Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom prvi put na Brajevom pismu, audio zapisu i znakovnom jeziku u Crnoj Gori i na Balkanu

U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, Predsjednik Crne Gore urucuje djeci sa ostecenjima sluha i vida djeciju verziju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom na znakovnom jeziku, Brajevom pismu i audio zapisu

CETINJE, 8. JUN 2011. – U okviru kampanje “Govorimo o mogucnostima”, Predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic, u prisustvu ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovica, ministra prosvjete i sporta Slavoljuba Stijepovica  i sefice predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nole Skiner, u srijedu 8. juna u 12.00 sati, urucice djeci prve primjerke Konvencije o pravima osoba s invaliditetom na Brajevom pismu, audio zapisu i gestovnom jeziku u zgradi Vladinog doma na Cetinju.

Gradonacelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanovic, otvorice ceremoniju, dok ce sef Delegacije Evropske unije za Crnu Goru Ambasador Leopold Maurer govoriti o znacaju izgradnje inkluzivnog drustva za pridruzivanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Djeca sa ostecenjima sluha i vida objasnice zasto je znacajno da se, po prvi put, djecija verzija Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom dostavlja djeci Crne Gore na Brajevom pismu, audio zapisu i znakovnom jeziku.

Generalna skupstina UN-a usvojila je Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 13. decembra 2006. Radi se o prvoj konvenciji iz oblasti ljudskih prava u 21. vijeku, kao i o prvom pravno obavezujucem instrumentu koji obezbjedjuje sveobuhvatnu zastitu prava osoba sa invaliditetom, ukljucujuci i djecu. 

Kljucni principi Konvencije obuhvataju nediskriminaciju; punu participaciju i inkluziju u drustvu; postovanje razlika i prihvatanje osoba sa invaliditetom; obezbjedjivanje jednakih sansi; pristupacnost i postovanje razvoja kapaciteta djece sa smetnjama u razvoju.

Crna Gora je prva zemlja na Balkanu koja je djeci sa ostecenjima sluha i vida obezbijedila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom na Brajevom pismu, audio zapisu i znakovnom jeziku. 500 kopija djecije verzije Konvencije na Brajvom pismu i 100 DVD-ijeva sa audio zapisom i verzijom na gestovnom jeziku, bice podijeljeni sirom Crne Gore. Na ovaj nacin, postuje se clan 21 Konvencije, koji kaze da ljudi imaju pravo da dobiju informacije u formi u kojoj mogu da ih razumiju i koriste.

“Obezbjedjivanje djeci pristupa informacijama neophodan je preduslov za njihovo aktivno ucesce u zivotu drustva. Da biste zivjeli svoja prava, treba prvo da ih poznajete.” kaze sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner.

Ideja o obezbjedjivanju Konvencije na Brajevom pismu, audio zapisu i gestovnom jeziku potekla je od Bademe Sirotanovic, jedne od mnogobrojne djece-aktivista kampanje “Govorimo o mogucnostima”. Badema je trazila od UNICEF-a i Vlade da stampaju Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom na Brajevom pismu kako bi djeca sa ostecenjima vida, poput nje, mogla da lako pristupe informacijama o svojim pravima sirom Crne Gore.

“Ovaj dogadjaj jos jednom pokazuje snagu, hrabrost, talente i sposobnosti djece sa smetnjama u razvoju. Kroz kampanju “Govorimo o mogucnostima”, djeca i mladi sa i bez smetnji u razvoju dobijaju sansu da ucestvuju i podijele svoje misli i ideje o inkluziji, sto je u skladu ne samo sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, vec i sa Konvencijom o pravima djeteta.” kaze sefica predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Nola Skiner.

UNICEF je, zajedno sa Vladom Crne Gore, zapoceo kampanju “Govorimo o mogucnostima” 2010. godine kako bi se promovisala puna inkluzija djece sa smetnjama u razvoju u sve aspekte zivota crnogorskog drustva – u porodice, skole i lokalne zajednice. Preko 100 partnera se do sada pridruzilo kampanji da bi podrzali mijenjanje stavova i ponasanja javnosti prema djeci sa smetnjama u razvoju.

Za dodatne informacije kontaktirati:

Jelenu Perović, savjetnicu za komunikacije, UNICEF Crna Gora
Tel: +382 20 224 277 Ext. 3
Fax: +382 20 224 278
Mobilni: +382 69 225 315
Email: jperovic@unicef.org
Sajt: www.unicef.org/montenegro
Fejsbuk stranica: http://www.facebook.com/pages/Unicef-Montenegro/105018479557274

 

 
Search:

 Email this article

unite for children