Media centre

Media centre - Introduction

Stories & videos (2018)

Stories & videos (2017)

Stories & videos (archive)

Campaigns

UNICEF Montenegro National Goodwill Ambassador

Publications

Surveys

UN Convention on the Rights of the Child / UN Konvencija o pravima djeteta

Ethical guidelines for reporting on children

Vacancies & tenders

Contact Information for Journalists

 

Djeca sa smetnjama u razvoju posjetila su ambasadu Italije u Podgorici

© UNICEF/ Montenegro/ 2011/ M.Krivacevic
Šefica predstavništva UNICEF-a Nola Skiner i ambasador Italije Serdjo Barbanti

PODGORICA, 21. april, 2011. – U okviru druge faze kampanje “Govorimo o mogucnostima”, djeca sa smetnjama u razvoju posjetila su Ambasadu Italije u Podgorici.

Šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Nola Skiner, kazala je da su ovakvi dogadjaji u kojima su vrata širom otvorena za djecu i mlade od velikog znacaja, jer im daju priliku da nauče kako funkcionišu različite institucije, sto je veoma važno za uključivanje ove djece u društvo. Skiner se nada da će i druge medjunarodne i lokalne institucije slijediti primjer Ambasade Italije.

‘’Italijanska ambasada je jedan od najznačajnijih podržavalaca kampanje “Govorimo o mogućnostima” i upravo dok ste govorili kako su pola zaposlenih italijanski, a pola crnogorski državljani, razmisljala sam o tome da ste medju današnjim gostima možda upoznali buduće kandidate za posao u Ambasadi Italije, jer je očigledno da  naši prijatelji govore nekoliko jezika, imaju različite talente i imaju puno toga da daju,” rekla je šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Tokom dvočasovne posjete, djeca su se družila sa zaposlenima koji su ih upoznali sa procesom rada u ambasadi. Takodje su imala i jedinstvenu priliku da vide kako izgleda biti u stolici Ambasadora Italije.

Zaposleni u ambasadi pokazali su djeci odjeljenje za izdavanje viza i arhivu i upoznali su ih sa procesom izdavanja pasosa i drugih dokumenta.

Andjela, Badema, Nikola, Ivan, Miljan i Dijana bili su jako zadovoljni posjetom.

© UNICEF/ Montenegro/ 2011/ M.Krivacevic
Djeca prate proces izdavanja pasoša u ambasadi Italije
  • "Stvarno nemam rijeci, sve je fantastično, ovo je za mene jedan veliki doživljaj, jedno veliko iskustvo, jedna velika čast biti u Ambasadi Italije," rekao je Ivan Vuković
  • "Ambasador je bio ljubazan i stvarno je predstavljao svoju zemlju na najljespi način jer sam čuo da su Italijani jako srdačni i jako ljubazni i to se ovdje i potvrdilo," naglasio je Nikola Zekić
  • "Prošli smo toliko toga, prostorije ambasade, vidjeli kako sve funkcionise, kakav je to rad, našla sam zaista ljude sa kojima mogu da popričam, sa kojima mogu da ostvarim kontakt i da se sprijateljim," istakla je Dijana Lukovac.

Posjeta je organizovana nakon poziva Ambasadora Italije djeci tokom medjugeneracijskog dijaloga u Kolašinu prošle godine, kao i nakon nekoliko druženja koja su nakon toga slijedila. Jedno od tih druženja bilo je i prilikom nastupa Nikole Zekića na koncertu koji je Ambasada Italije organizovala u decembru 2010.

"Imao sam priliku da upoznam vecinu ove djece u nekoliko navrata i stvarno sam zelio da provedu neko vrijeme sa nama, ne samo da posjete Ambasadu, nego da zajedno provedemo jedno prijepodne, da budu sa mnom i sa mojim kolegama, da vide sta radimo I postanu dio zivota koji ovdje vodimo, jer i djeca su dio naseg zivota. Bio sam jako srecan kada sam ih vidio kako se smiju. U ambasadi postoje odredjeni poslovi  koje bi mogle da obavljaju osobe sa invaliditetom i kada sam to pomenuo tokom posjete, vidio sam da su neka od djece bila jako srećna zbog te ideje i zadovoljstvo je bilo obostrano.”

Na kraju posjete djeca i mladi otpjevali su pjesmu za Ambasadora Italije i šeficu predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

 

 
Search:

 Email this article

unite for children