminaciju; punu participaciju i inkluziju u drustvu; postovanje razlika i prihvatanje osoba sa invaliditetom; obezbjedjivanje jednakih sansi; pristupacnost i postovanje razvoja kapaciteta djece sa smetnjama u razvoju.

Crna Gora je prva zemlja na Balkanu koja je djeci sa ostecenjima sluha i vida obezbijedila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom na Brajevom pismu, audio zapisu i znakovnom jeziku. 500 kopija djecije verzije Konvencije na Brajvom pismu i 100 DVD-ijeva sa audio zapisom i verzijom na gestovnom jeziku, bice podijeljeni sirom Crne Gore. Na ovaj nacin, postuje se clan 21 Konvencije, koji kaze da ljudi imaju pravo da dobiju informacije u formi u kojoj mogu da ih razumiju i koriste.

“Obezbjedjivanje djeci pristupa informacijama neophodan je preduslov za njihovo aktivno ucesce u zivotu drustva. Da biste zivjeli svoja prava, treba prvo da ih poznajete.” kaze sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner.

Ideja o obezbjedjivanju Konvencije na Brajevom pismu, audio zapisu i gestovnom jeziku potekla je od Bademe Sirotanovic, jedne od mnogobrojne djece-aktivista kampanje “Govorimo o mogucnostima”. Badema je trazila od UNICEF-a i Vlade da stampaju Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom na Brajevom pismu kako bi djeca sa ostecenjima vida, poput nje, mogla da lako pristupe informacijama o svojim pravima sirom Crne Gore.

“Ovaj dogadjaj jos jednom pokazuje snagu, hrabrost, talente i sposobnosti djece sa smetnjama u razvoju. Kroz kampanju “Govorimo o mogucnostima”, djeca i mladi sa i bez smetnji u razvoju dobijaju sansu da ucestvuju i podijele svoje misli i ideje o inkluziji, sto je u skladu ne samo sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, vec i sa Konvencijom o pravima djeteta.” kaze sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner.

UNICEF je, zajedno sa Vladom Crne Gore, zapoceo kampanju “Govorimo o mogucnostima” 2010. godine kako bi se promovisala puna inkluzija djece sa smetnjama u razvoju u sve aspekte zivota crnogorskog drustva – u porodice, skole i lokalne zajednice. Preko 100 partnera se do sada pridruzilo kampanji da bi podrzali mijenjanje stavova i ponasanja javnosti prema djeci sa smetnjama u razvoju.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović, savjetnicu za komunikacije, UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274

 

 
Search:

 Email this article

unite for children