Media centre

Media centre - Introduction

Stories and videos 2017

Stories and videos 2016

Stories and videos 2015

Stories and videos 2014

Stories and videos 2013

Stories and videos 2012

UNICEF press releases 2011

UNICEF press releases 2010

UNICEF press releases 2009

UNICEF Press Releases 2007/2008

Real Lives (2009-2013)

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Promotional material for prevention and response to pandemic flu in Montenegro

Pregnancy and Early Childhood Development communication package

"It's about ability" booklets for children and teachers

Govorimo o mogućnostima - knjižice za djecu i nastavnike

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca sa smetnjama u razvoju posjetila su ambasadu Italije u Podgorici

© UNICEF/ Montenegro/ 2011/ M.Krivacevic
Šefica predstavništva UNICEF-a Nola Skiner i ambasador Italije Serdjo Barbanti

PODGORICA, 21. april, 2011. – U okviru druge faze kampanje “Govorimo o mogucnostima”, djeca sa smetnjama u razvoju posjetila su Ambasadu Italije u Podgorici.

Šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Nola Skiner, kazala je da su ovakvi dogadjaji u kojima su vrata širom otvorena za djecu i mlade od velikog znacaja, jer im daju priliku da nauče kako funkcionišu različite institucije, sto je veoma važno za uključivanje ove djece u društvo. Skiner se nada da će i druge medjunarodne i lokalne institucije slijediti primjer Ambasade Italije.

‘’Italijanska ambasada je jedan od najznačajnijih podržavalaca kampanje “Govorimo o mogućnostima” i upravo dok ste govorili kako su pola zaposlenih italijanski, a pola crnogorski državljani, razmisljala sam o tome da ste medju današnjim gostima možda upoznali buduće kandidate za posao u Ambasadi Italije, jer je očigledno da  naši prijatelji govore nekoliko jezika, imaju različite talente i imaju puno toga da daju,” rekla je šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Tokom dvočasovne posjete, djeca su se družila sa zaposlenima koji su ih upoznali sa procesom rada u ambasadi. Takodje su imala i jedinstvenu priliku da vide kako izgleda biti u stolici Ambasadora Italije.

Zaposleni u ambasadi pokazali su djeci odjeljenje za izdavanje viza i arhivu i upoznali su ih sa procesom izdavanja pasosa i drugih dokumenta.

Andjela, Badema, Nikola, Ivan, Miljan i Dijana bili su jako zadovoljni posjetom.

© UNICEF/ Montenegro/ 2011/ M.Krivacevic
Djeca prate proces izdavanja pasoša u ambasadi Italije
  • "Stvarno nemam rijeci, sve je fantastično, ovo je za mene jedan veliki doživljaj, jedno veliko iskustvo, jedna velika čast biti u Ambasadi Italije," rekao je Ivan Vuković
  • "Ambasador je bio ljubazan i stvarno je predstavljao svoju zemlju na najljespi način jer sam čuo da su Italijani jako srdačni i jako ljubazni i to se ovdje i potvrdilo," naglasio je Nikola Zekić
  • "Prošli smo toliko toga, prostorije ambasade, vidjeli kako sve funkcionise, kakav je to rad, našla sam zaista ljude sa kojima mogu da popričam, sa kojima mogu da ostvarim kontakt i da se sprijateljim," istakla je Dijana Lukovac.

Posjeta je organizovana nakon poziva Ambasadora Italije djeci tokom medjugeneracijskog dijaloga u Kolašinu prošle godine, kao i nakon nekoliko druženja koja su nakon toga slijedila. Jedno od tih druženja bilo je i prilikom nastupa Nikole Zekića na koncertu koji je Ambasada Italije organizovala u decembru 2010.

"Imao sam priliku da upoznam vecinu ove djece u nekoliko navrata i stvarno sam zelio da provedu neko vrijeme sa nama, ne samo da posjete Ambasadu, nego da zajedno provedemo jedno prijepodne, da budu sa mnom i sa mojim kolegama, da vide sta radimo I postanu dio zivota koji ovdje vodimo, jer i djeca su dio naseg zivota. Bio sam jako srecan kada sam ih vidio kako se smiju. U ambasadi postoje odredjeni poslovi  koje bi mogle da obavljaju osobe sa invaliditetom i kada sam to pomenuo tokom posjete, vidio sam da su neka od djece bila jako srećna zbog te ideje i zadovoljstvo je bilo obostrano.”

Na kraju posjete djeca i mladi otpjevali su pjesmu za Ambasadora Italije i šeficu predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children